1998: Ε. Γιαννόπουλος, υπουργός ΠΑΣΟΚ: Πρόσωπα υψηλά ιστάμενα, υπεράνω υποψίας διευκολύνουν ατομικές ή ομαδικές αποδράσεις (επίσημο έγγραφο)


Από επίσημο έγγραφο τού υποργού Δικαιοσύνης πρός τον Εισαγγελέα τού Αρείου Πάγου.
«Το ισχυρό κύκλωμα της εμπορίας και της διακίνησης των ναρκωτικών διαθέτει, ως γνωστόν, ισχυρά μέσα. Είναι εκείνο το κύκλωμα που, εκτός άλλων εγκληματικών - δολοφονικών πράξεων, οργανώνει και τις αποδράσεις εγκληματικών προσώπων από τις φυλακές, έχοντας διαβρώσει συνειδήσεις, με μυθώδη ποσά "αμοιβής" ενίων και, σε μικρό αριθμό, σωφρονιστικών υπαλλήλων, ιατρών εκδιδόντων ψευδή πιστοποιητικά, δικηγόρων - υπερασπιστών κατά σύστημα εμπόρων ναρκωτικών, ιατροδικαστών με παραπλανητικές γνωματεύσεις δήθεν ναρκομανών και εξαρτημένων, διευκολύνοντας την έξοδό τους και τη συνέχιση του θανατηφόρου έργου τους, νονών της νύχτας που μετέρχονται εκβιαστικά και φονικά μέσα και μεθόδους»!
Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφερόμενος σε γεγονότα, όπως η ύπαρξη όπλων αλλά και ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, υπογραμμίζει πως «παρέχουν ενδείξεις ότι πρόσωπα εντός και εκτός των σωφρονιστικών καταστημάτων "υπεράνω υποψίας ιστάμενα", λόγω της ιδιότητάς τους, διευκόλυναν την παράνομη εισαγωγή των ανωτέρω αντικειμένων και συνετέλεσαν με τον τρόπο αυτόν στη διατάραξη της τάξεως και ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα, στη διακίνηση ναρκωτικών σε αυτά και στη διευκόλυνση ομαδικών ή ατομικών αποδράσεων»....
......
Σ.Σ. Προσέξτε ότι τα πρόσωπα είναι..
1) εντός και εκτός τών φυλακών καί 
2) υπεράνω υποψίας ιστάμενα λόγω τής ιδιότητάς τους...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
ΣΤΟ ΒΑΘΥ σκοτάδι ενός τούνελ που μοιάζει ατελείωτο, μια αχτίδα. Στον βόρβορο της παρανομίας, οι δικαστικές αρχές θέτουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Σηκώνουν το σεντόνι της νομιμότητας που καλύπτει τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και την απονομή της δικαιοσύνης και αποκαλύπτουν. Ενδεκα εισαγγελείς εφετών σε όλες τις δικαστικές περιφέρειες της χώρας ερεύνησαν, εντόπισαν, έφεραν στο φως πτυχές υπόγειων διαδρομών που φαίνεται ότι καθορίζουν ενίοτε και την απονομή της δικαιοσύνης. Εμπόριο ναρκωτικών, αποδράσεις, κυκλώματα. Κύκλοι επάλληλοι που αλληλοκαλύπτονται και αλληλοτροφοδοτούνται!

Φυλακές τρύπιες και φύλακες που μόνο φύλακες δεν είναι! Κρατούμενοι για εμπορία ναρκωτικών που πληρώνουν για να βγουν να πουλήσουν, δικηγόροι που διευκολύνουν αποφυλακίσεις, πληρώνονται για διασυνδέσεις τους με δικαστές και με παράγοντες του υπουργείου αδρά (τεράστια ποσά), στρώνουν τον δρόμο για σωρεία παρανομιών στους παρανόμους και δεσμοφύλακες που ανοίγουν τις πόρτες των φυλακών με το αζημίωτο. Διαδικασίες που θυμίζουν «Καμόρα» και έκνομες ενέργειες καλυμμένες με τον μανδύα εκείνων που φέρουν τον τίτλο του επιστήμονα και δεν κινούν τις υποψίες. Γιατροί, ιατροδικαστές, δικηγόροι που «πουλάνε» γνωριμίες (κάποιες φορές τις έχουν) και βγάζουν έξω κρατουμένους για εμπόριο ναρκωτικών για να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους. Δεσμοφύλακες που πουλάνε ναρκωτικά και θησαυρίζουν.

Αν όλα αυτά αποτελούν χρόνια τώρα υποψίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται και λόγια του αέρα, η μεγάλη έρευνα στην οποία μετείχαν 11 εισαγγελείς εφετών σε όλη την επικράτεια με την εποπτεία ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού αποκάλυψε ότι κυκλώματα δρουν στις φυλακές και τα πλοκάμια τους απλώνονται ως τις δικαστικές αίθουσες. Πώς σωφρονιστικοί υπάλληλοι και βγάζουν και βάζουν στις φυλακές ναρκωτικά! Πώς ανοίγουν τις πόρτες στους κρατουμένους και κάνουν τα στραβά μάτια με το αζημίωτο φυσικά στις αποδράσεις. Πώς δικηγόροι πληρώνονται αδρά ακόμη και 60 εκατ. δρχ. για «μια κουβέντα εκεί που πρέπει κι όταν χρειαστεί»!

