Μιά άποψη καί ένα μικρό ιστορικό γιά τόν Ελεύθερο Τύπο...

Τό άρθρο αυτό είναι γραμμένο τον Σεπτέμβριο τού 2008. Παρόλα αυτά έχει το δικό του ενδιαφέρον.....


Κάποτε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» θεωρούταν η «ναυαρχίδα της Δεξιάς». Σήμερα αν και οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν τελειώσει και οι περισσότερες εφημερίδες μετά την φυσιολογική πτώση της κυκλοφορίας που παρατηρείται μέσα στον Αύγουστο έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν βελτίωση, ο Ελεύθερος Τύπος δεν ξεπερνά στην Αθήνα και στον Πειραιά τα 8.000 φύλλα, με αποτέλεσμα η Γιάννα Αγγελοπούλου να αναζητούν λύση προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο.serafim
Οι συνεχείς αλλαγές διευθυντών, η προσθήκη άπειρων συντακτών, το «προχωρημένο» κασέ της εφημερίδας που δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να θεωρηθούν βασικές αιτίες της αποτυχίας του «Ελεύθερου Τύπου». Το μέλλον της εφημερίδας πάντως είναι δυσοίωνο …
Το πρόβλημα
Ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει σαφέστατη αδυναμία να τοποθετηθεί ιδεολογικοπολιτικά και με τρόπο αποκρυσταλλωμένο. Έτσι ήταν μοιραία η απώλεια του κατεξοχήν συντηρητικού κοινού στη συνείδηση του οποίου είχε εντυπωθεί η αντίληψη ότι η εφημερίδα «παίζει» τα συμφέροντα της κεντροδεξιάς. Όλα αυτά βέβαια όταν η εφημερίδα βρισκόταν υπό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ιδρύματος Βουδούρη. Η εφημερίδα, από τη στιγμή που πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Τύπου της Γιάννας Αγγελοπούλου επιχείρησε να λανσάρει στην αγορά το προφίλ της ενός προοδευτικοφανούς φύλλου με κεντροδεξιό «φερετζέ».

