«Ελα μωρέ, τα παραλένε» , «Κάνει κακό το τσιγάρο και κουραφέξαλα, αν δεν το ΄χεις στα γονίδιά σου γραμμένο...»

«Ελα μωρέ, τα παραλένε» , «Κάνει κακό το τσιγάρο και κουραφέξαλα, αν δεν το ΄χεις στα γονίδιά σου γραμμένο...», «Δεν κάνουν τίποτε για το νέφος, κανείς δεν ελέγχει τι τρώμε και τι πίνουμε, το κάπνισμα τους μάρανε». Αυτά και άλλα πολλά- ακατάλληλα τις περισσότερες φορές- ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από τους φανατικούς καπνιστές, λίγες ώρες προτού η Ελλάδα... σβήσει, τυπικά τουλάχιστον, το τσιγάρο.

Αυτές οι απόψεις αποτυπώνονται και σε πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ι. Τούντα ). Οπως προέκυψε, οι μισοί έλληνες καπνιστές δεν θεωρούν το κάπνισμα πιο βλαβερό από άλλα πράγματα που κάνουν, παρ΄ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το κάπνισμα στην Ελλάδα ως νούμερο 1 παράγοντα κινδύνου νοσηρότητας.

Μάλιστα, ο ένας στους τέσσερις Ελληνες θεωρεί ότι οι ιατρικές έρευνες για τις συνέπειες του καπνίσματος τα... παραλένε! Πολλοί είναι και οι καπνιστές που πιστεύουν ή ελπίζουν ότι το γενετικό τους υλικό είναι αρκετά δυνατό για να τους προστατεύσει από τους κινδύνους του καπνίσματος. Αυτές οι πεποιθήσεις- όταν δηλαδή κάποιος δεν αισθάνεται το ίδιο ευάλωτος απέναντι στους κινδύνους- συχνά αποτελούν εμπόδιο στην υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών. Παρ΄ όλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι το 66,3% των ερωτηθέντων καπνιστών θα προτιμούσε να μην έχει αρχίσει το κάπνισμα.

Γενικότερα, το 95% των μη καπνιστών πανελλαδικά, αλλά και το 62% των καπνιστών, θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οι δε εργαζόμενοι σε εστιατόρια και ταβέρνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά του Καπνίσματος, θεωρούν θετικά τα μέτρα αυτά σε ποσοστό 86%. Οι Ελληνες πάντως πιστεύουν ότι τα πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος είναι η εκπαίδευση στα σχολεία (83%), η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας (80%), η δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος (80%), η χορήγηση των ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία (70%), οι εκστρατείες ενημέρωσης (69%), η πλήρης απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων (64%) και η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων στους ανηλίκους (63%).

Παρ΄ όλα αυτά οι έλληνες γονείς, στην πλειονότητά τους, αλλά και οι δάσκαλοι, καπνίζουν μπροστά στα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες οι οποίες είχαν παρουσιαστεί στο 45ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, επτά στους δέκα πατεράδες όπως και μία στις δύο μητέρες υποβάλλουν τα παιδιά τους στο παθητικό κάπνισμα. Μπροστά στους μαθητές τους καπνίζουν και οι έλληνες δάσκαλοι, σε ποσοστό 60%, αποτελώντας και αυτοί αρνητικά πρότυπα για τα παιδιά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ορισμένα ελληνόπουλα, μαθητές του Δημοτικού ακόμη, δοκιμάζουν το πρώτο τους τσιγάρο. Από τους 1.092 μαθητές (9 ως 13 ετών) που συμμετείχαν στην έρευνα το 92,68% δεν είχε... γευτεί ποτέ τον καπνό του τσιγάρου. Ενα 7,32% όμως είχε ήδη δοκιμάσει να καπνίσει, σύμφωνα με μελέτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εφαρμογή του νόμου, όπως δηλώνει ένας στους δέκα καπνιστές, αποτελεί αφορμή για διακοπή του καπνίσματος, ενώ το 43% υποστηρίζει ότι θα το ελαττώσει. Το 34,3% των καπνιστών λέει ότι θα επισκέπτεται σπανιότερα χώρους εστίασης ή διασκέδασης μετά τα νέα μέτρα, όμως το 34,8% των μη καπνιστών θα πηγαίνει πιο συχνά. Ετσι, παρά την ανησυχία των επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, η προσέλευση προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη, μιας και οι μη καπνιστές είναι κατά 20% περισσότεροι από τους καπνιστές στον γενικό πληθυσμό.http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=275936&ct=1&dt=30/06/2009

Σχόλια

Ο χρήστης Vag είπε…
Τα παραλενε ε? Μακαρι να ηταν ετσι και να τα παραλεγανε. Μαγκια τους οσοι το εκοψαν πριν φτασουν στο αμην.
Ο χρήστης andre είπε…
to mono bebaio einai oti to metro tha boithisei sto na exoume oloi mas mia kalyteri poiotita zwis....