«Το Βήμα» σήμερα αποκαλύπτει το πλήρες περιεχόμενο και των 11 εκθέσεων των εισαγγελέων εφετών που διενήργησαν έρευνες στις δικαστικές περιφέρειες όλης της χώρας, με έμφαση μάλιστα εκεί όπου υπάρχουν φυλακές: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα, Λάρισα, Δωδεκάνησα, Ναύπλιο, Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Αιγαίο. Φυλακές, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και δικαστικές αποφάσεις. Ναρκωτικά, αποδράσεις κρατουμένων. Η μοναδική δικαστική περιφέρεια στην οποία ακόμη η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε είναι εκείνη του Πειραιά. Οι φυλακές Κορυδαλλού για να ελεγχθούν χρειάζεται χρόνος και όχι μόνον. Αποκαλυπτικό έγγραφο Γιαννόπουλου Από τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ξεσκεπάσει τα κυκλώματα

ΣΠΑΝΙΟΤΑΤΑ το περιεχόμενο ενός εγγράφου που φέρει την υπογραφή ενός υπουργού και περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση επιβεβαιώνεται τόσο άμεσα και τόσο γρήγορα. Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ευ. Γιαννόπουλου, με μοναδικό αποδέκτη τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Παν. Δημόπουλο, που φέρει ημερομηνία 25 Αυγούστου, δεν είναι ένα συνηθισμένο έγγραφο. Είναι ένα έγγραφο - έκκληση για αποκάλυψη των κυκλωμάτων που δρουν μέσα και έξω από τις φυλακές, των κυκλωμάτων που σαν μια τεράστια αράχνη τυλίγουν και μάλιστα ασφυκτικά τη δικαιοσύνη, η οποία εμπλέκεται πολλάκις σε διαδικασίες που μόνο σύννομες δεν είναι.

Το περιεχόμενο εκείνου του εγγράφου με το οποίο εζητείτο από τις δικαστικές αρχές να σηκώσουν το πέπλο της νομιμότητας που καλύπτει τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης αλλά και της λειτουργίας του σωφρονιστικού μας συστήματος για να φανερωθεί «τι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» είναι, χωρίς αμφιβολία, συγκλονιστικό. Θέτει και αυτό γίνεται για πρώτη φορά διά χειρός του αρμόδιου υπουργού τον δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων» και προβαίνει σε παραδοχές που σοκάρουν.

Προτού καλά καλά αρχίσει η έρευνα και καταδειχθεί τι ακριβώς συμβαίνει πίσω από τις πόρτες των φυλακών, μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, ο κ. Ευ. Γιαννόπουλος είχε προφητικά, θα έλεγε κανείς, σημειώσει στο έγγραφό του: «Το ισχυρό κύκλωμα της εμπορίας και της διακίνησης των ναρκωτικών διαθέτει, ως γνωστόν, ισχυρά μέσα. Είναι εκείνο το κύκλωμα που, εκτός άλλων εγκληματικών - δολοφονικών πράξεων, οργανώνει και τις αποδράσεις εγκληματικών προσώπων από τις φυλακές, έχοντας διαβρώσει συνειδήσεις, με μυθώδη ποσά "αμοιβής" ενίων και, σε μικρό αριθμό, σωφρονιστικών υπαλλήλων, ιατρών εκδιδόντων ψευδή πιστοποιητικά, δικηγόρων - υπερασπιστών κατά σύστημα εμπόρων ναρκωτικών, ιατροδικαστών με παραπλανητικές γνωματεύσεις δήθεν ναρκομανών και εξαρτημένων, διευκολύνοντας την έξοδό τους και τη συνέχιση του θανατηφόρου έργου τους, νονών της νύχτας που μετέρχονται εκβιαστικά και φονικά μέσα και μεθόδους»!

Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφερόμενος σε γεγονότα, όπως η ύπαρξη όπλων αλλά και ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, υπογραμμίζει πως «παρέχουν ενδείξεις ότι πρόσωπα εντός και εκτός των σωφρονιστικών καταστημάτων "υπεράνω υποψίας ιστάμενα", λόγω της ιδιότητάς τους, διευκόλυναν την παράνομη εισαγωγή των ανωτέρω αντικειμένων και συνετέλεσαν με τον τρόπο αυτόν στη διατάραξη της τάξεως και ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα, στη διακίνηση ναρκωτικών σε αυτά και στη διευκόλυνση ομαδικών ή ατομικών αποδράσεων».

