Τά χάλια τής ΝΔ η αιτία τής πτώσης. Μοναδική ρεαλιστική ελπίδα τά αντιΠΑΣΟΚικά ανακλαστικά στήν κοινωνία....
......Ενα σημαντικό στοιχείο που περιέχουν τα ειδικά σημειώματα που μελετά ο κ. Καραμανλής είναι η απάντηση που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα: «Αν κάνατε μια ευχή, τι θα ήταν πιο θετικό; Να βελτιωθεί η Ν.Δ. ή να βελτιωθεί το ΠΑΣΟΚ;». Η απάντηση των πολιτών, δεδομένου του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, είναι ενδιαφέρουσα: το 40% ζητά να βελτιωθεί η Ν.Δ., το 40% να βελτιωθεί το ΠΑΣΟΚ. Προ διμήνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37% για τη Ν.Δ. και 43% για το ΠΑΣΟΚ. Οπως επισημαίνεται στο σημείωμα, η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει δημιουργήσει ρεύμα νίκης, αλλά, αντιθέτως, υπάρχουν ακόμη ισχυρότατα αντιπασοκικά ανακλαστικά στην κοινωνία......
Σχόλια
1. Από τις συσπειρώσεις των κομμάτων σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές και την έκταση των διαρροών προς τα μικρότερα κόμματα. Ιδίως, προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
2. Από την έκταση της αποχής και το βαθμό που θα πλήξει το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων. (Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 7 Ιουνίου, παραμονή του Αγίου Πνεύματος).
3. Από το βαθμό συμμετοχής των νέων ψηφοφόρων, στους οποίους καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ.
4. Από τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Ο κ. Καραμανλής κυνηγά μια πρωτιά που αυτή τη στιγμή φαίνεται άπιαστη αλλά, ακόμη και αυτό αν δεν συμβεί, το ζητούμενο είναι πόσο μπροστά θα βρεθεί το ΠΑΣΟΚ. Αλλο μια διαφορά μιάμισης-δύο μονάδων και άλλο διαφορά τριών μονάδων.
5. Από την ψήφο των αποδήμων. Η Ρηγίλλης κάνει συστηματική δουλειά στον τομέα αυτόν. Ο Λ. Ζαγορίτης θα προεδρεύσει, το προσεχές Σάββατο, σε Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Αποδήμων στο Ντίσελντορφ. Οι προθεσμίες για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους στα κατά τόπους προξενεία λήγουν στις 31 Μαρτίου. Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ κινητοποιείται ο συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου Δημήτρης Δόλλης.
Ενα σημαντικό στοιχείο που περιέχουν τα ειδικά σημειώματα που μελετά ο κ. Καραμανλής είναι η απάντηση που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα: «Αν κάνατε μια ευχή, τι θα ήταν πιο θετικό; Να βελτιωθεί η Ν.Δ. ή να βελτιωθεί το ΠΑΣΟΚ;». Η απάντηση των πολιτών, δεδομένου του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, είναι ενδιαφέρουσα: το 40% ζητά να βελτιωθεί η Ν.Δ., το 40% να βελτιωθεί το ΠΑΣΟΚ. Προ διμήνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37% για τη Ν.Δ. και 43% για το ΠΑΣΟΚ. Οπως επισημαίνεται στο σημείωμα, η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν έχει δημιουργήσει ρεύμα νίκης, αλλά, αντιθέτως, υπάρχουν ακόμη ισχυρότατα αντιπασοκικά ανακλαστικά στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ν.Δ. μπορεί να τα αξιοποιήσει αν:
- Σταματήσουν οι γκάφες στο επίπεδο της λειτουργίας της κρατικής μηχανής.
- Σταματήσουν τα «φάλτσα» και οι διαφοροποιήσεις τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει στον κ. Καραμανλή ότι η εικόνα της ομοιογένειας και η βελτίωση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου αποτελούν όρο sine qua non και για την αξιοποίηση του ευνοϊκού για τη Ν.Δ. γηπέδου των ευρωεκλογών.
Το δεύτερο ενδιαφέρον εύρημα των focus groups είναι ότι η Ν.Δ. στην ευρω-κάλπη έχει μεγαλύτερη συσπείρωση από το ΠΑΣΟΚ και λιγότερες διαρροές προς τα μικρότερα κόμματα. Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι τα περισσότερα μικρά κόμματα είναι «αριστερόστροφα» και η ψήφος είναι χαλαρή, αυτό που συμπιέζεται περισσότερο είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.
Συσπειρώσεις
Ειδικότερα: το ποσοστό της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές σε σχέση με το ποσοστό της για τις εθνικές δείχνει μια συσπείρωση της τάξεως του 87,6%. Αντιθέτως, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές σε σχέση με το ποσοστό του στις εθνικές δείχνει μια συσπείρωση του 81,9%. Τούτων δοθέντων, τα τελικά ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων θα διαμορφωθούν:
- Από τη σύνθεση των ευρωψηφοδελτίων. Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν πρέπει να υπηρετούν τη συσπείρωση, την κοινωνική αντιπροσώπευση, τις πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες υστερεί η Ν.Δ. (γυναίκες, νέοι ηλικίας 25-44, αυτοαπασχολούμενοι).
