Η Χίλαρυ Κλίντον στήν Τουρκία, ο Ομπάμα στήν Τουρκία, ο Ταλάτ στήν Ουάσιγκτον καί εμείς εδώ παίζουμε τίς κουμπάρες ....


Επίσκεψη στις ΗΠΑ σχεδιάζει περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ταλάτ έχει ζητήσει να έχει συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταξύ αυτών και με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και μέλη του Κογκρέσου.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, ενώ διπλωματική πηγή μιλά για δεύτερες σκέψεις που γίνονται, καθώς μία συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ, σε συνδυασμό με την αναφορά του κοινού ανακοινωθέντος Κλίντον - Μπαμπατζάν για τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, θα εξοργίσει το ελληνοαμερικανικό λόμπι.
Η ίδια πηγή συνδέει τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη με τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία η κ. Κλίντον, ενώ σημειώνεται και η απουσία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιου Υφυπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κάτι που αναβαθμίζει το ρόλο, τόσο του απερχόμενου Ντάνιελ Φριντ, όσο και της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία. Το επιχείρημα που πρόβαλε η τουρκική πολιτική ηγεσία είναι η ενίσχυση του κ. Ταλάτ και του κόμματός του στις επικείμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα.
Το αίτημα για συνάντηση Κλίντον - Ταλάτ προωθεί και ο ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική Κυβέρνηση, που στοχεύουν στην προετοιμασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία, ο ανώτατος σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έφθασε την Τρίτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ταλάτ σχεδιάζει επίσης να μεταβεί στη Νέα Υόρκη και έχει ζητήσει να συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Η συνάντηση δεν έχει ακόμη διευθετηθεί, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον συναντήσει στην Τουρκία, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, όταν θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Πολιτισμών.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΠ)

Σχόλια

Ο χρήστης Γραφεας Πεζικου είπε…
Καί τούς Κουμπάρους,πού αυτές τίς
μέρες δικάζονται γιά νά αθωωθούν?