Η μάχη για το C4I καί «όταν διεκδικείς συμβόλαια σε μία χώρα όπως η Ελλάδα «αγοράζεις ανθρώπους». Επίσημες καταθέσεις - δηλώσεις .

Η μάχη για το σύστημα ασφαλείας C4I των Ολυμπιακών Aγώνων ήταν η «μητέρα των μαχών» για τον κ. Παύλο Πεζά, που αν και τυπικός «στρατιώτης της αγοράς», δείχνει να πληγώνεται όταν μιλά για το «μεγάλο συμβόλαιο». Ο 50χρονος επιχειρηματίας που έχει ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα, λέει χωρίς περιστροφές ότι «όταν διεκδικείς συμβόλαια σε μία χώρα όπως η Ελλάδα «αγοράζεις ανθρώπους», αλλά είναι εξαιρετικά προεσεκτικός όταν μιλάει για τον ρόλο της δικής του εταιρείας, της Raytheon, στο πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οταν απαντάει για «πρακτικές της αγοράς» -ακόμα και στις χώρες του Κόλπου όπου εργαζόταν έως το 1998- χρησιμοποιεί τρίτο πρόσωπο για το «πώς κρύβουν τα λεφτά… πώς φτιάχνονται τα πλέγματα για να κρύβονται τα λεφτά…». Ο κ. Πεζάς απεχθάνεται τη δημοσιότητα, τις φωτογραφίες και τη φασαρία. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Πεζάς από το 1998 έως το 2003, ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας Raytheon, που τελικώς έχασε από τη Siemens/Saic το έργο ασφαλείας των Αγώνων του 2004. Εντέλει δέχεται να δώσει κάποιες απαντήσεις στην «Κ», σε γραπτές ερωτήσεις…
- Είπατε στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου ότι η κοινοπραξία Siemens/ Saic (σ.σ.: αυτή που κέρδισε το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Aγώνων 2004) είχε καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας της τότε κυβέρνησης και εξαιτίας της πρόσβασης που διέθετε ο αντιπρόσωπός της κ. Γιώργος Τρεπεκλής στο υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ.: ο κ. Τρεπεκλής ήταν φίλος του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου);
- Είχα δει φωτογραφίες που είχαν βγει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα με τους κ. Τρεπεκλή και Ταμπς (αντιπρόεδρος της Saic) να μπαίνουν στο υπουργείο Εξωτερικών…......
................- Ποιο ήταν το συγκριτικό πλεονέκτημα της αντίπαλης κοινοπραξίας;
- Κατά τη γνώμη μου οι πολιτικές διασυνδέσεις του αντιπροσώπου (σ.σ. κ. Γ. Τρεπεκλή) και αυτές της Siemens και της ALTEC που ήταν στην κοινοπραξία τους. Τεχνικά η Saic και η κοινοπραξία της αξιολογήθηκε… ως κατώτερη της TRS κατά πολλές μονάδες.
Κάποια στιγμή στις αρχές του 2003 ο τότε γ.γ. Εξοπλισμών κ. Σπ. Τραυλός καλεί τις δύο κοινοπραξίες να σταματήσουν τον «ακήρυχτο πόλεμο» και να μοιραστούν το έργο.
- Γιατί η SAIC δεν δέχθηκε το μοίρασμα της δουλειάς;
- H TRS είχε δεχθεί να μοιράσει τη δουλειά με τη Saic, αλλά η αντίπαλη κοινοπραξία δεν δέχθηκε. Επίσημα η Saic δήλωσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε χρόνος να μοιραστεί η δουλειά. Μου είναι δύσκολο να καταλάβω αυτή τη λογική διότι ο χρόνος μας πίεζε όλους. Η γνώμη μου είναι ότι ήταν βέβαιοι ότι θα πάρουν τη δουλειά διότι επιχειρηματικά η άρνησή τους δεν έστεκε.
Αμερικανική πρεσβεία
Ο κ. Πεζάς δεν δείχνει σκεπτικισμό μόνο όταν μιλάει για τα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας της αμερικανικής πρεσβείας. Αν και αρνείται ότι ο ίδιος είχε ένα «βαθύ λαρύγγι» στο οικονομικό τμήμα της πρεσβείας που του έδινε πληροφορίες, επιμένει να μιλάει και σήμερα για τον ρόλο του τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ. «Επίσημα» λέει ο κ. Πεζάς «ο πρέσβης Μίλερ έλεγε ότι δεν εμπλέκεται στο έργο και ότι δεν θα υποστήριζε μία από τις δύο αμερικανικές εταιρείες. Ομως είχαμε πληροφορίες από υπαλλήλους της πρεσβείας ότι στην πραγματικότητα ίσως να μην ήταν και τόσο αμερόληπτος»........http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_06/07/2008_276769

Σχόλια