Ξέρετε πόσα λεφτά είναι η «σπατάλη» τού δημοσίου; Τό 30% τών δημοσίων δαπανών δηλαδή 16 δίς. Κάποιοι τρώνε καλά, εμείς πληρώνουμε....


....● Περιορισμό της φοροδιαφυγής. Είπε ότι υπο λογίζεται στο 20% των φορολογικών εσόδων, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ. Τάχθηκε πάντως κατά της επιβολής νέων φόρων και των φορολογικών ρυθμίσεων (περαιώσεις κ.λπ.).
● Περιστολή της σπατάλης και συγκράτηση των δημόσιων δαπανών. Επικαλέσθηκε τη γνωστή έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υπολόγιζε τη «σπατάλη» στο 30% των δημόσιων δαπανών, κάτι που σήμερα αντιστοιχεί σε 16 δισ. ευρώ (είναι το ανάλογο των 10 δισ. ευρώ που έλεγε ο κ. Κ. Καραμανλής ότι θα έκοβε όταν θα γινόταν κυβέρνηση!).
● Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και όλων των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και παραγωγικών συντελεστών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τομείς των ελευθέρων επαγγελμάτων, της ενέργειας και των οδικών μεταφορών...
Σ.Σ. Καμμία κυβέρνηση δέν αξίζει τήν ψήφο μας άν δέν σταματήσει το μεγάλο φαγοπότι στο δημόσιο. Ο Σαμαράς έδειξε τον δρόμο. Δέν υπάρχει καμμία δικαιολογία. Εδώ και τώρα να πέσει μαχαίρι στις σπατάλες πού είναι ευφημισμός για το μεγάλο φαγοπότι εις υγείαν τών κορόιδων...Γιά να έχουμε μιά αίσθηση τού ποσού θυμίζουμε θυμίζουμε ότι πρόσφτα κάηκε η χώρα γιά μισό δίς γιά τούς αγρότες...Απαράδεκτοι...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ένα ισχυρό σοκ λιτότητας, με περιορισμό στις μισθολογικές αυξήσεις του Δημοσίου, μαχαίρι στις δαπάνες και σύλληψη της φοροδιαφυγής, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ από το 2009, υπέδειξε ως αναγκαία «θεραπεία» για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

O κ. Προβόπουλος δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι ανησυχητική και προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, η τιμωρία θα προέλθει από τις αγορές και θα είναι επώδυνη, καθώς η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει πολύ ακριβά επιτόκια δανεισμού. «Αν προτείναμε χαλαρότητα, η κατάσταση θα γινόταν εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε με νόημα. «Οι αγορές θα μας ανακαλέσουν στην τάξη». Όπως εξήγησε, οι επαχθείς όροι δανεισμού του Δημοσίου θα μεταφερθούν στις τράπεζες και από εκεί στους δανειολήπτες και σε όλη την οικονομία.

Παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση,
Γ. ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ
Υπέδειξε την ανάγκη για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ, όχι σε 3 ή σε 2 χρόνια, αλλά από φέτος
ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος απέρριψε με τον τρόπο του το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δύο μέρες πριν από τις Βρυξέλλες. Όχι μόνο αμφισβήτησε τις «αισιόδοξες» προβλέψεις του, αλλά και διαφώνησε με τον στόχο του.

Συγκεκριμένα, υπέδειξε την ανάγκη μείωσης του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ όχι σε τρία χρόνια, όπως ζητά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, ούτε καν σε δύο, όπως αναμένεται να συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά από φέτος. Είπε συγκεκριμένα ότι το 2009 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ και στη συνέχεια κατά 1% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή κατά 2,5- 3 δισ. ευρώ ετησίως, έτσι ώστε να μηδενιστεί το 2012. Μόνο έτσι, είπε ο κ. Προβόπουλος, θα δοθεί το μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει προοπτική να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ σε μια προοπτική δεκαετίας. Επίσης, η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, την οποία υπέβαλε χθες στη Βουλή ο κ. Προβόπουλος, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για το 2009, έναντι 1,1% που προβλέπει η κυβέρνηση και 0,2% των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη, ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε αύξηση της ανεργίας (αν και όχι δραματική, όπως είπε) και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών (που το 2008 διαμορφώθηκε στο 15% του ΑΕΠ).

