Η μαύρη ημέρα τής 20ής Ιουλίου 1974...(Δείτε φωτογραφίες από την εισβολή)


Οι μνήμες της 20ής Ιουλίου 1974 αναβιώνουν με τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο με τραγικές συνέπειες τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύληση πολιτιστικών μνημείων, τον τουρκικό εποικισμό.
Στις 05.30 το πρωί, ώρα που στις 20 Ιουλίου 1974 άρχισε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας,

ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Στις 8 το πρωί τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες από την Κύπρο και την Ελλάδα κατά την τουρκική εισβολή.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπαϊωάννου και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Τα πολιτικά κόμματα με διακηρύξεις τους καταδικάζουν την εισβολή και το έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, σημειώνουν, ο λαός της Κύπρου συνεχίζει τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού.

Επισημαίνουν ακόμα την ανάγκη ενότητας και σύμπνοιας λαού και ηγεσίας για να ανατραπούν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Στις διακηρύξεις τους τα πολιτικά κόμματα αναφέρονται, επίσης, στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σημειώνουν ότι στόχος είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Δηλώσεις Ταλάτ-Τσιτσέκ

«Σημαντική μέρα για την ιστορία των Τουρκοκυπρίων» χαρακτήρισε την ημέρα της τουρκικής εισβολής ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιας για θέματα Κύπρου, Τσεμίλ Τσιτσέκ ο οποίος βρίσκεται στα Κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις της αποκαλούμενης από τουρκικής πλευράς «Ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας».

Ο κ. Τσιτσέκ είπε ότι, όπως και το 1974, η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων και τόνισε πως οποιαδήποτε λύση επιτευχθεί στο Κυπριακό θα πρέπει να αναγνωρίζει, κατά την έκφραση του, «την πραγματικότητα της ύπαρξης δυο κρατών, δυο δημοκρατιών και δυο λαών στην Κύπρο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε από τηλεοράσεως, ανέφερε ότι «η 20η Ιουλίου δεν πρέπει να θεωρείται ως ένα σύμβολο της μη λύσης του Κυπριακού, αλλά ως ένα άνοιγμα προς την επίτευξη μιας διαρκούς διευθέτησης στο νησί».

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι τουρκικές εγγυήσεις είναι απαραίτητες για τους Τουρκοκυπρίους και πρόσθεσε ότι τα αιτήματά τους δεν αποτελούν απειλή για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι η λύση και η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορούν να επιτευχθούν, εάν παραβλέπονται «η πολιτική ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» .

Ο «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Έρογλου ισχυρίστηκε ότι «η δημοκρατία, την οποία απολαμβάνουν σήμερα Κύπρος και Ελλάδα υπήρξε εφικτή λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Τουρκίας στο νησί το 1974».

«Ο λαός μας πάλεψε ενάντια σε κάθε είδους αδικίες, καταπιέσεις και βιαιότητες για 11 χρόνια μεταξύ 1963 και 1974. Καταφέραμε να επιβιώσουμε σε αυτό το νησί με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας» ανέφερε.(κείμενο απο τό in.gr)

Σχόλια