Πόλεμος γιά τό πετρέλαιο στό Αιγαίο. Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τήν Κύπρο. Χάριν τού οικονομικού οφέλους βεβαίως...


Πετρελαιοπόλεμος στο Αιγαίο
Η Τουρκία απειλεί με έρευνες στα κυπριακά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα...

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα, η οποία εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από την απόφαση των Αμερικανών ν΄ αναγνωρίσουν- εμμέσως πλην σαφώς - τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί.

Το τουρκικό κατεστημένο φοβάται πως έτσι όχι μόνον θα έχει οικονομική ζημία, αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεθνή κατοχύρωση δικαιωμάτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Μετά το μπαράζ υπερπτήσεων της περασμένης εβδομάδαςεννέα συνολικά- και τη «διακήρυξη» του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το σύνολο των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, η Τουρκία προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω: δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του Ιουλίου του 2008, σύμφωνα με την οποία η ΤΡΑΟ (σ.σ.: η τουρκική εταιρεία πετρελαίων) αποκτά άδεια για έρευνες, πετρελαϊκές και σεισμολογικές, νοτίως της Αττάλειας και των Μούγλων. Τουρκικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «ένα μήνυμα προς τον κόσμο, αλλά και εφαρμογή της κρατικής πολιτικής της Τουρκίας».

Οι περιοχές όπου δόθηκε η άδεια στην ΤΡΑΟ βρίσκονται νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου και τμήμα της περιοχής βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέδωσε ανακοίνωση και έκανε επίσης γνωστό πως ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μήνυμα
Στην πραγματικότητα όμως, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επρόκειτο πράγματι για ένα «μήνυμα» από μέρους της Άγκυρας, αφού οι σχετικές έρευνες αποπειράθηκαν να γίνουν πέρυσι, σε συνεργασία με Νορβηγούς- και απετράπησαν. Τώρα ήρθε απλώς η, «γραφειοκρατική», δημοσίευση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η Άγκυρα επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα στη Λευκωσία- και την Αθήνα κατ΄ επέκταση- για τις έρευνες στη Ζώνη Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης της Κύπρου, την οποία η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως, έχοντας στείλει ακόμη και πολεμικά πλοία στο παρελθόν. Οι πληροφορίες φέρουν αμερικανική εταιρεία να έχει ήδη υπογράψει για έρευνες για φυσικό αέριο στην περιοχή προς τα ανατολικά της Κύπρου- και είναι, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, 99% βέβαιο ότι το αέριο θα βρεθεί, αφού στο διπλανό «οικόπεδο», που ανήκει στο Ισραήλ, έχει φυσικό αέριο. Επιπλέον, φέρεται να ενδιαφέρεται για την εξόρυξη και η επίσης αμερικανικών συμφερόντων CΗΕVRΟΝ, κολοσσός στον χώρο της ενέργειας.

Σε όλα αυτά η Άγκυρα βλέπει αμερικανική στήριξη προς τη Λευκωσία, χάριν του οικονομικού οφέλους. Κι έτσι, όπως λένε στο υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρά με τον μόνο τρόπο που ξέρει- με απειλές και φθάνοντας στα άκρα.

ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Η Άγκυρα αντιδρά, καθώς εκτιμά ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα δικαιώματα της Κύπρου


«Παγώνει» η επίσκεψη της Ντόρας στην Τουρκία


Η ΕΚΡΥΘΜΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - που όπως λένε διπλωματικές πηγές απαιτεί τη μέγιστη προσοχή από μέρους της Ελλάδας για να μην εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο, καθώς έχει χρόνια να δημιουργηθεί τόσο επικίνδυνη ένταση- κατά τα φαινόμενα υποχρέωσε την κ. Μπακογιάννη να αναβάλει την επίσκεψή της στην Τουρκία.

Τουλάχιστον μέχρι να περάσει ο Αύγουστος, παρ΄ ότι η θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση από μέρους της παραμένει. Ωστόσο, οι περισσότεροι στη Βασιλίσσης Σοφίας εικάζουν πως θα δει τον Τούρκο ομόλογό της τελικά στα Ηνωμένα Έθνη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης- κάτι που συνηθίζεται εξάλλου.(κεόμενο απο http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4527371&ct=1)

Σχόλια