Η Ελευθεροτυπία ζητάει τήν παραίτηση τής Ντόρας καί εκπλήσσεται απο μιά ανακοίνωση τού κατά τ' άλλα ψύχραιμου και δίκαιου γ.γ. του υπουργείου....
Σε μια πρωτοφανή -στα ελληνικά πολιτικά χρονικά- σύγκρουση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με την Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων εξελίχθηκε χθες το «μυστήριο» της σκανδαλώδους ολιγωρίας του υπουργείου Εξωτερικών στην ενημέρωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υπόθεση του υπόδικου Χρ. Καραβέλα στην υπόθεση Ziemens, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό.Η μετωπική σύγκρουση της υπουργού Εξωτερικών με το Διπλωματικό Σώμα της χώρας -5 μόνον ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές- αφήνει έκθετη την κ. Μπακογιάννη, πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης στο χειρισμό του σκανδάλου Ziemens, αλλά και την προσπάθεια του πρωθυπουργού να μειώσει τη διαφορά της Ν.Δ. από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πολιτική ευθύνη
Αυξάνει ακόμα περισσότερο τον βαθμό πολιτικής ευθύνης της υπουργού Εξωτερικών (που εν μέρει την ανέλαβε) τόσο για την «κακή λειτουργία» του υπουργείου της, αλλά κυρίως για τη δική της ολιγωρία να ενημερώσει αμέσως τον υπουργό Δικαιοσύνης, όταν -επιτέλους- έλαβε γνώση του τηλεγραφήματος. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν το τηλεγράφημα του Μοντεβιδέο αναφέρει σαφέστατα ότι ο Ουρουγουανός γ.γ. Δίωξης Εγκλήματος ενεργούσε μετά από εντολή του προέδρου της Ουρουγουάης για την υπόθεση Καραβέλα.
Χθες η ΕΔΥ, Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων (βλ. πλήρες κείμενο σε διπλανές στήλες), μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της διαμαρτυρήθηκε εντονότατα για τη σπουδή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ να επιρρίψει τη βραδυπορία του τηλεγραφήματος από το Μοντεβιδέο κατ' ευθείαν σε διπλωματικούς υπαλλήλους, παραβλέποντας την ολιγωρία της ιδίας και του Διπλωματικού Γραφείου της να ενημερώσουν πάρα ταύτα τον υπουργό Δικαιοσύνης για το επίμαχο τηλεγράφημα, έστω και την Τρίτη το μεσημέρι.
Η ΕΔΥ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έσπευσε να προεξοφλήσει ολιγωρία διπλωματικών υπαλλήλων, αν και όπως επισημαίνει: «..λόγω της δομής του συστήματος διακίνησης των απόρρητων τηλεγραφημάτων στο ΥΠΕΞ, το Διπλωματικό Γραφείο υπουργού είχε στη διάθεσή του το απόρρητο τηλεγράφημα του Μοντεβιδέο από την πρώτη κυριολεκτικά στιγμή...».
Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν αυτή τη στιγμή, ο πρέσβης Διχτάκης μετά τη συνάντησή του με τις αρμόδιες αρχές, στο Μοντεβιδέο με τον γ.γ. της Εθνικής Επιτροπής Ξεπλύματος Χρήματος, την Παρασκευή το βράδυ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το Διπλωματικό Γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, μεταφέροντας προφορικώς και κατ' αρχήν το περιεχόμενο της συνομιλίας, την οποία την επόμενη ημέρα (Σάββατο) περιέλαβε στο επίμαχο τηλεγράφημά του.
Η ΕΔΥ επιρρίπτει ευθέως την πολιτική απόφαση βραδυπορίας του τηλεγραφήματος στην υπουργό Εξωτερικών τονίζοντας ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ είναι αυτή που επέλεξε τους ρυθμούς ανταπόκρισής της στο τηλεγράφημα και τον τρόπο ενημέρωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης» και παραθέτει ένα αναμφισβήτητο επιχείρημα: «Στην Ελλάδα υπάρχουν τηλέφωνα, κρυπτοφάξ, ενώ επί δεκαετίες, μέλη του υπουργικού συμβουλίου λαμβάνουν ανά χείρας κατεπείγοντα απόρρητα τηλεγραφήματα του ΥΠΕΞ από αγγελιαφόρους αστυνομικούς...».