Το 2006 ο Ελεύθερος Τύπος ανασχεδιάστηκε από την ισπανική Innovation, ενώ στην νέα προσπάθεια του ζεύγους Αγγελόπουλου συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ωστόσο συγκρότησαν ένα ετερόκλητο σχήμα. Ο Τάκης Καμπύλης, πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ο Μανώλης Κοττάκης ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις δεξιές ιδεολογικές καταβολές, ο αρθρογράφος του Βήματος Γιώργος Λακόπουλος, ο πολιτικός Συντάκτης της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Παναγής Γαλιατσάτος, ο Σεραφείμ Κοτρώτσος που εγκατέλειψε το «Πρώτο Θέμα» είναι μερικά μόνο από τα ονόματα με τα οποία στήθηκε ο νέος «Ελεύθερος Τύπος». Ωστόσο το 2007, έντονη παρασκηνιακή διαμάχη είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον Σεραφείμ Κοτρώτσο και τον Γιάννη Παπουτσάνη, για την οποία πολλοί έλεγαν ότι δε θα αργήσει να βγεί στο προσκήνιο.
Ο ανανεωμένος και ανασχεδιασμένος, «Ελεύθερος Τύπος» δεν είχε αρχικά την αναμενόμενη επιτυχία, αν και στη συνέχεια παρουσίασε ανάκαμψη η οποία δεν διήρκεσε. Οι επιμελητές της νέας έκδοσης δεν υπολόγισαν το σοκ που υπέστη το παραδοσιακά συντηρητικό κοινό της εφημερίδας, εξαιτίας της «εναλλακτικής» στροφής της εφημερίδας. Τα σκληρά «νεοδημοκρατικά» πρωτοσέλιδα της εφημερίδα έδωσαν τη θέση τους σε εναλλακτικά «χτυπήματα», οικολογικά, τεχνολογικά και άλλα. Στους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του νέου Ελεύθερου Τύπου η εφημερίδα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εκνευρισμός. Την θέση του εκνευρισμού πήραν οι σπασμωδικές κινήσεις αφού ξεκίνησε παρέλαση διευθυντών, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Στο εσωτερικό του Ελεύθερου Τύπου δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ψιθυρίζουν ότι ο «Ελεύθερος Τύπος» στερείται πλέον της δυνατότητας να αποτελέσει παρεμβατικό φύλλο στα πράγματα. Οι ίδιοι ψίθυροι αναφέρουν ότι η τοποθέτηση ουρανοκατέβατων ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά είναι η αρχή όλων των δεινών για την εφημερίδα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πριν το καλοκαίρι του 2008, την περασμένη άνοιξη η εφημερίδα κατρακυλούσε κάτω από τα 100.000 φύλλα την Κυριακή, ενώ ο κυριακάτικος «Ελεύθερος Τύπος» βρέθηκε στην 6η θέση της διαφήμισης στον κυριακάτικο Τύπο. Η πραγματικότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα, να αυξάνονται τα έξοδα και η γκρίνια να παραμένει.
Σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου, ακούγεται ότι είναι αποφασισμένη να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Μόνο που δεν γνωρίζει τον τρόπο.
Οι αλλαγές διευθυντών
Ένα από τα πλέον εύστοχα σχόλια όσον αφορά στη διαρκή αλλαγή διευθυντικών στελεχών ήταν εκείνο της εφημερίδας «Το Παρόν» στις 9/32008 με τίτλο «ο κύκλος των χαμένων διευθυντών στον Ελεύθερο Τύπο». Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου μέσα σε διάστημα λίγων ημερών είχε αποχωρήσει ο διευθυντής της εφημερίδας κ. Γιάννης Παπουτσάνης, η διευθύντρια μάρκετινγκ Δέσποινα Βουδούρη, ενώ είχαν απομακρυνθεί και τρεις διευθυντές μάρκετινγκ, ενώ τη διεύθυνση μάρκετινγκ ανέλαβε η προερχόμενη από την Καθημερινή Ρεγγίνα Μασέλλου. Ο Γιάννης Παπουτσάνης δεν ήταν το τελευταίο θύμα αφού και ο διάδοχός του Αντώνης Παπαγιαννίδης εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μόλις πριν από λίγα 24ωρα.
Όταν τον Ιούλιο του 2006 η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών από το Ίδρυμα Βουδούρη διευθυντής της εφημερίδας ήταν ο Μπάμπης Κούτρας, ο οποίος νωρίτερα είχε αντικαταστήσει τον Γιώργο Κύρτσο. Η Γιάννα Αγγελοπούλου απομάκρυνε τον Μπάμπη Κούτρα τον Ιανουάριο του 2007. Την θέση του ανέλαβε, τόσο στο καθημερινό, όσο και στο κυριακάτικο φύλλο, ο Λάμπρος Σμαϊλης, ο οποίος δεν μακροημέρευσε, αφού απομακρύνθηκε μαζί με άλλους 45 δημοσιογράφους στο πλαίσιο της εθελουσίας εξόδου στην οποία τους υποχρέωσε. Θέση διευθυντή μετά από εκείνη την απομάκρυνση αναλαμβάνει στις 15 Μαϊου ο Γιάννης Παπουτσάνης η «θητεία» του οποίου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Την θέση του ανέλαβε ο Α.Δ. Παπαγιαννίδης με διευθύνοντα σύμβουλο τον Μ. Ζαχαράτο. Και, όμως, δεν έχει λίγες ώρες που ο Παπαγιανίδης απολύθηκε με εντολή της Γιάννας Αγγελοπούλου. Μένει τώρα να δούμε πιο θα είναι το νέο σχήμα …
Αφίξεις και αποχωρήσεις
Εξαιρετικό ενδιαφέρον στην περίπτωση του «Ελεύθερου Τύπου» έχει η … παρέλαση δημοσιογράφων οι οποίοι ήλθαν,είδαν και απήλθαν.
Πρώτος και καλύτερος ο Τάκης Καμπύλης, ο οποίος ήρθε στην εφημερίδα από «ΤΑ ΝΕΑ», και μετά από σύντομη παραμονή, κατηφόρισε στο νέο Φάληρο για την Καθημερινή. Από την Καθημερινή στον Ελεύθερο Τύπου είχε πάρει μεταγραφή και ο Πάσχος Μανδραβέλης, ο οποίος, όμως, στη πορεία το μετάνιωσε και τελικά επέστρεψε στο συγκρότημα στην «Καθημερινή». Από το συγκρότημα του Φαλήρου και τον ΣΚΑΙ είχε βρεθεί στον "Ελεύθερο Τύπο" και ο Γιάννης Παπουτσάνης. Τον δρόμο της αποχώρησης ακολούθησαν και ο Γιώργος Μαντέλας, ενώ την ίδια εποχή η δημοσιογραφική ομάδα του Ελεύθερου Τύπου ενισχυόταν από τα πρώην στελέχη της διευθυντικής ομάδας της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα» Σεραφείμ Κοτρώτσο και Π. Ζαγοριανίτη, ενώ στο “ηγετικό” team προστέθηκε και ο Γιάννης Δασκαλόπουλος.
Ζημιές
Την ελεύθερη πτώση στην κυκλοφορία της εφημερίδας συνοδεύει με νομοτελειακό, σχεδόν, τρόπο η πτώση των τιμών το 2006 ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε κλείσει με ζημιές 16 εκατ ευρώ και το 2007 οι ζημιές άγγιξαν το αστρονομικό για τα δεδομένα εφημερίδας ποσό των 34 εκατ ευρώ, που αντιστοιχεί περισσότερο σε τηλεοπτικό σταθμό παρά σε έντυπο. Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει την οικονομική κατρακύλα του «Ελεύθερου Τύπου» είναι το γεγονός ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις έφτασαν από το ποσό των 14,8 εκατ ευρώ το 2006 τα 28,3 εκάτ ευρώ για το έτος 2007.gianna_aggelopoylou Στις ζημιές η διοίκηση ενέταξε τόσο την αναδιοργάνωση της εφημερίδας, όσο και τα έξοδα από την εθελούσια έξοδο στην οποία υποχρεώθηκε μεγάλο τμήμα του προσωπικού, όπως επίσης η προσθήκη ενθέτων όπως τα ΕΤ Weekly», το «Agenda», το «Review», το «ET Sports», αλλά και η κοστοβόρα διαφημιστική καμπάνια ώστε το νέο προϊόν και η αντίληψη να γίνουν πιο γνωστά στο κοινό.
Το 2005, όταν ακόμη η εφημερίδα βρισκόταν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ιδρύματος Βουδούρη, πριν περάσει στα χέρια του Ιδρύματος Τύπου ο κύκλος εργασιών είχε κλείσει στα 25,5 εκατ ευρώ, ενώ ένα χρόνο αργότερα το 2006 και ενώ η εφημερίδα είχε περάσει στα χέρια της Γιάννας Αγγελοπούλου ο Τζίρος είχε πέσει στα 22 εκατ ευρώ.http://www.kolonaki-press.com/eleitherostiposoposlemeeleitheriptosi.html

Σχόλια