Δελφινολογία: Η ανασφάλεια μετρίων ανθρώπων που ζουν με ένα και μοναδικό άγχος, μη βρεθούνε στην «απέξω» ή στην «από κάτω».



Το πιο αστείο σπορ των ημερών είναι η δελφινολογία στη ΝΔ. Ακόμη πιο αστείοι είναι όσοι επιδίδονται σε αυτό επιλέγοντας υποψήφιο ή αντίπαλο. Και είναι αστείοι επειδή (μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον...) το νταραβέρι στερείται αντικειμένου. Σαν να παίζεις ποδόσφαιρο χωρίς μπάλα.
Η φασαρία όμως υπάρχει. Υπάρχουν, δηλαδή, άνθρωποι (πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λογής λογής παρατρεχάμενοι) που κατεβαίνουν στο γήπεδο και υποδύονται τους ποδοσφαιριστές. Πιστοποιώντας ότι βασικό κίνητρο των περισσότερων ελλήνων πολιτικών δεν είναι ούτε η φιλοδοξία, ούτε το όραμα, ούτε οι ιδέες, ούτε οι πεποιθήσεις: είναι η ανασφάλεια. Η ανασφάλεια μετρίων ανθρώπων που ζουν με ένα και μοναδικό άγχος, μη βρεθούνε στην «απέξω» ή στην «από κάτω».
Πρόσφατα προβλήθηκε μια εξαιρετική ταινία με τίτλο «Ιl Divo» που είχε θέμα τον Τζούλιο Αντρεότι. Εκεί συζητώντας το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Αντρεότι λέει στους φίλους του: «Ξέρω ότι είμαι ένας πολιτικός μετρίου αναστήματος αλλά δεν βλέπω και τίποτε γίγαντες γύρω μου!».
Είναι μια αυτογνωσία που οδηγεί ενδεχομένως στον κυνισμό, αλλά την οποία στερούνται οι περισσότεροι δικοί μας. Οι μισοί θεωρούν τον εαυτό τους γίγαντα που περιστοιχίζεται από μετριότητες. Και οι άλλοι μισοί παραγνωρισμένο γίγαντα που περιστοιχίζεται από υπερεκτιμημένες μετριότητες. Δεν ξέρω πόσοι τρέφουν φιλοδοξίες να διαδεχθούν τον Καραμανλή στην αρχηγία της ΝΔ αλλά, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, αυτοί που διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα για να διεκδικήσουν τη διαδοχή δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά πολύ τη σύνθεση Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να κυνηγήσει και την πιο τρελή ή αβάσιμη φιλοδοξία. «Η επιδίωξη της ευτυχίας» είναι βασική αρχή του αμερικανικού Συντάγματος διά χειρός Θωμά Τζέφερσον. Αρκεί η επιδίωξη αυτή να εντάσσεται σε κάποιους κώδικες πολιτικής συμπεριφοράς και να μην υπομονεύει τον εαυτό της... Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος. Να κατέβει κάποιος στο γήπεδο πολύ προτού αρχίσει ο αγώνας, να μας ταλαιπωρήσει όλους στο ζέσταμα και μετά να καταλάβει ότι το ματσάκι έχει ήδη κριθεί από τα αποδυτήρια. Στην πολιτική, βλέπετε, η στιγμή μετράει πολύ περισσότερο από τα γεύματα με τους πολιτευτές και τη δημοσιότητα με στομφώδεις ανοησίες.
Ο Αντρεότι έγινε επτά φορές πρωθυπουργός, είκοσι πέντε φορές υπουργός, αλλά δεν εξελέγη ποτέ πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην κρίσιμη στιγμή συνεθλίβη. Και σας διαβεβαιώ, ακόμη και ως πολιτικός μετρίου αναστήματος, ήταν γίγαντας μπροστά σε μερικούς επίδοξους διαδόχους του Καραμανλή.
jpretenteris@dolnet.gr 
Σ.Σ. Απίστευτος Πρετεντέρης άμα θέλει να καθαρίσει ένα θέμα τό κάνει μέ γλώσσα πού τσακίζει κόκκαλα.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Πρετεντέρης είναι - με διαφορά - ο πιό εύστροφος πολιτικός αναλυτής και δημοσιογράφος.
Υπήρξε μία εποχή που ήταν ο πιό φανατικός εχθρός της Ν.Δ. (μπροστά του ο Οικονομέας, ο Ευαγγελάτος, η Mακρή και ο Τσίμας ήταν απλές οδοντόκρεμες), αλλά τελευταία φαίνεται να έχει ωριμάσει.
Καταλαβαίνει, καλύτερα από τους λοιπούς φανατικούς καναλο-ηθοποιούς, ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ν.Δ. ή το πασόκ, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι απαρχαιωμένες δομές του σοβιετικού τύπου κράτους που προσπαθούν να κινητοποιήσουν οι πολιτικοί.
Και ξέρει επίσης πολύ καλά, ότι όσες κυβερνήσεις και εάν αλλάξουν δεν θα καταφέρουν τίποτε το ουσιαστικό, εάν πρώτα δεν σταματήσουν να χαιδεύουν τη γραφειοκρατία, τον ψευτο-συνδικαλισμό και τη μετριότητα αυτών που απαρτίζουν το δημόσιο τομέα.
Οι σημερινοί πολιτικοί όλων των κομμάτων είναι, στην πλειοψηφία τους, βραχίονας του δημόσιου τομέα, άμεσα ή έμμεσα, διότι βασίζονται σε αυτούς για την επανεκλογή τους.
Το παιγνίδι της γάτας που κυνηγάει την ουρά της δεν τελειώνει ποτέ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ?
ΑΠΟΤΥΧΕ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΔΩΝ ΝΑ ΑΠΟΔΟΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΑΚΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ..
ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΜΕ ΑΧΥΡΟΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΔΩΝ.

ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ.
ΕΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΝΕΙ "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟΣ" ΘΑ ΤΟΝ ΑΠΟΘΕΩΣΟΥΝ..
ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΝ Κ.Κ.
ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΟΥΣ?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ αξία δεν δίνετε σε ένα καραγκιόζη;
Πότε θα το καταλάβετε ότι το άλογο σας είναι ψόφιο για να το αποσύρετε;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όχι και καραγκιόζης Ο Γιωργάκης, φίλε μου.
Με τον καραγκιόζη γελάμε, με τον Giorgakis απλά σπάμε πλάκα (ειδικά όταν μας λέει για το φοβερό πρόγραμμά του για την οικονομία, που το κρύβει επιμελώς διότι λέει είναι το μεγάλο μυστικό του).