Ευρωπαίοι: Γιατί δέν σοβαρεύεστε κάποια στιγμή; Ως πότε θά είστε οι Καραγκιόζηδες τής Ευρώπης; Νά 10 μέτρα γιά να ξεκινήσετε...
Συγκράτηση των μισθών στο Δημόσιο σε μόνιμη βάση, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας, προώθηση διαρθρωτικών μέτρων, αλλά και... νοικοκύρεμα στο σύστημα καταγραφής δαπανών- εσόδων και συλλογής στοιχείων.
Αυτά είναι τα κύρια μέτρα που εισηγείται για την Ελλάδα ο Χοακίν Αλμούνια- κι αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η ολομέλεια των επιτρόπων- προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την επιτήρηση, όπου ατύπως εισέρχεται σήμερα.......
Σ.Σ. Η Ελλάδα είχε όλα τα περιθώρια να γίνει σοβαρό κράτος. Ηταν μέλος τής Ευρώπης απο την αρχή σχεδόν χάρι στον Καραμανλή. Χάθηκε βέβαια η δεκαετία τού 80 ολόκληρη λόγω τού ΠΑΣΟΚ. Αλλά και πάλι είχαμε ευκαιρίες...Ελεος...
ΥΓ πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα 10 μέτρα τού Αλμούνια...
Σχόλια
Αυτά είναι τα κύρια μέτρα που εισηγείται για την Ελλάδα ο Χοακίν Αλμούνια- κι αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η ολομέλεια των επιτρόπων- προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την επιτήρηση, όπου ατύπως εισέρχεται σήμερα.
Τα κείμενα που παρουσιάζει ο κ. Αλμούνια στους συναδέλφους του στη σημερινή συνεδρίαση αποτελούν καταπέλτη για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο αρμόδιος επίτροπος δεν περιορίζεται μόνο στο να αιτιολογήσει την ένταξη της Ελλάδας στην επιτήρηση (λόγω υψηλών ελλειμμάτων και χρέους). Ουσιαστικά αφήνει σαφή αιχμή για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. Με ειδική αναφορά ο κ. Αλμούνια υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προειδοποιηθεί από τις 4 Μαρτίου 2008 για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, εάν δεν «συμμαζέψει» τα δημόσια οικονομικά και δεν εγκαταλείψει την υπεραισιοδοξία. Ουσιαστικά ο επίτροπος λέει εμμέσως πλην σαφώς «εμείς σας τα είχαμε πει και εσείς δεν μας ακούσατε».
Μείωση του ελλείμματος
Η Κομισιόν δεν δίδει σημασία μόνο στην υπέρβαση του 3% για το έλλειμμα. Εστιάζει και στη διόγκωση του δημόσιου χρέους αλλά και στην αύξηση των επιτοκίων που πληρώνει η Ελλάδα για να δανειστεί, ενώ σημειώνει ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση (ο κ. Παπαθανασίου) είναι πρόχειρο και ελλιπές. Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλμούνια ότι η κυβέρνηση περιγράφει ασαφή μέτρα, με φιλόδοξους στόχους για την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, ενώ διαπιστώνει προβλήματα και στον τρόπο που καταγράφει το υπουργείο Οικονομικών τις δαπάνες και τα έσοδα αλλά και στη συλλογή των στοιχείων.
«Καρφώνει» ακόμη την κυβέρνηση για το Πρόγραμμα επειδή όλες οι περικοπές που προβλέπει «ισοφαρίζονται» από τις αυξήσεις στους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες. Για τον λόγο αυτό δεν ζητά απλώς να αρχίσει η εφαρμογή των μέτρων της επιτήρησης από το 2009, αλλά κάνει λόγο και για μόνιμα μέτρα, όπως η διαρκής συγκράτηση των μισθών στο Δημόσιο. Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί, η Ελλάδα για να μειώσει το δημόσιο χρέος της θα χρειαστεί επί πολλά χρόνια να έχει πλεονασματικούς προϋπολογισμούς!
