Ο Βγενόπουλος προτείνει τό αυτονόητο καί σοκάρει. Βγάλτε τα όλα στό διαδίκτυο για να σταματήσει η διαφθορά....

Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στη δημόσια υγεία εξήγγειλε ο πρόεδρος της Marfin Investment Group, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.
Ο κ. Βγενόπουλος πρότεινε προς την πολιτεία σχέδιο με ονομασία «Φως», που στοχεύει σε απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία κεντρικού διαδικτυακού τόπου, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του δημοσίου.
Καταρχήν, στο διαδικτυακό τόπο θα δημοσιεύονται άμεσα όλες τις δαπάνες όλων των φορέων του δημοσίου.
Το πλάνο της MIG κάνει λόγο για διεύρυνση της αρχής του έννομου συμφέροντος σε όλους τους Έλληνες ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, θα πρέπει να νομοθετηθεί ότι κάθε παράβαση θα επισύρει αυστηρές ποινές, που θα φτάνουν έως και έκπτωση καθηκόντων.
Η διαφάνεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος πρέπει να βασιστεί σε τρεις άξονες, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.
Ο πρώτος αφορά στην κατάργηση του συστήματος σφραγισμένων προσφορών και στην υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών (μειοδοτικών και πλειοδοτικών) μέσω webcasting.
Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στην υιοθέτηση "φωνακτών διαγωνισμών", δηλαδή διαγωνισμοί σε κοινή θέα, ενώ ο τρίτος προβλέπει την κατάργηση ειδικών και "τεχνικών" προαξιολογήσεων, με παράλληλη καθιέρωση βαρύτατων ποινών σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να την φέρουν εις πέρας.
Ακόμη, πρότεινε τη σύνδεση του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών με το TED, το Tenders Electronic Daily, όπου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της MIG, «μέσα από εκεί, όλες οι εταιρίες της Ευρώπης βλέπουν και μπορούν να συμμετάσχουν σε όλους τους διαγωνισμούς εντός της Ε.Ε.».
«Οι άξονες αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν άμεσα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βγενόπουλος.
Παράλληλα, ανακοίνωσε πως έχει έτοιμο και προσφέρει δωρεάν μέσω της θυγατρικής της, SingularLogic, μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο, τις καλύτερες παροχές υγείας του δημοσίου.
«Η έλλειψη συστήματος παρακολούθησης φαρμάκων οδηγεί σε στρεβλώσεις», σημείωσε ο κ. Γιάννης Καρακαδάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic.
«Εισάγουμε τη διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής μιας σειράς από πράξεις που οδηγούν σε κατανάλωση φαρμάκων. Καταγράφονται όλες αυτές οι πράξεις τη στιγμή της κατανάλωσης, στο φαρμακείο», υπογράμμισε ο κ. Καρακαδάς.
Η εφαρμογή του συστήματος ενέχει τεράστια οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους, με δυνατότητα εφαρμογής του νόμου που κάνει λόγο για επιστροφή του 3% της λιανικής τιμής των φαρμάκων από τις εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε ο κ. Καρακαδάς.
«Όλα τα κόμματα και οι πολίτες επιθυμούν διαφάνεια και τέλος στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Εν έτει 2009, η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε πράξη, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση», ανέφερε κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας πως αναμένει ανταπόκριση, αφενός για την πρόταση διαφάνειας στη διαχείριση δημοσίου χρήματος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και αφ' ετέρου για το σύστημα εξυγίανσης σε φάρμακα-υγειονομικό υλικό, από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής της MIG απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να εμπλακεί προσωπικά με την πολιτική, αν και, όπως σημείωσε "η σημερινή παρέμβαση είναι πολιτική".
Τέλος, ερωτηθείς για ενδεχόμενο ενδιαφέρον για τον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε: «Έχω ξαναπεί ότι δεν ενδιαφερόμεθα για επενδύσεις στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης».http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/524350/Article.aspx
ΣΣ Φυσικά αυτό πού προτείνει ο Βγενόπουλος είναι αυτονόητο....
Τό έχουμε υποστηρίξει και εμείς εδώ προεκλογικά...
Είναι το απόλυτο όπλο κατα της διαφθοράς...
Δέν υπάρχει καμμία απολύτως δικαιολογία σέ όσους το αρνούνται..
Καμμία απολύτως....
Βέβαια αν βγούν όλα στο φώς δηλαδή στο διαδίκτυο θα σταματήσουν αυτομάτως οι κλεψιές και οι ρεμούλες με τα λεφτά τού δημοσίου....
Γιαυτό και ΔΕΝ θα εφαρμοστεί το μέτρο πού προτείνει ο Βγενόπουλος...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θεμιτές οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αλλά ο μειοδότης θα πρέπει να αποδείξει οτι δεν κάνει dumping (βούτυρο στο ψωμί του Βγενόπουλου αυτό).Υπάρχει διεθνής συμφωνία γι αυτο αλλά πιασε το αυγό και κούρευτο είναι η υπόθεση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχω να ψηφίσω από το 1982.
επιδει συχαθηκα τα λαμογια με τις γραβατες -τις συμοριες ΝΔ & ΠΑΣΟΚ και οχι μονο-.
Θα πηγαινα παλι στη καλπη αν πολιτευοταν ο Βγενοπουλος