Ο πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας γιά τήν έρευνα καί διάσωση στό Αιγαίο. Θά τόν χάσουμε καί αυτόν;


«Σήμα κινδύνου» ότι η Τουρκία απειλεί να κερδίσει στην πράξη πόντους από την Ελλάδα στο δικαίωμα έρευνας και διάσωσης ναυαγών στο Αιγαίο- και μέσω αυτού να προωθήσει τη διχοτόμηση του Αρχιπελάγους - εκπέμπεται από απόρρητα έγγραφα του ελληνικού Πενταγώνου.
Την απειλή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνθέτει κυρίως η τουρκική υπεροπλία στον τομέα έρευνας και διάσωσης. Ωστόσο την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί για εξισορρόπηση την αγορά 17 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης με απευθείας ανάθεση, αποκαλύπτεται ότι από έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, παραμένουν... παρκαρισμένα για χρόνια 8 ελικόπτερα απολύτως κατάλληλα για έρευνα και διάσωση ναυαγών!......
Σ.Σ. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια πατήστε πάνω στην εικόνα. Θα τα καταλάβετε όλα μέ τή μία....Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το μισό Αιγαίο (ως πρός τήν έρευνα και διάσωση) είναι δικό τους.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«Σήμα κινδύνου» ότι η Τουρκία απειλεί να κερδίσει στην πράξη πόντους από την Ελλάδα στο δικαίωμα έρευνας και διάσωσης ναυαγών στο Αιγαίο- και μέσω αυτού να προωθήσει τη διχοτόμηση του Αρχιπελάγους - εκπέμπεται από απόρρητα έγγραφα του ελληνικού Πενταγώνου.

Την απειλή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνθέτει κυρίως η τουρκική υπεροπλία στον τομέα έρευνας και διάσωσης. Ωστόσο την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί για εξισορρόπηση την αγορά 17 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης με απευθείας ανάθεση, αποκαλύπτεται ότι από έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, παραμένουν... παρκαρισμένα για χρόνια 8 ελικόπτερα απολύτως κατάλληλα για έρευνα και διάσωση ναυαγών!

Όπως προκύπτει από συγκριτική μελέτη του Γενικού Επιτελείου, έναντι των μόλις 16 ελικοπτέρων και αεροσκαφών που διατίθενται από ελληνικής πλευράς στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, η Τουρκία έχει στη διάθεσή της 56 αντίστοιχα μέσα- μάλιστα τα 28 από αυτά είναι ανεπτυγμένα σε αεροδρόμια των δυτικών παραλίων της. Πέραν αυτών, η Άγκυρα «τρέχει» επίσης άλλα δύο σχετικά εξοπλιστικά προγράμματα αγορών και εκσυγχρονισμών τα οποία θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ αναμένεται να αυξήσουν κατά περίπου 25-30 τον αριθμό των υφιστάμενων ελικοπτέρων και αεροσκαφών! Καραδοκεί η Άγκυρα. Σύμφωνα με τους επιτελείς- συντάκτες της έκθεσης, η κινητικότητα αυτή της Άγκυρας στους εξοπλισμούς τού τομέα έρευνας και διάσωσης «προσδίδει στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δυνατότητες για διεθνή προβολή τους στον τομέα αυτόν και de facto επισημοποίηση των διεκδικήσεών της στα θέματα έρευνας και διάσωσης ναυαγών στον χώρο του Αιγαίου». Και αυτό γιατί, όπως εξηγείται στη συνέχεια, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μέσων στα παράλια «καθιστά πιθανή την άμεση και πιθανόν τη γρηγορότερη επέμβασή τους σε ενδεχόμενο συμβάν (ναυτικού ή αεροπορικού ατυχήματος) στο Αιγαίο». Μάλιστα επισημαίνεται ακόμη ότι η Τουρκία έχει στον τομέα των μέσων όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική υπεροχή, ενώ έχει αναβαθμίσει τα τελευταία χρόνια τις αξιώσεις της για έλεγχο ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού με ασκήσεις ή αυθαίρετες δράσεις...

Στο ράφι. Έναντι αυτών η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει οσονούπω σύμβαση απόκτησης δύο επιπλέον ελικοπτέρων Super Ρuma, τα οποία ωστόσο θα έπρεπε να είχε στη διάθεσή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Όσον αφορά δε τα 15 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης του τρέχοντος εξοπλιστικού προγράμματος 2006-2010, μόλις τις προάλλες ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θα είναι κι αυτά Super Ρuma και θα αποκτηθούν μέσω διακρατικής συμφωνίας από τη Γαλλία έπειτα από διαπραγματεύσεις.


Οκτώ ελικόπτερα «αραχνιάζουν» από το 2004!


Το τραγελαφικό είναι ότι ενώ το ΓΕΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ελικόπτερα περιμένοντας ποιος ξέρει πότε θα αποκτηθούν τα 17 νέα Super Ρuma, αποκαλύπτεται ότι τουλάχιστον 8 ελικόπτερα απολύτως κατάλληλα για έρευναδιάσωση βρίσκονται... παρκαρισμένα στην Ελλάδα και δεν χρησιμοποιούνται, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές ναυαγών! Μάλιστα τα δύο από αυτά είναι Super Ρuma και προέρχονται από δωρεές ιδιωτών, ενώ τα άλλα έξι αγοράστηκαν για το Λιμενικό Σώμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έκτοτε αραχνιάζουν!

Το θέμα έθεσε στον υπουργό Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκη η πολιτικά υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα κ. Βάσω Παπανδρέου στην τελευταία συνάντησή τους, ενώ έχει κάνει και ερώτηση την οποία συνυπογράφουν οι κ.κ. Β. Οικονόμου, Αλ. Αθανασιάδης, Π. Ευθυμίου και Μ. Καρχιμάκης. Τα έξι αχρησιμοποίητα ελικόπτερα τύπου Dauphin για το Λιμενικού αγοράστηκαν το 2004 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφού πέρασαν ένα διάστημα στην Πολεμική Αεροπορία εδώ και 2-3 χρόνια βρίσκονται σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη του οποίου προσπαθούν να εκπαιδεύσουν πιλότους του Λιμενικού... «Δεν έχω αρμοδιότητα, είναι ευθύνη άλλου υπουργείου, φέρεται να είπε στην κ. Παπανδρέου ο υπουργός. Το ίδιο επιχείρημα προέβαλε και για τα δύο Super Ρuma που έχουν δωρηθεί στην Πυροσβεστική, αλλά χρησιμοποιούνται ελάχιστα το καλοκαίρι σε πυρκαγιές.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4500854
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει κάτι έγκαιρα για το θέμα αυτό, γιατί αν περιμένουμε απο τους ανύπαρκτους της Ν.Δ. κάθε μέρα θα χάνουμε και κάτι από την εθνική μας ανεξαρτησία.
Παριανός
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Η Η ΝΔ Η ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ; ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ (ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΩ) ΌΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΙΣΚΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ, ΑΝΑΠΤΥΣΟΥΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΑ ΧΡΉΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ.