Ερχεται σιγά - σιγά ή (από καιρό γνωστή) στροφή τής εξωτερικής μας πολιτικής πρός τίς ΗΠΑ...Θά τήν κάνει προσωπικά ο Καραμανλής. Τά πώς καί τά γιατί..


Το αθέατο αλλά υπαρκτό ρήγμα «καραμανλικών» - «μητσοτακικών» εγγράφεται και στη διαχείριση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Oπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει την πρόθεση να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη στροφή η οποία επιχειρείται στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον και -μοιραία- η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, παρά την κινητικότητά της, απλώς θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις.....
....Ενα δίδαγμα που έχει καταγραφεί στο υποσυνείδητο της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, είναι ότι τίποτα δεν ισχύει εάν δεν το έχει «υπογράψει» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είτε δημοσίως είτε πίσω από κλειστές πόρτες. Η πικρή εμπειρία του Σκοπιανού έδειξε στην αμερικανική διπλωματία ότι δεσμευτικά είναι μόνο αυτά που λέγονται από τον ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή. Και επειδή η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια, φαίνεται ότι η διοίκηση Ομπάμα δρομολογεί την επανεκκίνηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων καλλιεργώντας σχέση και επικοινωνία απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και δυσάρεστων εκπλήξεων.......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Το αθέατο αλλά υπαρκτό ρήγμα «καραμανλικών» - «μητσοτακικών» εγγράφεται και στη διαχείριση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Oπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έχει την πρόθεση να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη στροφή η οποία επιχειρείται στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον και -μοιραία- η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, παρά την κινητικότητά της, απλώς θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

Την Τρίτη το βράδυ θα φθάσουν στην Αθήνα οι απεσταλμένοι του Μπαράκ Ομπάμα, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και Αλέξη Γιαννούλιας. Ο γερουσιαστής του Ιλινόι και ο υπουργός Οικονομικών της ίδιας Πολιτείας είναι στενοί συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ, εκλεκτά μέλη της «παρέας του Σικάγο» από την οποία αναδείχθηκε ο Αφροαμερικανός ηγέτης. Ο πρώτος υπήρξε πολιτικός του μέντορας και είναι το Νο 2 στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ενώ ο δεύτερος, συμπαίκτης του στο μπάσκετ και προσωπικός του φίλος, θεωρείται ως εξ απορρήτων του. Θα ηγηθούν πολυμελούς αντιπροσωπίας η οποία θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Το υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει την πολιτική-διπλωματική σημασία αυτής της επίσκεψης και ένας από τους λόγους, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, είναι ότι στη Β. Σοφίας δεν θα ήθελαν να φανεί ότι ο ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον στο εξής θα είναι μεταξύ του περιβάλλοντος του κ. Καραμανλή και εκείνου του Μπαράκ Ομπάμα.

Επανεκκίνηση
Ενα δίδαγμα που έχει καταγραφεί στο υποσυνείδητο της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, είναι ότι τίποτα δεν ισχύει εάν δεν το έχει «υπογράψει» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είτε δημοσίως είτε πίσω από κλειστές πόρτες. Η πικρή εμπειρία του Σκοπιανού έδειξε στην αμερικανική διπλωματία ότι δεσμευτικά είναι μόνο αυτά που λέγονται από τον ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή. Και επειδή η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια, φαίνεται ότι η διοίκηση Ομπάμα δρομολογεί την επανεκκίνηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων καλλιεργώντας σχέση και επικοινωνία απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κάνει τις δικές της προσπάθειες. Πήγε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ασφάλειας στο Μόναχο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για να έχει μια πρώτη αναγνωριστική επαφή με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Τζόζεφ Μπάιντεν και συνάντηση με τον αρμόδιο για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Στις 25 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσιγκτον και θα παραμείνει αρκετές μέρες στις ΗΠΑ προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες επαφές.
Ωστόσο, η επισφράγιση της επιδιωκόμενης νέας εποχής στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα γίνει τότε. Εχει ήδη προγραμματιστεί εκδήλωση στην Ουάσιγκτον (28-29 Απριλίου) με πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στο κτίριο «Ρόναλντ Ρίγκαν» θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με θέμα «Το νέο ΝΑΤΟ, η ευρωατλαντική συνεργασία και η νέα ελληνοαμερικανική συμμαχία». Σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραβρεθούν εκεί κορυφαίες προσωπικότητες της διοίκησης Ομπάμα, όπως ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, γεγονός που είχε εκνευρίσει την προηγούμενη διοίκηση Μπους, και αν συνυπολογίσει τη «σύμπραξη» με το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, τότε μπορεί να εξαγάγει ενδιαφέροντα συμπεράσματα με έντονη εσωτερική διάσταση.

Υφέρπων ανταγωνισμός
Παρά τη φαινομενικά αρμονική σχέση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αρκετά κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υφέρποντα ανταγωνισμό και ανομολόγητη δυσπιστία στα θέματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων. Με την απελθούσα και παγκοσμίως αντιπαθή αμερικανική διοίκηση τα πράγματα ήταν απλά: Η οικογένεια Μητσοτάκη είχε προσωπικούς δεσμούς με την οικογένεια Μπους και συνεπώς η Ντόρα Μπακογιάννη είχε πολύ καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα εξουσίας των ΗΠΑ, ανεξαρτήτως του ότι αυτό δεν επέφερε αποτέλεσμα για τα εθνικά θέματα. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρθηκε να καλλιεργήσει τη σχέση του με τον τέως Αμερικανό πρόεδρο, γεγονός άλλωστε που μόνο πολιτικά οφέλη του προσέφερε στο εσωτερικό σκηνικό. Η περίπτωση Ομπάμα είναι εντελώς διαφορετική. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Ευρώπη, έχει εμπνεύσει προσδοκίες για βελτίωση της εικόνας της Αμερικής στον κόσμο αλλά και της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Αυτό τον κάνει ελκυστικό συνομιλητή για όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, που -επί του παρόντος τουλάχιστον- μόνο να κερδίσουν έχουν από τη συνεργασία μαζί του.

Γι’ αυτό και επιδιώκεται επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και με αφορμή την τελετή που πραγματοποιείται εκεί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κώστας Καραμανλής έχουν κάτι κοινό: Μια υπουργό Εξωτερικών που θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση τους. Η Χίλαρι Κλίντον συγκρούστηκε και έχασε.
Αντίθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη ποτέ δεν αναμετρήθηκε με το νεότερό της ηγέτη της Ν.Δ. Τυπικά, οι σχέσεις Ομπάμα-Κλίντον και Καραμανλή-Μπακογιάννη είναι εγκάρδιες. Παρ’ όλα αυτά στην Ουάσιγκτον κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ενοχληθεί από την ανάμιξη του προέδρου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και από τη δραστηριότητα εξωθεσμικών συνεργατών του. Αλλά και στην Αθήνα ποτέ δεν σταματά η παρασκηνιακή συζήτηση για τις αρχηγικές επιδιώξεις της κυρίας Μπακογιάννη που εκ των πραγμάτων τη φέρνουν απέναντι με τον κ. Κ. Καραμανλή, ακόμη και αν στο φωτογραφικό στιγμιότυπο φιλιούνται σταυρωτά.



ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=75828