Βρετανός ΥΠΕΞ: Η έννοια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του Τζορτζ Μπους είναι «παραπλανητική και εσφαλμένη»


....Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ζητεί την αναθεώρηση της στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την έννοια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του Τζορτζ Μπους «παραπλανητική και εσφαλμένη» σε επιστολή του στην εφημερίδα The Guardian, λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο....
....«Η πραγματικότητα είναι ότι τα κίνητρα και οι ταυτότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι διαφορετικές. Όσο περισσότερο κάνουμε συγκερασμό ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και θέτουμε γραμμές μετώπου ως να επρόκειτο για έναν διμερή αγώνα ανάμεσα σε μετριοπαθείς και εξτρεμιστές ή ανάμεσα στο καλό και το κακό, τόσο περισσότερο παίζουμε το παιγνίδι εκείνων που επιδιώκουν την ενοποίηση οργανώσεων που δεν έχουν παρά ελάχιστα κοινά σημεία», γράφει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ ζητεί την αναθεώρηση της στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την έννοια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του Τζορτζ Μπους «παραπλανητική και εσφαλμένη» σε επιστολή του στην εφημερίδα The Guardian, λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

«Επτά χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι σαφές ότι έχουμε ανάγκη από μια νέα θεμελιώδη προσέγγιση των προσπαθειών μας για την πρόληψη του εξτρεμισμού και του τρομερού προϊόντος του, της τρομοκρατικής βίας», γράφει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Αν και ο όρος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» συνέλαβε τη σοβαρότητα των κινδύνων, την ανάγκη για αλληλεγγύη και την ανάγκη ταχείας απάντησης όταν ήταν αναγκαίο, μέσω της στρατιωτικής ισχύος, έδωσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για έναν υπερκρατικό εχθρό, προσωποποιημένο στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, γράφει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η πραγματικότητα είναι ότι τα κίνητρα και οι ταυτότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι διαφορετικές. Όσο περισσότερο κάνουμε συγκερασμό ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και θέτουμε γραμμές μετώπου ως να επρόκειτο για έναν διμερή αγώνα ανάμεσα σε μετριοπαθείς και εξτρεμιστές ή ανάμεσα στο καλό και το κακό, τόσο περισσότερο παίζουμε το παιγνίδι εκείνων που επιδιώκουν την ενοποίηση οργανώσεων που δεν έχουν παρά ελάχιστα κοινά σημεία», γράφει ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Απορρίπτοντας την ιδέα σύμφωνα με την οποία η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού δεν μπορεί να γίνει παρά με στρατιωτικά μέσα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει: « Όπως μου έχει πει ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, καθώς και άλλοι στο Ιράκ, ο συνασπισμός δεν μπορεί να λύσει με στρατιωτικά μέσα προβλήματα εξέγερσης και εσωτερικές ταραχές στη χώρα. Μόνο η συνεργασία μεταξύ κρατών θα μπορούσε να εξουδετερώσει τα τρομοκρατικά δίκτυα».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, οι δημοκρατικές χώρες οφείλουν να μην εγκαταλείψουν τις αξίες τους, σε μία αναφορά στο αμερικανικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο.

«Οφείλουμε να απαντήσουμε στην τρομοκρατία με τον θρίαμβο του κράτους δικαίου, διότι αυτό είναι μια από τις βάσεις της δημοκρατικής κοινωνίας. Οφείλουμε να διατηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες τόσο στις χώρες μας όσο και στο εξωτερικό και για τον λόγο αυτόν εγκρίνουμε τη δέσμευση του Μπάρακ Ομπάμα για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο».http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_15/01/2009_263366
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ. ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΤΑΝΟΙ ΜΕΤΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ; ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Η ΟΧΙ.