Αφού τό ΠΑΣΟΚ "προηγείται" μέ 4,1% (Πρώτο Θέμα) γιατί δέν συμφωνεί σέ αλλαγή τού εκλογικού νόμου; ε; γιατί;



Ολοι νομίζω συμφωνούμε ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση πού να μπορεί να κυβερνήσει.
Τό ΠΑΣΟΚ στέρησε τόν τόπο από την δυνατότητα να κυβερνηθεί για να δυσκολέψει τή ζωή τής ΝΔ.
Είναι μιά επιλογή για την οποία θα έπρεπε να ντρέπονται. 
Καλύτερα να είχαν κατακλέψει παραπάνω παρά αυτό πού έκαναν με τον εκλογικό νόμο.
Τά κόστη της ακυβερνησίας είναι -κατά βάθος-πολύ μεγαλύτερα από κάποια εκατομμύρια...
Πές όμως πως ότι έγινε έγινε..
Ας έρθουμε στό σήμερα...
Κυριολεκτικά...
Μέ βάση τη δημοσκόπηση τού Πρώτου Θέματος το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 4,1 μονάδες.
Δέν πιστεύω να μήν την εμπιστεύονται αυτή τη δημοσκόπηση...
Αλλίμονο...
Εγκυρη εφημερίδα με παράδοση στήν σοβαρότητα και την αξιοπρέπεια...
Οι δημοσκοπήσεις πού κάνει έχουν αφήσει εποχή...
Αρα..
Τό ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να πετάει τη σκούφια του απο χαρά για το λάθος της ΝΔ να προτείνει επίσπευση τού νόμου Παυλόπουλου πού δίνει πιό ισχυρές κυβερνήσεις.
Προφανώς οι άνθρωποι είναι τρελοί.
Ας εκμεταλευτεί αυτή τη χαζομάρα της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ.
Γιατί δέν την εκμεταλεύεται?
Ε? 
Γιατί?
Why?

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Η προφανής αδυναμία (ή ανικανότητα) της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να συνεννοηθούν για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου ανοίγει την πόρτα μιας μακράς περιόδου πολιτικής και κυβερνητικής αστάθειας. Ανοίγει την πόρτα σε μια αλυσίδα εκλογικών αναμετρήσεων οι οποίες κινδυνεύουν να έχουν όλες το ίδιο αποτέλεσμα: την ανάδειξη ανίσχυρων κυβερνήσεων και τη δρομολόγηση της αμέσως επόμενης εκλογής.

Πρώτα εκλογές τον Απρίλιο, μετά τον Ιούνιο μαζί με τις ευρωεκλογές, ύστερα ακολουθεί η προεδρική εκλογή, έπονται οι δημοτικές του 2010- ακόμη κι αν τα πράγματα κυλήσουν με τον ομαλότερο τρόπο, το βέβαιο είναι ότι θα κυλήσουν όσο χειρότερα γίνεται για τη χώρα.

Οι ευθύνες για τον εκτροχιασμό είναι πολλές και έχουν ονοματεπώνυμο.

* Ευθύνεται ο Σημίτης, ο οποίος (σε συνεργασία με τον Σκανδαλίδη ) άλλαξε το εκλογικό σύστημα προς το αναλογικότερο. Δεν ξέρω αν πόνταραν στη «δεξιά παρένθεση» αλλά μάλλον διπλό κακό έκαναν στον τόπο: κυβερνάει μια Δεξιά η οποία αποδείχτηκε ανίσχυρη αλλά όχι παρένθεση!

* Ευθύνεται ο Καραμανλής, ο οποίος δεν προνόησε να αλλάξει το εκλογικό σύστημα κατά την πρώτη τετραετία του. Αν το είχε κάνει, τώρα η εκλογική διαδικασία θα ήταν πραγματικά λυτρωτική: η χώρα θα αποκτούσε μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή αντιπολίτευση. * Ευθύνεται ο Παπανδρέου, ο οποίος ενοχοποίησε την αυτοδυναμία του ΠαΣοΚ και καταδικάζει σήμερα μια μεγάλη παράταξη να διαπραγματεύεται με τον Αλαβάνο και τον Τσίπρα για μια συνεργασία που αν δεν φαινόταν ανέφικτη, θα έμοιαζε με εφιάλτη.

Oλα αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία. Το ζητούμενο είναι πώς μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να θωρακιστεί απέναντι στην οικονομική κρίση μια χώρα η οποία έχει πολιτικό πρόβλημα. Η απάντηση είναι μία και απλή: Δεν μπορεί! Οποια «λύση» κι αν προκύψει από τις επόμενες εκλογές, θα είναι (με τους σημερινούς συσχετισμούς) μια λύση της μαύρης στιγμής και της κακής ανάγκης.

Και οι λόγοι είναι δύο:

* Πρώτον, επειδή δεν υπάρχουν οι πολιτικές ηγεσίες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε σίγουρο και ασφαλή δρόμο, ακόμη και με οριακές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Δεν υπάρχουν δηλαδή αυτοί που θα αβγατίσουν τους αριθμούς με τον χαρακτήρα τους.

* Δεύτερον, επειδή τα μικρά κόμματα παπαγαλίζουν μια «ηθική των πεποιθήσεων» και δεν εμφορούνται από καμία «ηθική της ευθύνης». Αμάθητοι από εξουσία, έχουν μετατρέψει την κατεδάφιση της εξουσίας σε ιδεολογική πρόταση και σε πολιτική πρακτική. Πώς ξαφνικά θα κυβερνήσουν;

Αυτοί οι δύο λόγοι περιγράφουν τη σημερινή «ελληνική τραγωδία». Αυτοί που θέλουν δεν μπορούν. Και αυτοί που θα έπρεπε να μπορούν δεν θέλουν. Είναι ένα απόλυτο κενό, το οποίο καλείται να διαχειριστεί τη σοβαρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο τόπος. Το ζήτημα δυστυχώς δεν είναι ότι θα αποτύχουν. Το ζήτημα είναι ότι δεν δείχνουν καν τη διάθεση να δοκιμάσουν.http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=253305



Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και μετά τις προσεχείς εκλογές αναλαμβάνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ προτείνοντας μέσω του «Βήματος» τροποποίηση του εκλογικού νόμου ή επίσπευση της εφαρμογής του νόμου Παυλόπουλου που παρέχει περισσότερες εγγυήσεις αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα. Το ΠαΣοΚ έσπευσε από την περασμένη εβδομάδα να απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης του εκλογικού νόμου, επιλογή που ενεργοποίησε ακόμη περισσότερες δυνάμεις στη ΝΔ, που επενδύουν τώρα και πολιτικά στην πρωτοβουλία αυτή για να εξασφαλίσουν πρόσθετα επιχειρήματα στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε ακυβερνησία.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας για αλλαγή του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κόμμα που θα αναδειχθεί πρώτο στις προσεχείς εκλογές, ετέθη η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σχολιάζοντας πρόταση του «Βήματος της Κυριακής» τάσσεται υπέρ της άμεσης εφαρμογής του νόμου Παυλόπουλου έπειτα από συμφωνία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ή ακόμη και της επαναφοράς του νόμου Κούβελα που απέδιδε άνετες πλειοψηφίες στο κυβερνών κόμμα ως τις εκλογές του 2004.

▅ «Οι οριακές πλειοψηφίες»

«ΗΕλλάδα δεν έχει την πολυτέλεια στη δύσκολη διεθνή οικονομική και πολιτική συγκυρία να αντιμετωπίσει τοφάσμα της ακυβερνησίας,της αστάθειας και της ρευστότητας.Το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται δείχνει ότι με τους υφιστάμενους εκλογικούς νόμους που ισχύουν για τις επόμενες εκλογές,οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα είναι οριακές» υπογραμμίζει η κυρία Μπακογιάννη με δήλωσή της στο «Βήμα».

«Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να εκτιμήσουν τα πολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται.Η συνταγματική πρόνοια για διευρυμένη πλειοψηφία 200 ψήφων και άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου με ευρεία πλειοψηφία μπορεί να αξιοποιηθεί. Πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι ισχυρές πλειοψηφίες και οι αυτοδυναμίες δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα νομικών ρυθμίσεων,αλλά έκφραση της καθαρής λαϊκής πλειοψηφίας και εντολής» προσθέτει η υπουργός Εξωτερικών και καταλήγει: «Αν θέλουμε,ως πολιτικό σύστημα,να αντιμετωπίσουμε την κρίση αξιοπιστίας,εμπιστοσύνης και κυρίως αντιπροσώπευσης που επικρατεί στον δημόσιο βίο της χώρας,πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει την ύπαρξη ισχυρής κυβέρνησης και ταυτοχρόνως θα ενισχύει τον ρόλο του βουλευτή,θα διευρύνει την αυτονομία του από εξωθεσμικά κέντρα και θα δημιουργεί ισχυρή σχέση εκπροσώπησης μεταξύ του πολίτη και των πολιτικών εκπροσώπων του. Κατά τη γνώμη μου αυτό απαιτεί έναν εκλογικό νόμο που θα στηρίζεται στα βασικά χαρακτηριστικά του γερμανικού συστήματος, στην καθιέρωση δικαιώματος ψήφου για τον απόδημο ελληνισμό και σε μια ουσιαστική περιφερειακή και διοικητική αναδιοργάνωση της χώρας».

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», την επίσπευση της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές υποστηρίζει και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δεν αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες να το δηλώσει και επισήμως. Θετικός εμφανίζεται και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος, ο οποίος όμως δεν συζητεί το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση πως εκπέμπει μηνύματα ηττοπάθειας.

Υπέρ της επίσπευσης του νόμου Παυλόπουλου δηλώνει και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ελ.Ζαγορίτης , ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» σημείωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο διεθνούς κρίσης.

▅ «Ανοιχτή η πρόσκληση»

«Ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα.Αυτό που πιστεύουμε δεν το αλλάζουμε ανάλογα με τη συγκυρία,όπως το ΠαΣοΚ που λειτουργεί ευκαιριακά» τονίζει ο κ. Ζαγορίτης. «Κάθε φορά που το ΠαΣοΚ έβλεπε ότι έχανε τις εκλογές,έφερνε έναν εκλογικό νόμο για να μας εμποδίσει να κυβερνήσουμε.Το έκανε το 1989 στοχεύοντας σε κυβερνητική παρένθεση.Χρειάστηκαν τότε αλλεπάλληλες εκλογές για να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.Το έκανε και το 2004,την ώρα που εγκατέλειπε την εξουσία.Η θέση μας υπαγορεύεται από την ανάγκη να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση.Ιδίως σε περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης.Η πολιτική αστάθεια είναι ζημιά για την οικονομία,για τον τόπο,για όλους» επισημαίνει ο Γραμματέας της ΝΔ και καταλήγει:

«Ο νόμος Παυλόπουλου υπηρετεί τον στόχο της κυβερνητικής σταθερότητας.Θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις επόμενες εθνικές εκλογές,αν το ΠαΣοΚ είχε συναινέσει. Το προσκαλέσαμε και το προκαλέσαμε να ψηφίσει.Μια πρόκληση που είναι ανοιχτή,διότι και στον εαυτό μας πιστεύουμε και το καλό του τόπου μας ενδιαφέρει.Το ΠαΣοΚ όμως δεν λειτουργεί έτσι». http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=253177
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι κοινή λογική έχει πάρει διαζύγιο από το Γιωργάκη εδώ και χρόνια.
Νάσαι καλά Γιωργάκη, νάσαι πάντα καλά.
Εμείς σε αγαπάμε και σε στηρίζουμε μεγάλε ηγέτη και οραματιστή (μα ποιός είμαι τέλος πάντων ο ντόκτορ τζουτσούκος);
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΤΕΛΕΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ. Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΠΟΙΗΣΕΙ. ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΕ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