Το καλοκαίρι του 1989, το διάσημο γερμανικό ροκ συγκρότημα «Scorpions» έδωσε συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά το περίφημο τραγούδι «Wind of change» («Ανεμος της αλλαγής»). Την εποχή εκείνη ο Αντώνης Σαμαράς ήταν υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Τζαννετάκη και παρακολουθούσε, όπως ο υπόλοιπος κόσμος, τις εξελίξεις στο ανατολικό μπλοκ.
Η συγκυρία το έφερε έτσι ώστε μία από τις πρώτες αποφάσεις του Σαμαρά ως υπουργού Πολιτισμού να αφορά το γερμανικό συγκρότημα.............
..............Οταν τελείωσε η συνεργασία Καραμανλή-Σαμαρά, στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε: «Τι θα πεις στα θηρία;» (εννοούσε τους δημοσιογράφους). Ηταν η μέρα που κυριαρχούσε το θέμα Παυλίδη.
«Περίμενε και θα δεις!», του απάντησε. Βγήκε στα μικρόφωνα και έκανε τη γνωστή δήλωση για την τρίτη θητεία Ν.Δ. Μόλις επέστρεψε στην Μπουμπουλίνας, όπου συγκαλεί συσκέψεις στις 12 τη νύχτα, είπε σε συνεργάτη του: «Ο Καραμανλής είναι αρχηγός μεγάλου ορίζοντα. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα»......
«Περίμενε και θα δεις!», του απάντησε. Βγήκε στα μικρόφωνα και έκανε τη γνωστή δήλωση για την τρίτη θητεία Ν.Δ. Μόλις επέστρεψε στην Μπουμπουλίνας, όπου συγκαλεί συσκέψεις στις 12 τη νύχτα, είπε σε συνεργάτη του: «Ο Καραμανλής είναι αρχηγός μεγάλου ορίζοντα. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα»......
ΥΓ Στό βίντεο οι Scorpions στόν Λυκαβητό...
Σχόλια
Η συγκυρία το έφερε έτσι ώστε μία από τις πρώτες αποφάσεις του Σαμαρά ως υπουργού Πολιτισμού να αφορά το γερμανικό συγκρότημα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου (ΚΑΣ) δεν δέχονταν την πρόταση της τοπικής εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να γίνει η συναυλία των «Scorpions» στο Φρούριο της Μυτιλήνης και εμπόδιζαν την εκεί διεξαγωγή της το Σεπτέμβριο που μας έρχεται.
Ο «οpen minded» Σαμαράς ανέπεμψε την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έπεισε τους δύσκολους θεματοφύλακες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και η άδεια για τη συναυλία εδόθη. Αυτός δεν είναι ο μοναδικός άνεμος αλλαγής στο υπουργείο Πολιτισμού. Στον έναν και πλέον μήνα που βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας ο κ. Σαμαράς έχει αλλάξει πολλά πράγματα.
Το πιο κεντρικό σημείο της στρατηγικής του είναι η ανάπτυξη της «διπλωματίας του πολιτισμού».
Ηδη το κατώφλι του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού πέρασαν την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ (είχε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον Σαμαρά), ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Φαρνό και ο Βέλγος πρέσβης Πιερ Φεζέν. Με τον τελευταίο ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μια εντυπωσιακή συμφωνία για την επιστροφή εκατό αρχαιοτήτων οι οποίες κλάπηκαν πριν από χρόνια σε ανασκαφές στο Λαύριο και βρίσκονται στο Βέλγιο.
Ο υπουργός Πολιτισμού άρχισε, επίσης, να προσεγγίζει ξανά τους ανθρώπους της Τέχνης. Πήγε με την Ειρήνη Παπά στο «Σχολείο», ένα κέντρο πολιτισμού που πασχίζει να τελειώσει η μεγάλη ηθοποιός, ήταν παρών στην πρεμιέρα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δεν έλειψε από το «Βιολιστή» του Λαζόπουλου.
Μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας του ο Σαμαράς δεν δίστασε, επίσης, να βάλει λουκέτο στο παράρτημα του αμαρτωλού ΟΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη. «Ηταν κοστοβόρο», είπε. Ο Μεσσήνιος πολιτικός κάνει έτσι, δυναμικά, την ολική του επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό, έπειτα από μια περίοδο μακράς πολιτικής μοναξιάς.
