Μετακομίζει ανατολικά η Αθήνα μέσα στα ερχόμενα είκοσι χρόνια! Την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο πόλης περιοχών του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, τον περιορισμό της δόμησης στις εξωαστικές ζώνες, καθώς και τη δημιουργία ενός «πυκνού» δικτύου Μετρό που θα καλύπτει το 85% των αναγκών μετακίνησης στην Αττική, προβλέπει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας- Αττικής.
Το καινούργιο ρυθμιστικό σχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, θα έχει ορίζοντα 20ετίας και ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για εντάξεις στο σχέδιο πόλης συνολικά περίπου 250.000 στρεμμάτων αστικής γης, κυρίως στην Ανατολική, τη Βορειοανατολική και τη Νοτιοανατολική Αττική. Πρόκειται για εκτάσεις που στην πλειονότητά τους αποτελούν προεκτάσεις του ήδη υπάρχοντος πολεοδομημένου αστικού ιστού της Αττικής.
Το σχέδιο παραδόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Οι συντελεστές
Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας- Αττικής προσδιορίζει τις περιοχές όπου μπορούν να πολεοδομηθούν, καθώς επίσης και εκείνες όπου «θα υπάρχει απόθεμα γης» για μελλοντική οικιστική ανάπτυξη (Δυτική Αττική), ενώ προβλέπει και τη μείωση των συντελεστών δόμησης στις εντός σχεδίου περιοχές.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να ελεγχθεί η πυκνότητα ορισμένων περιοχών, ο ανώτατος συντελεστής δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4,0 (σήμερα φτάνει έως 8,0). Οι συντελεστές δόμησης που υπερβαίνουν το όριο αυτό μειώνονται στο 4,0. Αναλογική μείωση θα γίνει και στους ισχύοντες συντελεστές δόμησης που έχουν σήμερα τιμές μεταξύ 2,0 και 4,0. Επιπλέον, προβλέπεται ότι από τους εκάστοτε ισχύοντες συντελεστές δόμησης άμεσα χρησιμοποιήσιμο από τους ιδιώτες θα είναι ποσοστό 90%. Το υπόλοιπο 10% επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο οργανωμένων αναπλάσεων περιοχών με γηρασμένα κτίρια.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν αλλάζουν οι αρτιότητες για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα της Αττικής. Παραμένουν, δηλαδή, τα 20 στρέμματα εφ΄ όσον πρόκειται για οικόπεδο εκτός σχεδίου και τα τέσσερα στρέμματα εφ΄ όσον πρόκειται για οικόπεδο που προέρχεται από κατάτμηση. Ωστόσο, υπό μελέτη βρίσκονται- με στόχο τον περιορισμό τους- και ορισμένες παρεκκλίσεις που ισχύουν σήμερα και επιτρέπουν τη δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα που είναι μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων.
Για τα αυθαίρετα
Το νέο σχέδιο προβλέπει ακόμα τη δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Αυθαιρέτων, η οποία θα αναλάβει αποκλειστικά το έργο της υλοποίησης των αποφάσεων για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων, που σήμερα- λόγω πολιτικού κόστους- γίνονται μπαλάκι από υπηρεσία σε υπηρεσία. Η νέα υπηρεσία δεν πρόκειται να στερήσει τις σχετικές αρμοδιότητες από τις νομαρχίες, διευκρίνισε ο κ. Σουφλιάς, επισημαίνοντας ότι «δεν θα κρίνει ποια κτίσματα είναι αυθαίρετα, αλλά θα κατεδαφίζει τα προς κατεδάφιση αυθαίρετα».
.http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4512068
Σχόλια