Σε έγγραφο που επισυνάπτει ο κ. Αλμούνια, αναφέρει: «Στη γνωμοδότησή του της 4ης Μαρτίου 2008, το Συμβούλιο συνόψισε την αποτίμησή του του προηγούμενου αναθεωρημένου προγράμματος, που κάλυπτε την περίοδο 2007-2010, ως εξής: “Το Συμβούλιο θεωρεί πως η προσαρμογή που προβλέπεται υπόκειται σε κινδύνους, καθώς το υποκείμενο μακροοικονομικό σενάριο είναι ευνοϊκό και τα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων δεν εκτίθενται πλήρως για μετά το 2008. Επίσης, η εναπόθεση στα αποτελέσματα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι σημαντική και στηρίζεται εν μέρει μόνο από μεταρρυθμίσεις στην είσπραξη των φόρων. Επιπλέον, οι σχεδιαζόμενες περικοπές σε ορισμένους τομείς δαπανών (ως ποσοστό του ΑΕΠ) δεν υλοποιούνται από συγκεκριμένα μέτρα και εν μέρει ακυρώνονται από τα σχέδια για αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Η διασφάλιση μιας οδού ισχυρής οικονομικής προσαρμογής θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών της ελληνικής οικονομίας, κυρίως τον επιμένοντα πληθωρισμό, τις απώλειες στην ανταγωνιστικότητα και το ευρύ έλλειμμα του ισοζυγίου”». Για ναυτιλία- τουρισμό
Ο κ. Αλμούνια κάνει ακόμη λόγο για «δραματική επιδείνωση» των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας κι επισημαίνει ότι η ναυτιλία κι ο τουρισμός- τομείς που σφραγίζουν την Ελλάδα- πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Στο... κοστούμι που ράβουν για την ελληνική οικονομία οι Βρυξέλλες περιλαμβάνονται επίσης οι τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές- μολονότι αποφεύγεται η ρητή αναφορά στην αγορά εργασίας, ζήτημα που έθιξε πρόσφατα η Επιτροπή και προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων- και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος (σ.σ.: χωρίς να εξειδικεύεται το πώς). Με τον περιορισμό του χρέους συνδέεται και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και του συστήματος υγείας.
«Συστηματικά υπεραισιόδοξη»
Στην επιχειρηματολογία του ο κ. Αλμούνια σημειώνει με έμφαση ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν μέχρι τώρα «συστηματικά υπεραισιόδοξη» όσον αφορά τα έσοδα και σπεύδει να απορρίψει εκ προοιμίου τα περί «έκτακτων συνθηκών» που προβλέπει το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας- εν ολίγοις υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση δεν ευθύνεται για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά η διαχείριση που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση.
Η ασυνήθιστα αυστηρή γλώσσα για τέτοιου είδους κείμενα που χρησιμοποιεί ο κ. Αλμούνια - που σύμφωνα με πληροφορίες έχει και τη στήριξη του κ. Μπαρόζο- εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι απεικονίζει τις γερμανικές απαιτήσεις. Η γερμανική πλευρά ζητεί από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν στις χώρες που το επόμενο διάστημα θα έχουν μεγάλο πρόβλημα δανεισμού σκληρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σε αντάλλαγμα η Ένωση, με κάποιον τρόπο, θα εγγυηθεί τη συνέχιση του δανεισμού τους- κάτι που άφησε να εννοηθεί χθες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Στάινμπρουκ.
Ο ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ
Με ειδική αναφορά υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε προειδοποιηθεί να «συμμαζέψει» τα δημόσια οικονομικά
Ευρωσωσίβιο με ομόλογα, αλλά και αυστηρή κηδεμονία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
ΑΝΟΙΓΕΙ ο δρόμος για το ευρωσωσίβιο στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού, όπως η Ελλάδα, μετά τη διαφαινόμενη μεταστροφή της στάσης της Γερμανίας, που είχε ώς χθες αντιρρήσεις φοβούμενη ότι θα επωμισθεί βαρύ οικονομικό κόστος.
Οι χώρες της ευρωζώνης ίσως υποχρεωθούν να εγγυηθούν για τα μέλη τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, είπε μιλώντας προχθές αργά το βράδυ στο Ντύσελντορφ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Π. Στάινμπρουκ. Άνοιξε έτσι ξανά τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα ή άλλο μηχανισμό εγγύησης των δανείων των ασθενέστερων χωρών. 4ετές πάγωμα μισθών!
Όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χείρα βοηθείας, εφ΄ όσον τελικώς δοθεί, θα συνοδεύεται από αυστηρή ευρωκηδεμονία της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Χαρακτηριστικά, Γάλλος πρωθυπουργικός σύμβουλος μίλησε χθες στις Βρυξέλλες ακόμη και για τετραετές πάγωμα μισθών σε όσες χώρες ενταχθούν στο «κλαμπ των ευρωομολόγων», όπως το ονόμασε.