Επιβάλλεται λοιπόν αυτή ήταν η γνώμη του υπουργού η δικαιοσύνη να ψάξει, να ερευνήσει, να εντοπίσει και να αποκαλύψει εκείνους που επιδίδονται στις εγκληματικές δραστηριότητες υπό τον μανδύα της νομιμότητας κάνοντας χρήση των επιστημονικών ιδιοτήτων που διαθέτουν (γιατροί, ιατροδικαστές, δικηγόροι, αστυνομικοί ή σωφρονιστικοί υπάλληλοι) προκειμένου να παταχθεί η παρανομία και να απαλλαγεί η δικαιοσύνη από υπόγειες διαδικασίες που την εκθέτουν και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της.

Το μήνυμα του υπουργού ήταν σαφές. Και οι υποψίες του δεδομένες. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρέλαβε το έγγραφο και, «πριν αλέκτορα φωνήσαι...», απέστειλε εντολή σε όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας (το έγγραφό του φέρει ημερομηνία 28 Αυγούστου 1997 ενώ εκείνο του υπουργού 25 Αυγούστου 1997) να διατάξουν έρευνες σε βάθος στις φυλακές για ναρκωτικά, αποδράσεις, όπλα, παρεμβάσεις εξωδικαστικών παραγόντων στην απονομή του δικαίου και αποκάλυψη υπόγειων διεργασιών που πολλές φορές επηρεάζουν τη δικαστική κρίση και οδηγούν σε αποφάσεις που προκαλούν την κοινή περί δικαίου συνείδηση.

Οταν η εντολή για κάθαρση προέρχεται από τον ανώτατο παράγοντα της εισαγγελικής αρχής και η εποπτεία της ανατίθεται σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό (εν προκειμένω στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Παν. Ζαβολέα), τότε οι δικαστικές έρευνες και γρήγορα γίνονται και αποτελέσματα έχουν. Ο κ. Δημόπουλος, πάντως, στο έγγραφό του προς τους εισαγγελείς Εφετών όλων των δικαστικών περιφερειών της χώρας τούς προτρέπει να ερευνήσουν τα πάντα, σύμφωνα με την εντολή του υπουργού, και να ασκήσουν ποινικές διώξεις όπου εντοπίζουν παρανομίες και παρανομούντες.

Η έρευνα είχε χαρακτηρισθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «επείγουσα», «ως εκ της φύσεως του θέματος, που αφορά», όπως τονίζεται στο έγγραφό του, «διακίνηση ναρκωτικών, αποδράσεις κλπ. και τις σοβαρότατες συνέπειες που προκύπτουν από τα παραπάνω εγκλήματα για το κοινωνικό σύνολο».

Δεν πέρασαν, λοιπόν, έξι μήνες και οι έρευνες, πλην εκείνης στη φυλακή Κορυδαλλού, ολοκληρώθηκαν αποδεικνύοντας ότι συμβαίνουν «σημεία και τέρατα»! Οι «σάπιες» φυλακές

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά μετά την πολύκροτη έρευνα Φλούδα, ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που είχε την εποπτεία της μεγάλης έρευνας με εντολή του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προβαίνει σε συγκλονιστικές διαπιστώσεις και παραδοχές. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Π. Ζαβολέας, ο οποίος επόπτευσε των ερευνών, στο σημείωμά του «επί της ενεργουμένης προκαταρκτικής εξετάσεως στις φυλακές», όπως το τιτλοφορεί, δεν φοβάται τις λέξεις. Λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους και διαπιστώνει ότι, ναι, κυκλώματα υπάρχουν στις φυλακές και παράνομες ενέργειες πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης.

Στο λιτό συμπερασματικό κείμενό του ο έμπειρος εισαγγελέας τα λέει όλα: «Προς επισήμανση περιπτώσεων εισαγωγής ή διακίνησης ναρκωτικών στις φυλακές καθώς και οργάνωσης και διευκόλυνσης εξεγέρσεων ή αποδράσεων κρατουμένων με τη συμμετοχή ή ανοχή σωφρονιστικών, αστυνομικών, ιατροδικαστών, δικηγόρων ή άλλων υπεράνω υποψίας ατόμων διαπιστώνονται τα εξής: Η σχετική έρευνα έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις ευθύνης σωφρονιστικών υπαλλήλων για απελευθέρωση κρατουμένων εξ αμελείας καθώς και δικηγόρων για ψευδείς παραστάσεις προς κατηγορουμένους ότι είχαν τη δυνατότητα αντί αδράς αμοιβής να επηρεάσουν δικαστικούς λειτουργούς ή παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τους οποίους είχαν φιλικό σύνδεσμο, για την ευνοϊκή αντιμετώπιση των υποθέσεών τους»!

Το Ναύπλιο, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη (φυλακές των Διαβατών) και ο Πειραιάς, στον οποίο υπάγονται οι φυλακές του Κορυδαλλού, είναι τα «άντρα» της παρανομίας. Αν όμως στις άλλες φυλακές τα ευρήματα θεωρούνται συγκλονιστικά, στις φυλακές του Κορυδαλλού προτού καλά καλά αρχίσει η έρευνα φαίνεται ότι η παρανομία και η δράση των ποικιλώνυμων κυκλωμάτων έχουν πια ανέξελεγκτες διαστάσεις! Ο κ. Ζαβολέας στο σημείωμά του αρκείται να αναφέρει προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (με εντολή του οποίου ενεργεί) ότι «η προκαταρκτική εξέταση στη φυλακή Κορυδαλλού, όπου κρατείται μεγάλος αριθμός υποδίκων και καταδίκων για εμπορία ναρκωτικών και όπου διενεργούνται οι περισσότερες από τις ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες προς χαρακτηρισμό των παραπάνω προσώπων ως τοξικομανών ή όχι, βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο αντεισαγγελέας εφετών Πειραιώς κ. Αντ. Μύτης με υπηρεσιακό ύψος και χωρίς δραματοποιήσεις δίδει το στίγμα των ερευνών πίσω από τα κάγκελα των φυλακών Κορυδαλλού. Σε όσα σημαντικά συμπεραίνει και επισημαίνει, δύσκολα θα προσέθετε κάποιος έστω και μία γραμμή. Ο κ. Μύτης παραδέχεται ότι, ναι, κυκλώματα υπάρχουν και δρουν στις φυλακές. Αποφυλακίζουν κρατουμένους για εμπορία, απελευθερώνουν κρατουμένους και όλα αυτά αντί αδράς αμοιβής. Κάποιοι θησαυρίζουν εμπορευόμενοι τα πάντα: ναρκωτικά, τη συνείδησή τους, την επιστημοσύνη τους! Ο λόγος όμως στον αντεισαγγελέα εφετών: «Από τις καταθέσεις αυτές (που έχουν ληφθεί έως σήμερα) το μόνο που επιβεβαιούται είναι η φήμη περί της υπάρξεως διαφόρων κυκλωμάτων εντός και εκτός του χώρου των φυλακών Κορυδαλλού, τα οποία διηυκόλυναν κρατουμένους κατηγορουμένους για παραβάσεις του ν. 1729/87 "περί ναρκωτικών", προκειμένου να χαρακτηρίζονται ως τοξικομανείς ενώ δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις αλλά και την μη νόμιμη έξοδό των εκ των φυλακών διά της καταβολής εις τρίτους διαφόρων χρηματικών ποσών».

Η έρευνα στον Κορυδαλλό συνεχίζεται για να καταλογισθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα «προς διακρίβωσιν» όπως επισημαίνει ο κ. Μύτης «των στοιχείων ταυτότητος των κατηγορουμένων, των συνηγόρων των αλλά και των ιατρών που εξέδωσαν τα σχετικά πιστοποιητικά επί τη βάσει των οποίων ούτοι εκρίθησαν από το αρμόδιον δικαστήριον ως τοξικομανείς ενώ στην πραγματικότητα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις».

Για την Αθήνα, έκθεση υπέβαλε ο εισαγγελέας εφετών κ. Ανδρ. Φάκος, αναφερόμενος μόνο σε περιπτώσεις αποδράσεων κρατουμένων από τα δικαστήρια, αφού φυλακή δεν διαθέτει η πρωτεύουσα (ο Κορυδαλλός υπάγεται στον Πειραιά). Για τις αποδράσεις αυτές εντοπίστηκαν πειθαρχικές ευθύνες αστυνομικών, οι οποίοι και παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό. Οι αστυνομικοί Στ. Τζωρτζάκης, Ιω. Κόμης, Κων. Παπανικολάου, Δημ. Κατσουλιέρης και Ιω. Δελαπόρτας θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για αποδράσεις κρατουμένων. Δικηγόροι πουλούσαν διασυνδέσεις με δικαστικούς


ΜΕ ΤΗΝ παραγγελία ποινικών διώξεων για βαρύτατα αδικήματα, απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ηθική αυτουργία σε αυτήν, απόπειρα απάτης, παραβάσεις του νόμου περί μεσαζόντων και πολλά άλλα, κατά δικηγόρων, κρατουμένων και άλλων προσώπων που συγκροτούσαν οργανωμένο κύκλωμα αποφυλακίσεων εμπόρων ναρκωτικών στη φυλακή των Διαβατών, κλείνει την πολυσέλιδη αναφορά του ο εισαγγελέας εφετών κ. Δ. Σιδέρης.

Ο εισαγγελέας εφετών Θεσσαλονίκης, γνωστός από την έρευνά του για ατασθαλίες στην οικονομική διαχείριση των κονδυλίων από τον Οργανισμό για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αποκάλυψε συγκεκριμένα στοιχεία για τη δράση κυκλώματος στις φυλακές των Διαβατών. Στοιχεία που τον οδήγησαν σε παραγγελία για ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ας ξετυλίξουμε το κουβάρι των αποκαλύψεων, έτσι όπως τις περιγράφει ο κ. Σιδέρης στην έκθεσή του.

