950 ευρώ κοστίζει σήμερα στήν Ελλάδα η παρακολούθηση ενός κινητού (sms, συνακρόαση, ενεργοποίηση μικροφώνου συσκευής κλπ). Η διαδικασία είναι απλή ...
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση προγραμμάτων υποκλοπής κινητών, τα οποία διατίθενται μέσω Ίντερνετ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ιταλού ειδικού, οι συσκευές που μπορεί να παρακολουθούνται στην Ελλάδα ίσως να φτάνουν το 5% επί του συνολικού αριθμού, ενώ κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στην Αθήνα αναλαμβάνει την εγκατάσταση προγράμματος υποκλοπής.
«Για να παραγγείλουμε το πρόγραμμα θα πρέπει να μας δώσετε τον δεκαπενταψήφιο σειριακό αριθμό (σ.σ.: ΙΜΕΙ) του κινητού που θέλετε να παρακολουθείτε. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι λειτουργεί μόνο στα μοντέλα κινητών που αναγράφονται στο site μας. Περνάτε από το κατάστημα, μας δίνετε τον σειριακό αριθμό και 950 ευρώ και εμείς μέσα σε 10 ημέρες σας παραδίδουμε το πρόγραμμα για να το εγκαταστήσετε στο κινητό που θα παρακολουθείτε. Μπορείτε να μας φέρετε τη συσκευή στο κατάστημα για να το εγκαταστήσουμε εμείς», λέει υπάλληλος καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στην Αθήνα. Στο ερώτημα αν εγγυάται όλες τις λειτουργίες που διαφημίζονται για το πρόγραμμα υποκλοπών, η απάντηση του υπαλλήλου έχει ως εξής: «Μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την προώθηση των SΜS από το κινητό που παρακολουθείτε στη συσκευή σας, τη γνωστοποίηση των αριθμών και των ωρών κατά τις οποίες πραγματοποιούνται οι κλήσεις καθώς και την ενεργοποίηση του μικροφώνου της συσκευής για να ακούτε τις συνομιλίες σε κοντινή απόσταση από το κινητό. Όσο για τη λειτουργία της συνακρόασης, αρκετοί πελάτες έχουν μείνει ικανοποιημένοι, όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα γίνεται πάντα, και αυτό γιατί στην Ελλάδα η μία εταιρεία χρησιμοποιεί κάποιες φορές τις κεραίες της άλλης και εκεί γίνεται μπέρδεμα»..........
Σχόλια
«Για να παραγγείλουμε το πρόγραμμα θα πρέπει να μας δώσετε τον δεκαπενταψήφιο σειριακό αριθμό (σ.σ.: ΙΜΕΙ) του κινητού που θέλετε να παρακολουθείτε. Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι λειτουργεί μόνο στα μοντέλα κινητών που αναγράφονται στο site μας. Περνάτε από το κατάστημα, μας δίνετε τον σειριακό αριθμό και 950 ευρώ και εμείς μέσα σε 10 ημέρες σας παραδίδουμε το πρόγραμμα για να το εγκαταστήσετε στο κινητό που θα παρακολουθείτε. Μπορείτε να μας φέρετε τη συσκευή στο κατάστημα για να το εγκαταστήσουμε εμείς», λέει υπάλληλος καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στην Αθήνα. Στο ερώτημα αν εγγυάται όλες τις λειτουργίες που διαφημίζονται για το πρόγραμμα υποκλοπών, η απάντηση του υπαλλήλου έχει ως εξής: «Μπορούμε να εγγυηθούμε 100% την προώθηση των SΜS από το κινητό που παρακολουθείτε στη συσκευή σας, τη γνωστοποίηση των αριθμών και των ωρών κατά τις οποίες πραγματοποιούνται οι κλήσεις καθώς και την ενεργοποίηση του μικροφώνου της συσκευής για να ακούτε τις συνομιλίες σε κοντινή απόσταση από το κινητό. Όσο για τη λειτουργία της συνακρόασης, αρκετοί πελάτες έχουν μείνει ικανοποιημένοι, όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα γίνεται πάντα, και αυτό γιατί στην Ελλάδα η μία εταιρεία χρησιμοποιεί κάποιες φορές τις κεραίες της άλλης και εκεί γίνεται μπέρδεμα».
Όπως επισημαίνει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) «μερικά βασικά στοιχεία που καλύπτει η νομοθεσία περί απορρήτου των επικοινωνιών είναι το περιεχόμενο της επικοινωνίας (φωνή, εικόνα, δεδομένα), η ταυτότητα του καλούντος και του καλουμένου, καθώς και τα δεδομένα θέσης της τερματικής συσκευής (γεωγραφικός εντοπισμός)». Ως εκ τούτου, η χρήση προγραμμάτων παρακολούθησης κινητών είναι παράνομη.
«Ακόμα και αν ο χρήστης έχει συναινέσει στην παρακολούθηση, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τότε πρόκειται περί παρανομίας. Επιπλέον, επειδή οι τηλεφωνικές συνομιλίες πραγματοποιούνται από δύο μέλη, αν έχει συναινέσει μόνο το ένα και πάλι είμαστε εκτός νομικού πλαισίου», λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής του Τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά και μέλος της ΑΔΑΕ κ. Σωκράτης Κάτσικας. «Απ΄ όσο γνωρίζω τον τελευταίο χρόνο που είμαι μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν έχουμε δεχθεί καταγγελίες για τη χρήση προγραμμάτων υποκλοπής σε κινητά», συμπληρώνει. «Οι εκτιμήσεις μου ότι στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία μπορεί να παρακολουθείται έως και το 5% των κινητών βασίζονται στις πολύ μεγάλες πωλήσεις που κάνουν αυτά τα προγράμματα μέσω του Διαδικτύου», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μαξ Μαϊελάρο, ιδιωτικός ερευνητής με έδρα το Μιλάνο, που είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες στο «Νewsweek» πως και στη Γαλλία και στη Γερμανία το 3% των κινητών πιθανόν να έχει εγκατεστημένα προγράμματα υποκλοπής.
Ακόμα όμως και αν οι παραπάνω εκτιμήσεις του Ιταλού ιδιωτικού ερευνητή ακούγονται «παραφουσκωμένες», η ευκολία χρήσης της νέας γενιάς προγραμμάτων υποκλοπής έχει πείσει τους επιστήμονες πληροφορικής ότι στο μέλλον η χρήση τους θα εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.
«Παρ΄ ότι δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία, το ποσοστό 5% για παρακολουθήσεις κινητών ακούγεται πολύ υψηλό για την Ελλάδα. Όμως, όσο περισσότερο συγκλίνουν οι τεχνολογίες της κινητής τηλεφωνίας και των υπολογιστών, τόσο μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η εξάπλωση τέτοιου είδους προγραμμάτων», σημειώνει ο κ. Κάτσικας.
Ήδη σήμερα περισσότερα από 200 sites πωλούν λογισμικό υποκλοπής. Οι τιμές εκκινούν από 100 δολάρια για μία απλή λειτουργία- όπως για παράδειγμα η καταγραφή των αριθμών με τους οποίους επικοινωνεί ο χρήστης- και φθάνουν έως και 1.500 δολάρια.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4521355