Ενα απρόσμενο πρόβλημα στό νέο σχέδιο τής Αστυνομίας. Οι σέλες τών μηχανών (είναι μικρές).....


Όπως παραδέχονται στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ουσιαστικά ξεπαγώνουμε τα μέτρα του Βύρωνα Πολύδωρα». Η αλήθεια είναι πως η επιχείρηση «παπάκια» δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. Πολλά από τα 300 δίκυκλα των 125 κυβικών εκατοστών που είχε προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2004-2005 παρουσιάζουν σοβαρές μηχανικές βλάβες, ενώ άλλα λόγω αχρησίας χρειάστηκαν πολυήμερο καθάρισμα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα στο νέο επιχειρησιακό δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι σέλες των μηχανών! 
Όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στις σέλες είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν δύο αστυνομικοί, ενώ ένα μηχανάκι των 125 κυβικών εκατοστών φορτωμένο με δύο πάνοπλους αστυνομικούς δεν μπορεί να αναπτύξει ικανοποιητική ταχύτητα και να συμμετέχει σε καταδίωξη.
Το υπουργείο Εσωτερικών όμως πήρε πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου και ήδη έχουν παραγγελθεί 200 μοτοσυκλέτες των 250 κυβικών εκατοστών με διπλή σέλα, ενώ παραγγέλθηκαν διπλές σέλες για τα μηχανάκια που υπάρχουν οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες.
Οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες θα χρειαστεί όμως να περάσουν από επιπλέον εκπαίδευση και για τον λόγο αυτό θα καθυστερήσει η πλήρης ανάπτυξη των «μηχανοκίνητων» δυνάμεων. Σύμφωνα με το επιτελικό σχέδιο- ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις- προβλέπεται να συγκροτηθούν τουλάχιστον 30 μικρές ομάδες αστυνομικών, στις οποίες θα μετέχουν δέκα έως δώδεκα αστυνομικοί που θα κάνουν καθημερινά περιπολίες. ......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ με 3.000 αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζει από σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Η περιοχή του ιστορικού κέντρου, η οποία ορίστηκε από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια και από το Καλλιμάρμαρο μέχρι τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα κατακλυστεί από αστυνομικούς. Οι περισσότεροι θα εκτελούν πεζές περιπολίες, αλλά έντονη θα είναι η παρουσία και αστυνομικών της Ομάδας Ζ, με μηχανάκια μικρού κυβισμού και περιπολικά, ενώ ο αριθμός των διμοιριών ΜΑΤ θα παραμείνει σταθερός. Στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η έντονη παρουσία της Αστυνομίας σε κάθε δρόμο, πρακτική που όπως φιλοδοξούν στην Αστυνομία θα αποτρέψει την εκδήλωση ενεργειών όπως αυτή της προηγούμενης Παρασκευής στο Κολωνάκι. Όπως παραδέχονται στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ουσιαστικά ξεπαγώνουμε τα μέτρα του Βύρωνα Πολύδωρα». Η αλήθεια είναι πως η επιχείρηση «παπάκια» δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την ΕΛ.ΑΣ. Πολλά από τα 300 δίκυκλα των 125 κυβικών εκατοστών που είχε προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ. την περίοδο 2004-2005 παρουσιάζουν σοβαρές μηχανικές βλάβες, ενώ άλλα λόγω αχρησίας χρειάστηκαν πολυήμερο καθάρισμα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα στο νέο επιχειρησιακό δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι σέλες των μηχανών! Οι δυσκολίες
Όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στις σέλες είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν δύο αστυνομικοί, ενώ ένα μηχανάκι των 125 κυβικών εκατοστών φορτωμένο με δύο πάνοπλους αστυνομικούς δεν μπορεί να αναπτύξει ικανοποιητική ταχύτητα και να συμμετέχει σε καταδίωξη.

Το υπουργείο Εσωτερικών όμως πήρε πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου και ήδη έχουν παραγγελθεί 200 μοτοσυκλέτες των 250 κυβικών εκατοστών με διπλή σέλα, ενώ παραγγέλθηκαν διπλές σέλες για τα μηχανάκια που υπάρχουν οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες.

Οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες θα χρειαστεί όμως να περάσουν από επιπλέον εκπαίδευση και για τον λόγο αυτό θα καθυστερήσει η πλήρης ανάπτυξη των «μηχανοκίνητων» δυνάμεων. Σύμφωνα με το επιτελικό σχέδιο- ακόμα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις- προβλέπεται να συγκροτηθούν τουλάχιστον 30 μικρές ομάδες αστυνομικών, στις οποίες θα μετέχουν δέκα έως δώδεκα αστυνομικοί που θα κάνουν καθημερινά περιπολίες.

Συνεχής κίνηση
Οι ομάδες θα περιπολούν κατά τριάδες- τρεις μοτοσυκλέτες με έξι αστυνομικούς- σε όλο το κέντρο, θα κινούνται συνεχώς από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού μέχρι την Πατησίων και την Πειραιώς.

Σε περίπτωση επεισοδίων, οι ομάδες ταχείας επέμβασης θα συγκλίνουν - τουλάχιστον πέντε- έξι μοτοσυκλέτες- στο σημείο όπου εκδηλώθηκαν και οι αστυνομικοί θα ενεργούν ομαδοποιημένα, χωρίς να υπάρχει διάσπαση δυνάμεων. Θα αποτελούν, όπως έλεγε χθες αξιωματούχος, μια μορφή εποχούμενων διμοιριών. Δεν θα ενεργούν ανεξάρτητα, αλλά θα βρίσκονται σε συνεργασία με τις διμοιρίες των ΜΑΤ ώστε να αποκλείουν έγκαιρα τις οδούς διαφυγής.

- Από χθες έπιασαν δουλειά στην Αντιτρομοκρατική και οι δύο πρώτοι Βρετανοί πράκτορες της Σκότλαντ Γιαρντ, οι οποίοι θα ενισχύσουν με την παρουσία τους το κλιμάκιο της Βρετανικής Αστυνομίας που υπάρχει στην Αθήνα από το 2000. Το μπαλάκι στις τράπεζες
Παράλληλα προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η ανάγκη για αστυνομική παρουσία έξω από υποκαταστήματα τραπεζών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων, το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι την Κυριακή ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα υποχρεώνει τις τράπεζες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Τα μέτρα που πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόσουν οι τράπεζες είναι η τοποθέτηση άθραυστων κρυστάλλων και ειδικών μεταλλικών ρολών που θα εμποδίζουν τις πέτρες των διαδηλωτών να φτάνουν στα τζάμια. Όλα τα υποκαταστήματα θα αποκτήσουν πόρτες και χρηματοκιβώτια με χρονοκαθυστέρηση, κάμερες, αλλά και άθραυστα κρύσταλλα στα ταμεία τους.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4507641