Ολα ξεκίνησαν, έτσι τουλάχιστον απεδείχθη, όταν στις φυλακές των Διαβατών ένας συνταξιούχος αστυνομικός εκρατείτο καταδικασμένος για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Το όνομά του Ιω. Μπασδάνης. Ο άνθρωπος αυτός, όπως αποκαλύπτεται στο εισαγγελικό πόρισμα, ήταν ο «κράχτης» του κυκλώματος. Εκείνος που μέσα στη φυλακή «μάζευε» πελάτες για τους δικηγόρους που πουλούσαν διασυνδέσεις «με ισχυρά πρόσωπα και δικαστικούς λειτουργούς για ευνοϊκή μεταχείριση κρατουμένων για εμπορία ναρκωτικών αλλά και αποφυλακίσεις άλλων με παρόμοιες κατηγορίες». Ο Μπασδάνης λοιπόν από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί «εκπροσωπούσε» τον δικηγόρο Αθηνών Παν. Κλημαντήρη και τη σύζυγό του Μαρία.

Πώς ακριβώς λειτουργούσε το κύκλωμα; Ο Μπασδάνης πλησίαζε τους κρατουμένους, κυρίως όσους είχαν αδικήματα για εμπορία ναρκωτικών, και προσπαθούσε να τους πείσει ότι μόνο το δικηγορικό γραφείο του Κλημαντήρη θα τους σώσει. Το γιατί περιγράφεται στην εισαγγελική αναφορά: «Είχε ο Κλημαντήρης διασυνδέσεις με δικαστές και εγγυάτο για την ευνοϊκή μεταχείριση των υποδίκων ή καταδίκων». Ζητούσε όμως αστρονομικά ποσά. Η πρώτη κρούση έγινε από τον Μπασδάνη στον συγκρατούμενό του Μιχάλη Κέη. Να πληρώσει 5 εκατ. δρχ. στον Κλημαντήρη για να «κάνει τη δουλειά του». Ο Κέης δεν είχε τα λεφτά και δεν τα έδωσε. Κατάλαβε όμως το «κόλπο» και μπήκε συνεταίρος στη «δουλειά».

Εγινε και αυτός «κράχτης» προς άγραν πελατών. Σε έναν βούλγαρο κατηγορούμενο για εμπόριο ναρκωτικών, τον Ognian Atanasof, που διέθετε πολλά χρήματα απευθύνθηκε αρχικά ο Κέης. Του πρότεινε να τον υπερασπιστεί ο Κλημαντήρης για «τις διασυνδέσεις του με δικαστές και με παράγοντες του υπουργείου» και να τον αθωώσει. Ηθελε όμως προκαταβολή 60 εκατ. δρχ.! Ο Βούλγαρος πρότεινε 40 εκατ., τελικά η «δουλειά» έκλεισε στα 60 εκατ. Στα Διαβατά πήγε και ο ίδιος ο δικηγόρος, ενώ η γυναίκα του μίλησε πολλές φορές στο τηλέφωνο με τους «κράχτες» αλλά και με τον ενδιαφερόμενο. Ανάμειξη είχε και ο δικηγόρος συνεργάτης του Κλημαντήρη Βασίλειος Μουσαμάς (πήρε και αυτός από τα χρήματα και χειρίστηκε από κοινού την υπόθεση). Ο Κλημαντήρης λοιπόν υποσχέθηκε «ευνοϊκή εξέλιξη» και έπεισε τον Βούλγαρο ότι γνωρίζει δικαστές και έχει ισχυρές γνωριμίες. Πήρε τα λεφτά και πήγε και στη δίκη.

Ο Βούλγαρος όμως δικάστηκε ισόβια! Η γυναίκα του, ονόματι Ντανιέλα, ζήτησε τα λεφτά πίσω. Ορισμένα επιστράφηκαν προ του κινδύνου της καταγγελίας. Το κύκλωμα όμως συνέχισε τη δράση του. Ο Μπασδάνης πρότεινε σε άλλον συγκρατούμενό του με το όνομα Κων. Καρακούτας να επιλέξει δικηγόρο του τον Κλημαντήρη και τους συνεργάτες του για τις διασυνδέσεις του και τις γνωριμίες στο δικαστικό σώμα. Προκαταβολή: 10 εκατ. δρχ. Ραντεβού, συναντήσεις, πιέσεις να δοθούν τα λεφτά στον γιο τού Καρακούτα. Επισκέψεις του ίδιου του Κλημαντήρη στις φυλακές, υποσχέσεις του τύπου «θα φας πέντε - έξι χρόνια πρωτόδικα, σε τρεις μήνες θα γίνει το εφετείο και θα σε απαλλάξω». Η γυναίκα του δικηγόρου, και αυτή στο «κόλπο», επικοινωνεί και παριστάνει τη δικηγόρο χωρίς να είναι, προσπαθώντας να διευρύνει τις δουλειές του ανδρός της.

Κάποιος όμως τους κάρφωσε. Και ο κ. Σιδέρης βρήκε την αρχή. Στην έκθεσή του όμως δεν περιορίζεται μόνο στην υπόθεση Κλημαντήρη και Σία. Αναφέρει ότι καταγγελίες έχουν γίνει στον Δικηγορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης ότι παιδιά ή συγγενείς δικαστών λυμαίνονται τις ποινικές υποθέσεις (για λόγους ευνόητους) ενώ ακόμη και γνωστοί ποινικολόγοι αναγκάζονται να συμπαρασταθούν μαζί τους σε δίκες για να κρατήσουν τους πελάτες τους! Και στα Διαβατά πάντως δεν λείπουν οι εισαγωγές μικροποσοτήτων ναρκωτικών, οι αποδράσεις και οι στάσεις, αλλά εκεί που η φυλακή είναι «ξέφραγο αμπέλι» είναι στην Κασσάνδρα. Η έκθεση του κ. Σιδέρη περιγράφει μια φυλακή όπου κάθονται μέσα μόνον όσοι δεν έχουν πού αλλού καλύτερα να πάνε.

