Χειροπιαστό έργο καί όραμα από τον Σαμαρά πού χωρίς να παπαρολογεί στά κανάλια κάνει έργο ορατό από τον πολίτη...
Οταν η πολιτική ηγεσία θέλει, τότε μπορεί να βρεθούν και 4,5 εκατ. ευρώ για ένα μεγάλο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έργο στην καρδιά της Αθήνας. Δεκατρία χρόνια μετά την ανακάλυψη της Παλαίστρας του Γυμνασίου του Λυκείου του Αριστοτέλη, στην οδό Ρηγίλλης, η πολιτεία αποφάσισε να επέμβει. Να ξεπεράσει το δαπανηρό εμπόδιο της ανάδειξής του και με τη χορηγία της ΟΠΑΠ να προχωρήσει στην κατασκευή του στεγάστρου προστασίας με την προμελέτη που είχε εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2003. Κίνηση που θα καθορίσει και την ενοποίηση χώρων και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου 36 στρεμμάτων. Παραδίδοντας -αν όλα πάνε καλά- στο τέλος του 2011 ένα πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος θα φωτίσει τη σπουδαιότητα του Λυκείου που μαζί με την Ακαδημία του Πλάτωνα ήταν τα πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου. Παράλληλα, θα σχηματίσει μια πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα περιλαμβάνει το Βυζαντινό Μουσείο, το Σαρόγλειο (δηλαδή τη Λέσχη Αξιωματικών), το σύγχρονο κτίριο του Κρατικού Ωδείου Αθηνών και τα διατηρητέα της Ρηγίλλης.
Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση του: οικολογική διάσταση της πολιτιστικής πολιτικής, μιλώντας για τα τρία -οικο (οικονομία, οικουμενικότητα, οικολογία).
Το σχέδιο προβλέπει συνδυασμό της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, με πνεύμονες πρασίνου σε ένα βεβαρημένο αστικό κέντρο.
Στόχος του, είπε χθες, είναι να γεμίσει η Αθήνα «τέτοιους πνεύμονες» δίνοντας ελπίδα που θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.......
ΣΣ Νά πούμε εδώ ότι όταν λέμε όραμα δέν πρέπει να γίνεται σύγχυση με θολές διακηρύξεις (σοσιαλισμός κλπ)πού παραπέμπουν στήν ..άλλη ζωή. Μιλάμε γιά φρέσκιες ιδέες πού μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, χωρίς μίζες καί πού το αποτέλεσμά τους θα γίνει εύκολα κατανοητό απο τον πολίτη. Οι τενεκέδες (γενικά μιλώντας) πού έχουμε γιά πολιτικούς δέν έχουν τέτοιες ιδέες. Γιαυτό ζούμε μέσα στό χάλι πού ζούμε. Είναι βέβαια μύθος ότι δέν μπορεί να γίνει τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι (διαχρονικά μιλώντας) μάς κυβερνάνε ανίκανοι....
Σχόλια
Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή τη θέση του: οικολογική διάσταση της πολιτιστικής πολιτικής, μιλώντας για τα τρία -οικο (οικονομία, οικουμενικότητα, οικολογία).
Το σχέδιο προβλέπει συνδυασμό της παλιάς και της σύγχρονης Αθήνας, με πνεύμονες πρασίνου σε ένα βεβαρημένο αστικό κέντρο.
Στόχος του, είπε χθες, είναι να γεμίσει η Αθήνα «τέτοιους πνεύμονες» δίνοντας ελπίδα που θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Αέρινο στέγαστρο
Το στέγαστρο που θα καλύπτει τα σαθρά κατάλοιπα της Παλαίστρας του γνωστού από αρχές πηγές Γυμνασίου του Λυκείου (ονομάζεται «Λύκειο του Αριστοτέλη» σε ανάμνηση της φιλοσοφικής σχολής που εγκαταστάθηκε στην περιοχή), θα καταλαμβάνει περίπου πέντε με έξι στρέμματα στο συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου που είναι 11. (Εκεί όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.) Θα είναι από ατσάλι και γυαλί, θα έχει ύψος 8 μ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, θα είναι ενιαίο χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα. «Ενα αέρινο στέγαστρο» όπως μας είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ. Ζιρώ. Αποτελείται από έξι μεταλλικούς τοξωτούς φορείς που διατάσσονται παράλληλα μεταξύ τους. Η στέγη θα μοιάζει με διπλό αεριζόμενο δίσκο με την παρεμβολή θερμομόνωσης. Για το φυσικό φωτισμό και αερισμό θα υπάρχουν θυρίδες με βόρειο προσανατολισμό, ενώ για το βράδυ θα λειτουργεί τεχνητός φωτισμός στην οροφή του στεγάστρου. Προβλέπεται ακόμη αντικεραυνική προστασία και στη βορειοανατολική γωνία του μνημείου, πλάτωμα συγκέντρωσης - ενημέρωσης του κοινού.
Η μελέτη εφαρμογής θα είναι έτοιμη σε ενάμιση μήνα, ενώ μέσα στον χρόνο θα ακολουθήσει η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για τον ανάδοχο. Θα περάσει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για πιθανές ενστάσεις και μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει το έργο, είπε ο κ. Ζιρώ. Και κατά τον υπουργό θα χρειαστεί ένα με ενάμιση χρόνο για την κατασκευή του.
Η χρηματοδότηση της μελέτης σε επίπεδο εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης είναι 290.000 ευρώ, ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του στεγάστρου ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ και απαιτούνται άλλα 150.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.
Το μνημείο που έφερε στο φως η Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με ανασκαφέα την Εφη Λυγκούρη, μέχρι σήμερα έχει δεχτεί μόνο κάποιες στερεωτικές επεμβάσεις.
«Θέλουμε το πολιτισμικό να παντρεύεται με το περιβαλλοντικό, παραδοσιακό να ταιριάζει με το σύγχρονο, το μνημειακό να μπολιάζει την κοινωνική μας ζωή», είπε ο υπουργός Πολιτισμού για την ανάδειξη του Λυκείου που θα είναι επιτέλους επισκέψιμο, μέρος ενός ευρύτερου αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο της πόλης.
Χορηγίες με στόχο
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, αναφέρθηκε στο «τουριστικό πλεονέκτημα της πόλης», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Χορηγιών του ΥΠΠΟ, Τ. Μπαλτάκος, εξήγησε πως: «πρόκειται για κανονική χορηγία του νόμου 3525/07».
Η δήλωση του κ. Σαμαρά: «στο μυαλό μου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μόνον ο Αριστοτέλης και να μείνει απέξω ο Πλάτωνας», υπέδειξε στην ουσία τον επόμενο στόχο του. Αν λάβουμε υπόψη μας και τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο νόμο περί χορηγίας, ίσως να ανοίξει ο δρόμος και για άλλα μεγάλα έργα και όχι προεκλογικές ανάγκες.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_30/04/2009_312712