Προσωπική σύγκρουση
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε απαντητική ανακοίνωση στην ΕΔΥ και στην αντεπίθεση πέρασε προσωπικώς η κ. Μπακογιάννη, επιλέγοντας την οδό της ευθείας σύγκρουσης με τους συνεργάτες του υπουργείου της, Ελληνες διπλωμάτες.
Στην ανακοίνωσή της (βλέπε δίπλα) η κ. Μπακογιάννη ούτε λίγο ούτε πολύ επιμένει ότι προΐσταται... κοινών ψευτών, αφού επιμένει ότι η ανακοίνωση της ΕΔΥ «στερείται βάσης και ουσιαστικά ψεύδεται».
Επισημοποιώντας μάλιστα τη σύγκρουσή της με τους υφισταμένους και συνεργάτες της, τους προσάπτει επί της ουσίας ιδιαίτερα «συνδικαλιστικά κίνητρα»: «Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι διπλωματικοί υπάλληλοι και το όργανο που τους εκπροσωπεί ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους...».
Ο κατά τ' άλλα υπηρεσιακώς ψύχραιμος και δίκαιος γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Αρ. Αγαθοκλής σε μια ανακοίνωσή του-έκπληξη επιτίθεται προσωπικά στον εκλεγμένο συνδικαλιστικό φορέα του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορώντας την ΕΔΥ ευθέως ότι εξέδωσε την ανακοίνωσή της «είτε με πλήρη άγνοια των περιστατικών.. είτε με σκοπό να προλάβει ή να εκφοβίσει τον υπογράφοντα (κ. Αγαθοκλή) στο έργο που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας... προφανώς από κακώς εννοούμενη συνδικαλιστική αλληλεγγύη...».
Ο κ. Αγαθοκλής ακόμα φαίνεται να αμφισβητεί ευθέως τη βαρύτητα της ΕΔΥ, διερωτώμενος αν το συμβούλιο της ΕΔΥ «είχε καθ' οιονδήποτε τρόπο τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του...».*http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=03/06/2009&id=50584
ΣΣ Πέρα απο όλα τα άλλα θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί σέ ποιό κόμμα ανήκει ο πρόεδρος τής περίφημης ΕΔΥ...
Ενδιαφέρον έχει και το ότι η ανακοίνωση τού κ. Αγαθοκλή χαρακτηρίζεται (απο τήν εφημερίδα) έκπληξη...
Δηλαδή ενώ είναι ψύχραιμος καί δίκαιος ο κ. Αγαθοκλής εν τούτοις έβγαλε αυτήν τήν ανακοίνωση....
Δέν δίνει κάποια λογική εξήγηση η εφημερίδα σε αυτό το σημείο...
Πάντως κάποιοι δίνουν και μιά άλλη παράμετρο...
Τό ότι περιγράφονται αναλυτικά ο τρόπος λειτουργίας , οι διαδικασίες, ονόματα , βαθμοί κλπ τού ΥΠΕΞ φάτσα κάρτα στίς εφημερίδες είναι εντελώς λογικό?
Μέ άλλα λόγια πχ οι Τούρκοι σήμερα δέν έχουν πλήρη εικόνα γιά τήν ιεραρχία τυπική καί ουσιαστική τού ΥΠΕΞ?
Οπως καί να έχει η γνώμη μας είναι ότι υπάρχουν ευθύνες καί υπηρεσιακές (ανεπάρκειες δημοσίου κλπ) αλλά καί πολιτικές....
Σχόλια
Εάν όχι, να γίνει άμεσα αλλιώς πάλι οι καναλάρχες θα λένε ότι ήταν και αυτός δεξιός!