Κατά τα άλλα το σωφρονιστικό σύστημα λειτουργεί «ρολόι». Αυτά οι εισαγγελείς και η Δικαιοσύνη. Τον λόγο τώρα έχει η πολιτεία. Να λάβει μέτρα και να τολμήσει. Ειδάλλως σε λίγα χρόνια κάποιες άλλες ιστορίες θα αποκαλυφθούν και η διάβρωση συνειδήσεων και η καταρράκωση θεσμών θα συνεχίζονται. Πέντε δεσμοφύλακες σε δίκη

Η ΦΥΛΑΚΗ του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας είναι μια φυλακή με παρελθόν αλλά φαίνεται ότι είναι κυρίως μια φυλακή με παρόν και ίσως με μέλλον. Αποδράσεις, ναρκωτικά, κυκλώματα, στάσεις και εξεγέρσεις και ύποπτες αποφυλακίσεις κατηγορουμένων για ναρκωτικά. Η πολύκροτη έρευνα Φλούδα είχε ειδικό και εκτενές κεφάλαιο για την Πάτρα. Ο αρεοπαγίτης Γρ. Παπαγεωργίου έχει αποβιώσει είχε εντοπίσει εκατοντάδες ύποπτες δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις ναρκωτικών. Δικαστές είχαν τιμωρηθεί πειθαρχικά και ιατρικές γνωματεύσεις είχαν κριθεί ψευδείς και κατασκευασμένες.

Σήμερα η κατάσταση μοιάζει να είναι κάπως καλύτερη. Ο φόβος, φαίνεται, «φυλάει τα έρημα», όπως λέει σοφά ο λαός. Ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Φώτιος Μακρής, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει «για τον εντοπισμό υπάρξεως τυχόν κυκλωμάτων που να προσφέρουν κατά την τελευταία εξαετία παράνομες διευκολύνσεις σε κρατουμένους - λαθρεμπόρους ναρκωτικών στη δικαστική φυλακή Πατρών» (έτσι τιτλοφορεί το πόρισμά του), καταγράφει περιστατικά εισαγωγής ναρκωτικών στη φυλακή και άλλες παράνομες ενέργειες.

Πενήντα οκτώ δικογραφίες έχουν σχηματισθεί για εισαγωγή ναρκωτικών στη φυλακή ενώ πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για συμμετοχή στη διακίνηση των ναρκωτικών μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Ηδη εναντίον τους έχουν ασκηθεί διώξεις και διενεργείται κύρια ανάκριση. Κατηγορούμενοι οι Γ. Γραμματσούλιας, Δ. Λαμπρινάκος, Αθ. Τσαλίδης, Χρ. Καρουμπάλος και Σπ. Γλυκιώτης.

Επίσης παραπέμφθηκαν άλλα οκτώ άτομα για αποδράσεις καθώς και δεκάδες κρατούμενοι για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Οι παράνομες όμως αποφυλακίσεις εμπόρων με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά, ότι ήταν δήθεν τοξικομανείς, που είχαν εντοπισθεί κατά δεκάδες από την έρευνα Φλούδα, έχουν τώρα περιορισθεί. Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, τα σχετικά πιστοποιητικά χορηγούνται μόνον από πανεπιστημιακά εργαστήρια της Αθήνας. Τρύπιες οι πύλες

ΤΡΥΠΙΕΣ οι φυλακές της Κω! Οι αποδράσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ για την εισαγωγή των ναρκωτικών πίσω από τα κάγκελα δεν απαιτείται και μεγάλη προσπάθεια. Ολα βοηθούν στην εκδήλωση παντός είδους παρανομίας. Οι άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις, το προσωπικό που δεν επαρκεί αλλά και οι ελάχιστοι επίορκοι υπάλληλοι διευκολύνουν και καλύπτουν τους κρατουμένους στην παρανομία.

Ηδη, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, διεξάγεται δικαστική έρευνα κατά του σωφρονιστικού υπαλλήλου Χρ. Μαυροψαρίδη, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή του σε εμπόριο ναρκωτικών στις φυλακές. Ας σημειωθεί ότι στο αυτοκίνητο του Μαυροψαρίδη, το οποίο οδηγούσε ο Θ. Μοραΐτης (αυτά αναφέρονται στην έκθεση του αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Ρούσου - Εμμ. Παπαδάκη), βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης και ινδικής καννάβεως. Ο εν λόγω υπάλληλος, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα, είχε συναντήσεις και επαφές με κρατουμένους, εκτός φυλακής, σε διαμέρισμα υποδίκου.