- Από το χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να τις αναδείξει σε δημοψήφισμα, ενώ η Ν.Δ. επιθυμεί να αναδείξει την κρισιμότητα της ευρωπαϊκής επιλογής καθώς πολλές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μας λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και οι λέξεις «Καραμανλής-Ευρώπη», «Ελλάδα της Ευρώπης» θα παίξουν πολύ στην καμπάνια.
Η ανάδειξη του ευρωπαϊκού χαρακτήρα των ευρωεκλογών εκτιμάται ότι βοηθά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, διά του Δημήτρη Παπαδημούλη, ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει αιφνιδιαστικά περιοδείες στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Σουηδία) για να προσελκύσει την ψήφο των αποδήμων. Κρίσιμα είναι, επίσης, τα ποσοστά που καταγράφουν στους «αναποφάσιστους των ευρωεκλογών» ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου. Τον κ. Καραμανλή προτιμά το 27,9% από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι και τον κ. Παπανδρέου το 22,5%, ενώ κανέναν το 46,4%. Αντιθέτως, ο «κανένας» στο σύνολο των ψηφοφόρων σε εθνικές εκλογές φθάνει μόλις το 23,2%. Οταν τα διλήμματα είναι χαλαρά, και οι απαντήσεις είναι χαλαρές.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το Μαξίμου είναι ένα: οι ευρωεκλογές μειώνουν το ποσοστό του δικομματισμού και αυτό ευνοεί πρωτίστως τη Ν.Δ. Τα οφέλη για την Κεντροδεξιά θα είναι περισσότερα, αν μπει «πήχυς» για μία πιθανή νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Αρκεί μία νίκη του με μία ψήφο για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού; Ηδη έχει αρχίσει να καλλιεργείται η ιδέα ότι νίκη ΠΑΣΟΚ με 1,5 μονάδα είναι κατ’ ουσίαν νίκη της Ν.Δ. και απαρχή εσωκομματικών προβλημάτων για την αντιπολίτευση. Κρίσιμος παράγων για τη μία ή την άλλη εξέλιξη θα είναι ο χαρακτήρας που θα δώσει στην ψήφο ο ΣΥΡΙΖΑ: θα έχει μονοδιάστατο χαρακτήρα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής ή θα ζητήσει να σταλεί ψήφος-μήνυμα προς «όλο το σύστημα-όλες τις εξουσίες»;
Καμπάνια στην Ευρώπη
Μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα έχει η ψήφος των αποδήμων. Η Ν.Δ. οργανώνει καμπάνια σε όλη την Ευρώπη εναντίον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είπε όχι στο ν/σ για την ψήφο των αποδήμων. Γι’ αυτό πήγε χθες στο Ντίσελντορφ ο υφυπoυργός Θ. Κασσίμης, γι’ αυτό πάει στην ίδια πόλη το άλλο Σάββατο ο Λ. Ζαγορίτης.
Τελευταίο, όχι έλασσον, είναι η έκταση της αποχής και η συμμετοχή των νέων. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή, γι’ αυτό και δεν ζήτησε (όπως η Κύπρος) οι ευρωεκλογές να γίνουν Παρασκευή και όχι Κυριακή, λόγω του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.
Και κάτι ακόμη: Οι ευρωεκλογές θεωρούνται στην παρούσα φάση καλύτερο γήπεδο από τις εθνικές, διότι αν διεξάγονταν αύριο εκλογές, η Ν.Δ. θα έχανε, υπό τις καλύτερες συνθήκες γι’ αυτήν, με δύο μονάδες διαφορά. Minimum…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=78234
Έχουμε τουλάχιστον 1 χρόνο μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν πιστεύω ότι το αμερικανάκι θα τολμήσει να ρίξει τον Παπούλια.
Μέχρι τότε, έχει να κυλήσει πολύ νερό κάτω από τη γέφυρα.
Εάν έστω και ένας καναλο-επιχειρηματίας αποφασίσει να στηρίξει Καραμανλή (για οποιοδήποτε λόγο), τα δεδομένα θα έλθουν τούμπα.
Εάν δεν ήταν η διεθνής κρίση στη μέση ο Καραμανλής θα έβγαινε με τα τσαρούχια, αλλά τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα διότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση είναι πραγματική χιονοστιβάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό παιγνίδι πάντως θα κριθεί στους καναλάρχες.
Σωστός.
Θα μου πείς, εδώ ο προικισμένος ηγέτης μου μαθαίνει εντατικά τα Ελληνικά, δεν θα μάθω εγώ ορθογραφία;
Πάλι σωστός, σε πάω.
Έχω πιάσει το θυμιατό καί θυμιατίζω. Έτσι γίνομαι πιο blogάτος και τα σχόλιά μου έχουν καλύτερη τύχη.