Το δημόσιο χρέος, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, το μεγαλύτερο μακράν στην Ε.Ε., είναι οι δύο μεγάλες χρόνιες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Προβόπουλος. «Περιθώρια για εφησυχασμό δεν υπάρχουν», προειδοποίησε. «Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα πολυετές σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποιήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, με άμεση προτεραιότητα τη δημοσιονομική εξυγίανση. Μόνο η προσέγγιση αυτή θα πείσει τις διεθνείς αγορές για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας, θα εξασφαλίσει λογικούς όρους δανεισμού και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να τεθεί με ασφάλεια σε λειτουργία ο κινητήρας τής ανάπτυξης, όταν η διεθνής οικονομία θα επανέλθει σε ανοδική φάση».

Η συνταγή σοκ
Το πολυετές σχέδιο που πρότεινε ο κ. Προβόπουλος ξεκινά από τη δημοσιονομική λιτότητα και φθάνει ώς την πρόταση για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

● Νέα μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού με αύξηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος. Για κάθε ασφαλισμένο να υπάρχει ένας λογαριασμός και να του είναι σαφές, από την αρχή του εργασιακού βίου, ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο λογαριασμός τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει. Το «προνοιακό» τμήμα της σύνταξης να καταβάλλεται από το Δημόσιο και να μην οδηγεί σε μείωση της ασφαλιστικής προσπάθειας, όπως συμβαίνει σήμερα με την κατώτατη σύνταξη. Έτσι, υποστηρίζει ο κ. Προβόπουλος, θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή.

● Αυξήσεις λιτότητας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ζήτησε «μεγαλύτερη σύνεση» από τους εργαζομένους, γιατί οι συνεχείς αυξήσεις των μισθών στην Ελλάδα- και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου- πάνω από τις αντίστοιχες των βορείων εταίρων μας, οδηγούν σε απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. «Όλοι στο τέλος χάνουμε», είπε. «Μεταφέρουμε θέσεις εργασίας στους ανταγωνιστές μας». Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος βρήκε υψηλές και τις φετινές αυξήσεις 6% του ιδιωτικού τομέα σε μια χρονιά που ο πληθωρισμός περιορίζεται στο 1,8%, αν και δεν θεώρησε πιθανό ενδεχόμενο την αναθεώρησή τους. Κατά τον κ. Προβόπουλο, οι αυξήσεις των μισθών «πρέπει να είναι συμβατές με τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας».

● Περιορισμό της φοροδιαφυγής. Είπε ότι υπο λογίζεται στο 20% των φορολογικών εσόδων, δηλαδή περίπου 12 δισ. ευρώ. Τάχθηκε πάντως κατά της επιβολής νέων φόρων και των φορολογικών ρυθμίσεων (περαιώσεις κ.λπ.).

● Περιστολή της σπατάλης και συγκράτηση των δημόσιων δαπανών. Επικαλέσθηκε τη γνωστή έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υπολόγιζε τη «σπατάλη» στο 30% των δημόσιων δαπανών, κάτι που σήμερα αντιστοιχεί σε 16 δισ. ευρώ (είναι το ανάλογο των 10 δισ. ευρώ που έλεγε ο κ. Κ. Καραμανλής ότι θα έκοβε όταν θα γινόταν κυβέρνηση!).

● Απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και όλων των αγορών προϊόντων, υπηρεσιών και παραγωγικών συντελεστών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τομείς των ελευθέρων επαγγελμάτων, της ενέργειας και των οδικών μεταφορών.

«Όχι» στην κεϊνσιανή συνταγή
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, δεν έχει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για παραδοσιακού τύπου δημοσιονομική ώθηση», είπε. Έτσι, η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να προέλθει μόνο με ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, προκειμένου να ενισχυθούν με στοχευμένες παρεμβάσεις οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να χρηματοδοτηθούν δημόσιες επενδύσεις που έχουν μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

«Μια εκ πρώτης όψεων συσταλτική δημοσιονομική πολιτική θα έχει επεκτατικό αποτέλεσμα, αν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», είπε. «Αντίθετα, μια φαινομενικά επεκτατική πολιτική θα κατέληγε εκ των πραγμάτων συσταλτική, διότι θα είχε πολλαπλό κόστος άμεσο και μεσοπρόθεσμο».