Μάλιστα ένας κρατούμενος κατήγγειλε ότι ο Μαυροψαρίδης τού πρότεινε να τον προμηθεύσει με ναρκωτικά, τα οποία θα του έδινε μόλις γύριζε από την άδειά του (ο κρατούμενος). Η δικαστική έρευνα για τη δράση του δεσμοφύλακα συνεχίζεται, καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τέλος, δεκάδες περιπτώσεις εισαγωγής ναρκωτικών, κυρίως από συγγενείς κρατουμένων, καταγράφονται στην έκθεση.

Για το εμπόριο των ναρκωτικών αποκαλυπτική είναι η έκθεση του αντεισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας κ. Αν. Καραγιάννη, στην οποία επισημαίνεται ότι στην περιφέρειά του, τελευταίως, «έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των υποθέσεων που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών ουσιών». Οι δράστες είναι αλβανοί μαφιόζοι, που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια και τις διοχετεύουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται στις δικαστικές αρχές και σπάνια έχουν δικηγόρο. Ας σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν φυλακές και ως εκ τούτου δεν γίνεται σχετική αναφορά από τον κ. Καραγιάννη.

Ακόμη και μέσα σε πεπόνι βρέθηκαν ναρκωτικά! Στην έκθεση του αντεισαγγελέα Εφετών Θράκης κ. Γ. Δημόπουλου αναφέρονται δεκάδες περιπτώσεις κρατουμένων, που συνελήφθησαν να κατέχουν ναρκωτικές ουσίες. Οι περισσότεροι από αυτούς εισήγαγαν τα ναρκωτικά στη φυλακή, κυρίως ηρωίνη, επιστρέφοντας από την άδειά τους. Πάντως η έρευνα δεν κατέδειξε για κανένα σωφρονιστικό υπάλληλο ότι είχε συμμετοχή στις παράνομες δραστηριότητες των κρατουμένων. Αναμειγμένοι και αστυνομικοί

ΣΤΗ φυλακή της Λάρισας η έρευνα κατέδειξε πολλά πολλά και ποινικώς αξιόλογα. Ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Κ. Μπέσσας, ο οποίος ανέλαβε να διαπιστώσει ποιοι ευθύνονται για τα ναρκωτικά, τις αποδράσεις και άλλες έκνομες δραστηριότητες στις φυλακές, εντόπισε ότι στη Λάρισα είχαν ανάμειξη και αστυνομικοί σε αποδράσεις. Η υπόθεσή τους εκκρεμεί στο Εφετείο, μετά από έφεση του εισαγγελέα κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης. Κατηγορούμενοι είναι οι Αθ. Μπίνας και Ν. Τράντος. Επίσης, για αποδράσεις κρατουμένων τιμωρήθηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Κ. Τσιρώνας και Κ. Τσουκαρέλας, ενώ σε άλλους 11 επιβλήθηκαν μόνον πειθαρχικές ποινές.

Τι ακριβώς συμβαίνει στη φυλακή, όπου επικρατεί φόβος και τρόμος και όπου οι συμπλοκές των κρατουμένων είναι συνηθισμένες, αποδίδεται από την καταγραφή του εισαγγελέως στο πόρισμα: «Είναι καθημερινό φαινόμενο η κατασκευή αιχμηρών οργάνων ή μαχαιριών από κρεβάτια, πλαίσια παραθύρων κλπ.».

Αλλά και στις φυλακές των Τρικάλων, της Κασσαβέτειας (φιλοξενεί μόνον ανηλίκους) και της δικαστικής φυλακής του Βόλου εντοπίστηκαν εισαγωγές ναρκωτικών σε μικροποσότητες αλλά και μεμονωμένες αποδράσεις, που αποδίδονται, σύμφωνα με το πόρισμα, σε αμέλεια και αβλεψίες των υπευθύνων υπαλλήλων. Ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διώχθηκαν ενώ καταβάλλεται προσπάθεια καλύτερης αστυνόμευσης των κρατουμένων.

Στα Τρίκαλα, πάντως, έχουν εντοπισθεί και ομαδικές αποδράσεις. Σε μία από αυτές μάλιστα οι δραπέτες χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ τραυματίζοντας και εξουδετερώντας τον υπαρχιφύλακα. Τα αίτια για τον εισαγγελέα πολλά: η έλλειψη πειθαρχίας, το προσωπικό που δεν φθάνει, οι κρατούμενοι που είναι πολλοί και η ύπαρξη Αλβανών, για τους οποίους κάνει λόγο για «δύσκολη μεταχείριση». Δεσμοφύλακες πίσω από τις αποδράσεις

ΕΝΑΣ εισαγγελέας, ο κ. Ιω. Αγγελής, με εμπειρία στην αποκάλυψη κυκλωμάτων στις φυλακές (είχε αναπτύξει ιδιαίτερη δράση σε έρευνες στον Κορυδαλλό, στέλνοντας στο εδώλιο τον αρχιφύλακα Νικ. Φωτάκη), ήταν εκείνος που ανέλαβε να ερευνήσει τις φυλακές του Ναυπλίου, της Τίρυνθας αλλά και της Τρίπολης. Στην τετρασέλιδη αναφορά του (φέρει ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 1997) καταγράφει με λεπτομέρειες τι κατάσταση επικρατεί στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα της Αργολίδας, όπου εντοπίσθηκαν αποδράσεις κρατουμένων με τη συνδρομή των δεσμοφυλάκων τους!