Την ίδια ώρα, εξάλλου, εκδηλώθηκε άμεση και έντονη αντίδραση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι αν προχωρήσει η έκδοση ευρωομολόγων, αυτά θα αξιολογούνται με τον βαθμό της χώρας με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα. Δηλαδή, αντί να προστατεύεται π.χ. η Ελλάδα από τη Γερμανία, θα κινδυνεύει η Γερμανία λόγω Ελλάδας. Πάντως, αντί του ευρωομολόγου που διατρέχει τέτοιους κινδύνους ενδέχεται να επιλεγεί άλλο σύστημα, όπως η αγορά ομολόγων των χωρών σε κίνδυνο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Μεγάλο κόστος
«Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις πληρωμές τους», είπε ο κ. Στάινμπρουκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg. «Οι συνθήκες της ευρωζώνης δεν προβλέπουν καμία βοήθεια για τα κράτη με προβλήματα ρευστότητας, αλλά στην πράξη τα άλλα κράτη θα κληθούν να σώσουν αυτά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από ένα μήνα, ο ίδιος ο κ. Στάινμπρουκ είχε υποστηρίξει στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας ότι η χώρα του δεν δέχεται την ιδέα των ευρωομολόγων, την οποία είχαν τότε υπερασπισθεί ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ και ο επίτροπος Χ. Αλμούνια, γιατί αυτό θα σήμαινε πρόσθετο κόστος 3 δισ. ευρώ ετησίως για τον Γερμανό φορολογούμενο.
Είναι προφανές ότι έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η Γερμανία φαίνεται πως ανησύχησε όχι για την τύχη της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας (στην οποία αναφέρθηκε ονομαστικώς προχθές ο κ. Στάινμπρουκ), αλλά του ίδιου του ευρώ. Όπως είπε, δεν μπορεί να επιτραπεί στις χώρες του ευρώ να αποτύχουν.
Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, σε εκδήλωση του κέντρου αναλύσεων Βruegel, ο Ζακ Ντελπλά, συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί και σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού Φρ. Φιγιόν, υποστήριξε ότι τα ευρωομόλογα θα αποβούν εις όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά ως ένας ευρωπαϊκός θεσμός που θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων.
«Θα κάνουμε βελτιώσεις, διορθώσεις, προσαρμογές»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ λιτότητας προαναγγέλλει ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός, σε μια εμφανή προσπάθεια να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες. Την παραμονή της απόφασης της Κομισιόν για το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής Οικονομίας, ο κ. Καραμανλής άνοιξε παράθυρο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχέδιο.
«Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να κάνουμε - εφόσον χρειαστεί- βελτιώσεις, διορθώσεις, προσαρμογές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε (στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησής του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ) εάν θα πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας.
Κυβερνητικοί παράγοντες αναγνώριζαν χθες ότι οι δηλώσεις τού κ. Καραμανλή έγιναν με το βλέμμα στις Βρυξέλλες και στον απόηχο της ετήσιας έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, που επίσης κρατά αποστάσεις από τις οικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις πριν από δύο εβδομάδες «ανταποκρίνεται στις ανάγκες, στις απαιτήσεις των καιρών», ενώ απηύθυνε νέα πρόσκληση στην αντιπολίτευση, ώστε «να αναπτυχθεί κλίμα εθνικής συνεννόησης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, νέα επίθεση στον κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Κατά τον κ. Αντώναρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί «να πηδήξει έξω από τη σκιά του», αλλά έχει «βεβαρημένο παρελθόν».
Στο εσωκομματικό πεδίο πάντως εξακολουθεί να κυριαρχεί η εκλογολογία, ενώ αυξάνονται τα στελέχη που ζητούν από τον κ. Καραμανλή να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, προεξοφλώντας ουσιαστικά την ήττα τής Ν.Δ. στις εκλογές.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής παραδέχθηκε ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκλεισε την πόρτα στις πρόωρες εκλογές, ενώ την επιστροφή τής Ν.Δ. στα έδρανά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξοφλεί, ουσιαστικά, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Δημητρακόπουλος, προκρίνοντας όμως την παραμονή του κ. Καραμανλή στο τιμόνι της Ν.Δ.http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4502784