Την Πέμπτη βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα, δίπλα σχεδόν στην Ντόρα Μπακογιάννη (ανάμεσά τους καθόταν ο Προκόπης Παυλόπουλος), ενώ την Παρασκευή πήγε στο Μαξίμου και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τους σχεδιασμούς του.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να προωθήσει το θεσμό των χορηγιών (τις θεωρεί επενδυτικό μοχλό), να ξεκινήσει η κατασκευή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο «FIX» και να επιτύχει την εύρυθμη λειτουργία των μουσείων το καλοκαίρι. Ο κ. Καραμανλής θέλει να μην κλείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι στις τρεις μετά το μεσημέρι, αλλά να παρατείνεται η λειτουργία τους μέχρι τη δύση του ηλίου. Ο τελευταίος που το πέτυχε αυτό ήταν ο Χρήστος Ζαχόπουλος, με τη στήριξη του Γιάννη Αγγέλου. Μετά τη φυγή του, τα μουσεία το 2008 έκλεισαν τις πόρτες τους για το κοινό το απόγευμα και η επαναλειτουργία τους είναι «στοίχημα» για τον Α. Σαμαρά. Ο υπουργός Πολιτισμού ανέπτυξε στον πρωθυπουργό δύο θέματα - «αγκάθια»:
- Την πληρωμή των αρχαιολόγων. Το Δημόσιο τούς χρωστά 2 εκατ. ευρώ εξαιτίας της κατάργησης του ειδικού λογαριασμού.
- Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που κάνουν καταλήψεις.
«Δουλεύω υπό πολιορκία και υπό τους περιορισμούς του άλματος Ζαχόπουλου», λέει στους συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς. Οταν τελείωσε η συνεργασία Καραμανλή-Σαμαρά, στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τον ρώτησε: «Τι θα πεις στα θηρία;» (εννοούσε τους δημοσιογράφους). Ηταν η μέρα που κυριαρχούσε το θέμα Παυλίδη.
«Περίμενε και θα δεις!», του απάντησε. Βγήκε στα μικρόφωνα και έκανε τη γνωστή δήλωση για την τρίτη θητεία Ν.Δ. Μόλις επέστρεψε στην Μπουμπουλίνας, όπου συγκαλεί συσκέψεις στις 12 τη νύχτα, είπε σε συνεργάτη του: «Ο Καραμανλής είναι αρχηγός μεγάλου ορίζοντα. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα».
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σαμαράς είναι εξαιρετικά προσεκτικός αυτή την περίοδο και οργανώνει την ολική του επαναφορά με αργά βήματα. Το Μάρτιο (ίσως στις 25) θα επισκεφθεί Γιάννινα-Μέτσοβο (πολιτικό «προσκύνημα» στα νάματα του μέντορά του Ε. Αβέρωφ), ενώ προηγουμένως (στις 7) θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του στην Καλαμάτα. Θα τον προλογίσει ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης. Πρόθεσή του είναι, όπως λένε οι συνεργάτες του, να ακολουθήσει τακτική «ήρεμης δύναμης».
Στηρίζει απολύτως τη στροφή που έκανε ο Γιάννης Παπαθανασίου στην οικονομική πολιτική, αλλά ετοιμάζεται να του ζητήσει λεφτά για τους αρχαιολόγους και τους συμβασιούχους. Το κλίμα στην Μπουμπουλίνας άλλαξε τόσο ώστε την Παρασκευή, στην κοπή της πίτας των εργαζομένων στο ΥΠ.ΠΟ., ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρόεδρός τους του έπλεξε το εγκώμιο.
Ο υπουργός Πολιτισμού δεν χάνει, τέλος, την επαφή του με τις Βρυξέλλες. Οι ευρωβουλευτές Μ. Μαυρομμάτης, Γ. Δημητρακόπουλος είναι σταθεροί συνομιλητές του, ενώ με σεβασμό ακούει πάντα τον Ι. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έχει άποψη για τον πολιτισμό.
Ο Σαμαράς, βεβαίως, διαβάζει και τις δημοσκοπήσεις και γνωρίζει ότι τα δύσκολα έρχονται. Είναι, όμως, αισιόδοξος: «Τώρα εμείς δίνουμε τον τόνο. Στο τέλος θα το γυρίσουμε το παιχνίδι», παρατηρεί…
ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=75763