Στις φυλακές της Τριπόλεως δεν βρέθηκε τίποτε το επιλήψιμο. Αντίθετα, στο Ναύπλιο και στην Τίρυνθα φαίνεται ότι οι πόρτες των σωφρονιστικών καταστημάτων ανοίγουν με το αζημίωτο και οι κρατούμενοι κάνουν φτερά, όταν οι φύλακές τους αποφασίζουν να καταπατήσουν τον όρκο τους και να παραβούν το καθήκον τους. Από την έρευνα του κ. Αγγελή προέκυψε ότι στις φυλακές Ναυπλίου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Ιω. Γαρουνιάτης και Γ. Κεραμίδας διώκονται ποινικά για συμμετοχή σε αποδράσεις. Αλλά και στην Τίρυνθα, για την οποία επισημαίνεται ότι «οι αποδράσεις είναι αυξημένες στη φυλακή αυτή», τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι διώκονται για απελευθέρωση κρατουμένων.

Στη δικαιοδοσία της δικαιοσύνης, οι υπάλληλοι: Κων. Πλουμής, Κυρ. Καψιμάλης, Χρ. Πούρος και Βασ. Καραγιάννης, ενώ έρευνα που έγινε από τον εισαγγελέα κ. Παν. Μπρακουμάτσο αφορούσε καταγγελίες για ύπαρξη κυκλώματος «που είχε δημιουργήσει στο Ναύπλιο» (αντιγράφουμε από την αναφορά Αγγελή) «δικηγόρος με δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους και αποφυλάκιζε κρατουμένους, χρηματίζοντας τους ανωτέρω». Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί στο Πταισματοδικείο Ναυπλίου για διενέργεια προανακρίσεως.

* Η φυλακή στο νησί των Φαιάκων θεωρείται υψίστης ασφαλείας. Δύο ομαδικές αποδράσεις, που σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, είχαν όμως ως αποτέλεσμα, όχι μόνο δεκάδες κρατούμενοι να δραπετεύσουν και ως σήμερα να μην έχουν εντοπιστεί αλλά να καταστραφεί ολοσχερώς και το αρχείο της φυλακής, ώστε η έρευνα για το τι ακριβώς γίνεται πίσω από τα κάγκελα να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ευστ. Σουσούνης, στην έκθεσή του, επισημαίνει ότι στη μεγάλη απόδραση (φυγή θα λέγαμε) 44 κρατουμένων τον Μάρτιο του 1996 κάηκε το αρχείο της φυλακής. Για αυτήν την απόδραση τίποτε δεν βρέθηκε και κανένας υπεύθυνος δεν εντοπίστηκε. Ενα χρόνο αργότερα έγινε η δεύτερη. Δεκαπέντε κρατούμενοι, αυτή τη φορά, δραπέτευσαν και πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορήθηκαν για την απόδραση. Βέβαια στη φυλακή βρέθηκαν και αυτοσχέδια όπλα (ακόμη και ομοίωμα χειροβομβίδας) αλλά και κινητά τηλέφωνα. Πώς μπήκαν, ουδείς γνωρίζει! Στην αναφορά του κ. Σουσούνη γίνεται μνεία και για φαρμακοποιό της Κέρκυρας, που συνελήφθη να χορηγεί ναρκωτικά φάρμακα, χωρίς ιατρικές συνταγές, και η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στη δικαιοσύνη.

* Στις φυλακές της ακριτικής Χίου η έρευνα διεξήχθη από τον αντεισαγγελέα Εφετών Αιγαίου κ. Ναπ. Παντιώρα. Από την έρευνά του «δεν προέκυψε ότι δρουν κυκλώματα με οποιαδήποτε μορφή στη δικαστική φυλακή της Χίου ούτε δημιουργήθηκαν υπόνοιες κάποιας παράνομης δραστηριότητας».

Ο αντεισαγγελέας Εφετών κ. Γ. Μπόμπολης έχει αναλάβει την έρευνα για τις φυλακές της Αλικαρνασσού και της Νεάπολης, στην Κρήτη. Στην αναφορά του επισημαίνει ότι έχει λάβει καταθέσεις από δικηγόρους, αστυνομικούς, κρατουμένους, συγγενείς κρατουμένων και από τους διευθυντές των φυλακών, ενώ παράλληλα ελέγχει όλες τις δικογραφίες σχετικά με υποθέσεις ναρκωτικών και αποδράσεων, τα τελευταία έξι χρόνια. Η έρευνά του δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λόγω φόρτου εργασίας, ενώ δεν έχει τελειώσει, επίσης, η έρευνα στις φυλακές των Χανίων.http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=95331&ct=75
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ. ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΦΙΛΙΟ.