…ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009. Πεντέμισι εκατομμύρια Ελληνες έχουν μολυνθεί από τη νέα γρίπη. Το (περίφημο πλέον) σενάριο της φρίκης για τη νέα γρίπη.
…ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009. Πεντέμισι εκατομμύρια Ελληνες έχουν μολυνθεί από τη νέα γρίπη. Το Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και όλα τα μεγάλα στάδια της χώρας έχουν μετατραπεί σε τεράστια κέντρα εμβολιασμού, όπου καθημερινά συρρέουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες προκειμένου να τους χορηγηθεί το «σωτήριο» σκεύασμα για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1.
Ανδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων περιπολούν επί 24ώρου βάσεως τα κτίρια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας αλλά και των νομαρχιών όπου φυλάσσονταιτα πανδημικά εμβόλια.
Μεγάλα ξενοδοχεία της Αττικής έχουν μετατραπεί σε θεραπευτήρια, συνδράμοντας τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που τελούν υπό κατάρρευση αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα περιστατικά γρίπης που εμφανίζονται καθημερινά.
Χιλιάδες άνεργοι γιατροί και νοσηλευτές, φοιτητές και σπουδαστές υγείας «επιστρατεύονται» προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες, επικουρώντας το προσωπικό του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας ενημερώνει τον πρωθυπουργό κι εκείνος δίνει το πράσινο φως για να τεθεί σε εφαρμογή το τελευταίο «όπλο» απέναντι στη γρίπη που επελαύνει: καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας και περιορισμός των πολιτών κατ’ οίκον για όσο διάστημα χρειαστεί… Δεν πρόκειται για σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπει το πιο εφιαλτικό σενάριο για την εξέλιξη της νέας γρίπης και στη χώρα μας, όπως αυτό είναι καταγεγραμμένο στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας του υπουργείου Υγείας και το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ».
Το σχέδιο το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» βρίσκεται στα χέρια όλων των φορέων που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της γρίπης. Εάν επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο των ειδικών, το 54% του πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή περί τα 5,5 εκατομμύρια Ελληνες, θα νοσήσουν από τη νέα γρίπη, ενώ στην… καλύτερη περίπτωση τουλάχιστον ένας στους τρεις Ελληνες θα προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Οι υπολογισμοί των ειδικών αφορούν μια «κανονική» περίοδο γρίπης, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ετοιμάζονται για τα… χειρότερα - μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα επεξεργάζονταν τα σενάρια για την αντιμετώπιση μιας επαπειλούμενης πανδημίας της γρίπης των πτηνών. Μάλιστα, το 2005 το Σχέδιο Δράσης που είχε εκπονήσει τότε ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο το ΕΚΕΠΥ κ. Παναγιώτη Ευσταθίου είχε λάβει εύσημα από ανάλογα κέντρα ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία στη συνέχεια είχαν αντιγράψει το ελληνικό σχέδιο.
Το Σχέδιο δράσης Αβραμόπουλου για την πανδημία
Το σχέδιο που ανανεώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και τις δραματικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επέλαση της νέας γρίπης, προβλέπει επακριβώς τα μέτρα που θα λαμβάνονται κλιμακωτά σε κάθε φάση της πανδημίας. Ηδη τα Κέντρα Αναφοράς της Γρίπης σταμάτησαν να μετρούν τα κρούσματα, καθώς θεωρείται ότι η μετάδοση της νόσου γίνεται με τέτοια ταχύτητα που η καταγραφή δεν έχει πλέον καμία σημασία. Οταν οι αρμόδιοι φορείς θα κάνουν και πάλι ανακοινώσεις, δυστυχώς θα είναι μόνον για… κακό. Κι αυτό διότι εφεξής η καταμέτρηση θα αφορά τους θανάτους! Μάλιστα, το σχέδιο προβλέπει ότι η καταγραφή και η ανακοίνωση των θανάτων θα γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις των επιστημόνων για τις ανθρώπινες απώλειες λόγω της νέας γρίπης, σε περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί με την ίδια ήπια μορφή και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον 600 άνθρωποι θα χάσ ν τη ζωή τους από τις επιπλοκές εξαιτίας της νόσου. Οι ειδικοί ξέρουν ότι τα κρούσματα το φθινόπωρο μπορεί να είναι χιλιάδες ημερησίως, ειδικά αν το στέλεχος της νέας γρίπης Η1Ν1 μεταλλαχθεί και γίνει μολυσματικό. Σήμερα τα κρούσματα δεν είναι παρά λίγες εκατοντάδες, ωστόσο το σύστημα ελέγχου των περιστατικών και περίθαλψης έχει φτάσει στα όριά του.
Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι όταν από τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα ενδεχομένως θα ανέρχονται σε 5.000 10.000 την ημέρα, στα νοσοκομεία θα επικρατεί χάος. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του… χάους, αρκεί να αναλογιστεί ότι σύμφωνα με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις των ειδικών, στην περίπτωση που νοσήσει ποσοστό έως και 33% του πληθυσμού το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση των επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων της τάξεως των 800.000 ασθενών μέσα σε λίγες εβδομάδες - όσοι δηλαδή είναι οι ασθενείς που δέχονται τρία μεγάλα δ μόσια νοσοκομεία ετησίως! Εάν η ήπια συμπτωματολογία της νόσου συνεχιστεί, τότε μεγάλο μέρος των ασθενών θα τίθεται σε περιορισμό κατ’ οίκον. Εκτιμάται ωστόσο ότι έως και 6.600 ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν λόγω της γρίπης και των επιπλοκών της. Ο αριθμός διπλασιάζεται φτάνοντας τους 11.000 ασθενείς που θα χρήζουν νοσηλείας στην περίπτωση του σεναρίου της νόσησης του 50% του πληθυσμού.
Τα ξενοδοχεία θα μετατραπούν σε θεραπευτήρια
Μέχρι και 3.500 κρεβάτια σε νοσοκομεία απαιτούνται με βάση το «κακό» σενάριο της νόσησης του 54% του πληθυσμού της χώρας μας. Στο σχέδιο δράσης προβλέπεται με ποιον τρόπο θα βρεθούν τα αναγκαία κρεβάτια για τα άτομα που θα προσβληθούν από γρίπη. Ειδικότερα, σε πρώτη φάση προβλέπεται να μειωθούν οι εισαγωγές των τακτικών και επειγόντων περιστατικών στα δημόσια νοσοκομεία αλλά -σε μικρότερη κλίμακα- και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στη συνέχεια ορίζεται ότι θα δεσμευθούν κρεβάτια των ιδιωτικών νοσοκομείων, το επόμενο στάδιο είναι να χρησιμοποιηθούν και τα κρεβάτια των στρατιωτικών νοσοκομείων για τους πολίτες αλλά και να «ανοίξουν» στα κρούσματα της γρίπης οι Μονάδες Αποκατάστασης, και ύστατο μέτρο να μετατραπούν ξενοδοχεία σε θεραπευτήρια.
Απαγόρευση κυκλοφορίας και καθολικό κλείσιμο σχολείων
Σε αυτές τις απευ κταίες συνθήκες δεν αποκλείεται να αποφασιστεί ότι τασχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και πάντως -αν τελικά παραμείνουν ανοικτά- το υπουργείο Παιδείας θα προχωρεί άμεσα σε αναστολή των μαθημάτων σε όποιο σχολείο εκδηλωθεί μεγάλο ξέσπασμα της νέας γρίπης. Το γενικό κλείσιμο των σχολείων χωρίς να συντρέχουν οι δυσχερείς προϋποθέσεις, όπως π.χ. να είναι το 33% του πληθυσμού άρρωστο, κρίνεται ως ατελέσφορο, ως μέτρο που δεν μπορεί να αποδώσει εφαρμοζόμενο μόνο του. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αρμοδίων, μελετάται σε πρώτη φάση η… ταχύρρυθμη παράδοση μαθημάτων ατομικής υγιεινής σε όλο τον σχολικό πληθυσμό. Εάν η πανδημία λάβει μεγάλες διαστάσεις, θα κλείνει το σχολείο«εστία» της γρίπης, αλλά με αυστηρές συστάσεις για τον περιορισμό των νοσούντων παιδιών εντός των σπιτιών τους. Αν το ξέσπασμα της νόσου είναι γενικευμένο, τότε πιθανότατα θα κλείσουν όλα τα σχολεία. Τότε ουσιαστικά εισερχόμαστε στη φάση της ύστατης λύσης για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι το μέτρο θα είναι ατελέσφορο εάν δεν εφαρμοστεί στο πλαίσιο της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και του περιορισμού κατ’ οίκον όλων των πολιτών. Η εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απομό νωσης εστιάζει σε τρεις άξονες: στον κατ’ οίκον περιορισμό των ασθενών και των «ύποπτων» κρουσμάτων, στο κλείσιμο των σχολείων ώστε να περιοριστεί η επαφή μεταξύ των παιδιών που αποτελούν το πιο… πρόσφορο έδαφος για την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού Η1Ν1 και τέλος, τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών μεταξύ των ενηλίκων. Αυτό μεταφράζεται σε έναν πρόσκαιρο… στρατιωτικό νόμο, καθώς θα ισχύει η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, των εκδηλώσεων και των μετακινήσεων.http://protothema.gr/content.php?id=39237
Σχόλια