Οι Τούρκοι τήν έχουν δεί νταβατζήδες τής περιοχής. Χωρίς τήν Τουρκία ή ύπαρξη τού Ισραήλ δέν θα ήταν εύκολη, λένε...
.....Και στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ο Τούρκος πρωθυπουργός άστραψε και βρόντησε. Οχι, δεν τρελάθηκε να αφήνει προσθέσεις μετέωρες και πολλαπλασιασμούς χωρίς το γινόμενό τους. Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είναι στρατηγικού επιπέδου, η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ -οι δύο πιο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή- παρέμειναν σε επαφή καθ' όλη τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, διαβεβαίωσε, την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα διακόπτονταν, η ύπαρξη του Ισραήλ στην περιοχή δεν θα ήταν πια τόσο εύκολη». Υπερβολή; Υπενθύμιση των κοινών συμφερόντων; Βερμπαλισμός; Οπως και να 'χει, ο πρόεδρος του Ισραήλ ήταν αυτός που τηλεφώνησε στον Ερντογάν, μετά το επεισόδιο, και «είχαν μία φιλική συζήτηση», κι όχι το αντίστροφο......
Σχόλια
Ο «κατακτητής του Νταβός», σύμφωνα με την υποδοχή που του επιφύλαξαν χιλιάδες Τούρκοι στο αεροδρόμιο, κεφαλαιοποιεί, κατ' αρχήν στο εσωτερικό, την αποχώρησή του από τη συζήτηση, αφού είχε κατηγορήσει το Ισραήλ, παρουσία του Σιμόν Πέρες, ότι «γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί βρέφη».
Και στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ο Τούρκος πρωθυπουργός άστραψε και βρόντησε. Οχι, δεν τρελάθηκε να αφήνει προσθέσεις μετέωρες και πολλαπλασιασμούς χωρίς το γινόμενό τους. Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είναι στρατηγικού επιπέδου, η Αγκυρα και το Τελ Αβίβ -οι δύο πιο σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή- παρέμειναν σε επαφή καθ' όλη τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, διαβεβαίωσε, την περασμένη Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα διακόπτονταν, η ύπαρξη του Ισραήλ στην περιοχή δεν θα ήταν πια τόσο εύκολη». Υπερβολή; Υπενθύμιση των κοινών συμφερόντων; Βερμπαλισμός; Οπως και να 'χει, ο πρόεδρος του Ισραήλ ήταν αυτός που τηλεφώνησε στον Ερντογάν, μετά το επεισόδιο, και «είχαν μία φιλική συζήτηση», κι όχι το αντίστροφο.
O Σιμόν Πέρες εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Το Ισραήλ δεν θέλει διαμάχη με την Τουρκία, η Χαμάς «τιμά τη θαρραλέα στάση Ερντογάν», ο Ερντογάν θέλει τη Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ήδη πιστώθηκε ότι, μετά από οκταετή παύση, άνοιξε το διπλωματικό κανάλι μεταξύ Συρίας - Ισραήλ, ποιος αναγορεύεται σε αποφασιστικό παράγοντα της αραβο-ισραηλινής κρίσης;
Αυτός που φροντίζει να γίνει απαραίτητος, επιδεικνύοντας τη δύναμή του. Την κατάλληλη στιγμή.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ http://naftemporiki.gr/news/static/09/01/31/1623601.htm