Ο South Stream θά πάει μετά το 2015. Θά δούμε.Πάντως ο Ελληνικός καί ο Αμερικανικός λαός συνδέονται με αισθήματα βαθειάς φιλίας.
....Η Ελλάδα, η οποία μένει εκτός Νabucco, διαθέτει ως εναλλακτική λύση τον South Stream απευθείας μέσω Ρωσίας- Βουλγαρίας, με χωρητικότητα 30 δισ. κυβικών, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η χρηματοδότηση του έργου, ενώ η αποπεράτωσή του τοποθετείται μετά το 2015.
Μετά την Κυβερνητική ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης ανέφερε: «Η τελευταία κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε τη σημασία της ενέργειας και ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.Μάλιστα ήταν η μόνη απ΄ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εν δυνάμει θα μπορούσαν να πληγούν και αντιμετώπισε την κρίση με επιτυχία».
Επίσης αναφέρθηκε στον αγωγό South Stream, στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς από την πλευρά του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα σε σχέση με τα πετρελαιοειδή......
Σ.Σ. Μέ αργά αλλά σταθερά βήματα ολοκληρώνεται η στροφή τής χώρας σέ θέσεις πιό φιλικές πρός τον Αμερικανικό λαό (μέ τον οποίο εξάλλου ο Ελληνικός λαός συνδέεται μέ άρρηκτους δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης).
Σχόλια
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες στην Αθήνα συνεδρίασε Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την ενέργεια και βασικό αντικείμενο τη ενεργειακή ασφάλεια. Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν αποθήκες φυσικού αερίου στην Ελλάδα (έχουν ήδη προταθεί οι κενές από πετρέλαιο φυσικές δεξαμενές του Πρίνου), η ενίσχυση του εφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο (τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα και νέος Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Καβάλα), αλλά και η ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής.
Για το καλοκαίρι έχουν ζητήσει άδεια εγκατάστασης αιχμιακής μονάδας η ΔΕΗ για την Κομοτηνή και τα ΕΛΛΠΕ για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κυβερνητική επιβεβαιώθηκε ότι όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου έχουν εναλλακτική λειτουργία με ντίζελ.
Την ίδια περίπου ώρα στη Βουδαπέστη γινόταν μία ακόμη σημαντική συνάντηση για την προώθηση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Νabucco, ο οποίος παρακάμπτει τη Ρωσία αλλά δεν διέρχεται από την Ελλάδα. Ο αγωγός, μήκους 3.300 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, θα ξεκινάει από το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν ή και γειτονικές χώρες αργότερα και μέσω Τουρκίας- ΒουλγαρίαςΡουμανίας- Ουγγαρίας θα καταλήγει στο Μπαουμγκάρντεν της Αυστρίας.
Η ΕΕ στηρίζει με θέρμη τον αγωγό, ωστόσο οι κοινοτικοί τονίζουν ότι αν δεν βρεθούν με συμβόλαια τα 31 δισ. κυβικά μέτρα για να γεμίσει ο αγωγός, δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη χρηματοδότηση. Το «αφεντικό» της εταιρείας του αγωγού Φίλιπ Μέισταντ είπε από την ουγγρική πρωτεύουσα ότι περιμένει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ο ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρσάνι έκανε έκκληση στην ΕΕ να πληρώσει τουλάχιστον τα 200 εκατ. που χρειάζεται η εταιρεία για να αρχίσει τα έργα.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας (που υπέφερε πολύ στην πρόσφατη κρίση) κ. Μάρεκ Τοπολάνεκ υποστήριξε ότι ο αγωγός δεν αντιστρατεύεται τα ρωσικά συμφέροντα αλλά είναι συμπληρωματικός, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος Ενέργειας κ. Αντρες Πίμπαλγκς μίλησε για πλήρη στήριξη στο έργο, αλλά το συνέδεσε με εξασφάλιση πηγών τροφοδοσίας σε Ιράν, Τουρκμενιστάν, Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν.
Η Ελλάδα, η οποία μένει εκτός Νabucco, διαθέτει ως εναλλακτική λύση τον South Stream απευθείας μέσω Ρωσίας- Βουλγαρίας, με χωρητικότητα 30 δισ. κυβικών, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η χρηματοδότηση του έργου, ενώ η αποπεράτωσή του τοποθετείται μετά το 2015.
Μετά την Κυβερνητική ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης ανέφερε: «Η τελευταία κρίση του φυσικού αερίου απέδειξε τη σημασία της ενέργειας και ότι η χώρα μας ήταν θωρακισμένη να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.Μάλιστα ήταν η μόνη απ΄ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εν δυνάμει θα μπορούσαν να πληγούν και αντιμετώπισε την κρίση με επιτυχία».
Επίσης αναφέρθηκε στον αγωγό South Stream, στον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς από την πλευρά του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα σε σχέση με τα πετρελαιοειδή. Για τα πετρελαιοειδή υπάρχει ήδη μια απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού «την οποία λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη», πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Απέδωσε, τέλος, ιδιαίτερη σημασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, λέγοντας ότι «από το 2004 ως το 2008έχουμε τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Από τα περίπου 450 μεγαβάτ έχουμε ξεπεράσει τα 1.400». http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artId=252636
Οι αμερικάνοι ακούνε Καραμανλή και βγάζουν σπυριά.
Και ο Καραμανλής το ίδιο.
Τώρα εάν οι αμερικάνοι ευελπιστούν στο μέλλον του Γιωργάκη είναι άλλη κουβέντα.
Υπό αυτό το πρίσμα, πολλά από τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου θα μπορούσαν να εξηγηθούν.