«Δεν είμαστε ο ομφαλός της Γης»
«Δεν είμαστε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να δούμε τι κάνουν οι άλλοι, τις καλύτερες πρακτικές τους. Δεν είμαστε εμείς όαση στην έρημο, ούτε ο ομφαλός της Γης», τόνισε ο κ. Προβόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του προέδρου της ευρωζώνης κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ περί «προσωρινής ανεργίας».
Πρέσα για μισθούς και από Βρυξέλλες


ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΤΕ τις αυξήσεις στους μισθούς, κόψτε δημόσιες δαπάνες και ανοίξτε πάλι το Ασφαλιστικό.

Πρόκειται για τις συστάσεις που θα απευθύνει προς την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεση αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ζητά μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας (γι΄ αυτό και οι σχετικές υποδείξεις για τους μισθούς) και θα θέτει εκ νέου θέμα αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει επιτακτικά αύριο από την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για τη δραστική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος εντός του 2009. Παράλληλα, επιδεικνύοντας κάποια ελαστικότητα, θα αποσαφηνίσει ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική μεγέθυνση το 2009 και το 2010, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η συρρίκνωση του ελλείμματος και η προσέγγισή του προς το 3% του ΑΕΠ.

Δηλαδή, αν επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2009, η Επιτροπή θα ζητήσει μείωση του ελλείμματος σε περίοδο διετίας. Αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη, αφήνει παράθυρο για 3ετία. Επί της ουσίας πρόκειται για μια κατεύθυνση ανάλογη προς αυτή που ήδη ισχύει στην περίπτωση της Γαλλίας.


Ρεαλιστικό το Πρόγραμμα, επιμένει ο Καραμανλής


«ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ» χαρακτήρισε χθες το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία ο Πρωθυπουργός. Για πολλούς στη Ν.Δ. αυτή η αναφορά του συνδέεται και με τις προβλέψεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, που συγκρούονται με αυτές του Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο η κυβέρνηση υπέβαλε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας- που κρίνεται από τις Βρυξέλλες- θα αποδειχθεί αποτελεσματικό. Με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από την έκθεση του κ. Προβόπουλου, η οποία προαναγγέλλει έναν νέο κύκλο λιτότητας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει «η δημοσιονομική ισορροπία και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων». Άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των προβλέψεων για την Οικονομία, καθώς πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση, το οποίο «συμπληρώνεται και βελτιώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις».

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χθες ότι ο κ. Προβόπουλος δεν βρίσκεται σε διάσταση με την κυβέρνηση. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε, ουσιαστικά, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ. Αντώναρος λέγοντας ότι «διαβάζει διαφορετικά» την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. «Εγώ βλέπω ότι η ΤτΕ αμφισβητεί την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε με έμφαση. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4502614
Ο χρήστης Ermis είπε…
Αρεεε wolf,
οταν σου τα γράφω,"ομπρελλα κρατάς"!!!!
"keep the level"
Τα 10 δις γίνανε 16 καθε χρόνο!!
Τωρα το "κατάλαβες" οτι ο πανιβλακας και αρχιλαμόγιο κωστάκηςςςςςς καταχρεοκώπησε την πατρίδα και την εκανε να δανείζετε 50 δίς τον χρόνο;
Tώρα "κατάλαβες" για το "τσιμπούσι"ολων των "καλων παιδιών" με σεμνότητα και ταπεινότητα;
Σώωωωωπα,που ηθελες να τα ακούσης, για να βεβαιωθής, απο τον Προβόπουλο!!!
Ρεεεε,οταν σας λεει ο Τράγκας οτι νδούλα ειναι "οι γαλάζιοι ληστές της Καραιβικής και ο αρχιληστής Jack Sparow" γιατί δεν τον πιστεύετε;
''''κάντην με ελαφρά πηδηματάκια γιατί θα εκτεθής!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
NA KOΨΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΟΙ
ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ,ΕΚΔΟΤΕΣ-ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ.
ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ,ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ...

ΧΑΧΑΧΑ
ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΟΙ "ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ" ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ..
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ..
ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΝ "ΣΠΑΤΑΛΗ"..
ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΑΔΩΝΟΥΝ.
ΜΑΓΚΕΣ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΥΡΟΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ,ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΑΝΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΕΙΝΑΙ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΝΑΙ ΣΕ "ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ" ΣΕ
ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ".

ΑΛΛΑ..
ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΡΤΕΛ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ..ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΣΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.