Αν ενωθούν η τεχνολογική και κεφαλαιακή ισχύς της Ε.Ε. και οι πρώτες ύλες της Ρωσίας θα έχουμε τήν επόμενη υπερδύναμη. Γιαυτό αντιδρούν κάποιοι...


....Επειδή λοιπόν τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια θυμίζουν πόλεμο, οι κινήσεις των «αντιπάλων» είναι τόσο μεγάλες ώστε δεν κρύβονται. Δεν μπορούσε έτσι ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν να κρύψει το λόγο, για τον οποίο πήγε στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη.
Και αυτό που ήθελε ήταν η ξεκάθαρη δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ που ήλθε την επομένη ημέρα, 16 Ιανουαρίου, ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ταχύτατη ολοκλήρωση του αγωγού North Stream. Το πρόβλημα των Ρώσων δεν είναι μόνο η αδυναμία τους, λόγω Ουκρανίας, να παραδώσουν επί δύο εβδομάδες το προϊόν τους στους αγοραστές. Η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι χειρότερος εχθρός....
....Το φυσικό αέριο είναι ένας μόνο τομέας, όπου η οικονομική συνεργασία Ε.Ε. και Ρωσίας μπορεί να αποδώσει καρπούς και για τις δύο πλευρές.
Η τεχνολογική και κεφαλαιακή ισχύς της Ε.Ε. και οι αστείρευτες πρώτες ύλες της Ρωσίας είναι προϋποθέσεις για «τέλειο γάμο». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο δρόμος είναι και στρωμένος με ροδοπέταλα. Το αντίθετο....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Αν και η στρατηγική οικονομική ανάλυση δεν αποτελεί εύκολο πεδίο, η προδηλότητα ορισμένων παραμέτρων στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσία καθιστά το σχολιασμό του θέματος σχετικά εύκολο. Η αφορμή για το σημερινό θέμα είναι προφανώς το φιάσκο με το ρωσικό φυσικό αέριο που δεν ρέει πλέον μέσω Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά και τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του Κιέβου.

Για να διακρίνει λοιπόν κάποιος για το ποιος φταίει που το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μπλοκαριστεί στην Ουκρανία, πρέπει πρώτα να απαντήσει στα ερωτήματα αν οι Ρώσοι πραγματικά επιθυμούν να το πουλήσουν στην Ε.Ε. και αν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που δεν το επιθυμούν. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

Επειδή λοιπόν τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια θυμίζουν πόλεμο, οι κινήσεις των «αντιπάλων» είναι τόσο μεγάλες ώστε δεν κρύβονται. Δεν μπορούσε έτσι ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν να κρύψει το λόγο, για τον οποίο πήγε στο Βερολίνο την περασμένη Πέμπτη.

Και αυτό που ήθελε ήταν η ξεκάθαρη δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ που ήλθε την επομένη ημέρα, 16 Ιανουαρίου, ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ταχύτατη ολοκλήρωση του αγωγού North Stream. Το πρόβλημα των Ρώσων δεν είναι μόνο η αδυναμία τους, λόγω Ουκρανίας, να παραδώσουν επί δύο εβδομάδες το προϊόν τους στους αγοραστές. Η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι χειρότερος εχθρός.

Η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα αυτή, που επίσης δεν μπορεί να κρυφτεί, ήταν η επιστολή του απερχομένου Αμερικανού προέδρου Μπους προς τον Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία του ζητεί στην ουσία, να πάψει η Ε.Ε. να αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου.

Η παρέμβαση αυτή έχει στόχο, όχι μόνο να στερήσει τη Μόσχα από σημαντικά και σταθερά εισοδήματα, αλλά περισσότερο να την αποκόψει γενικά από την Ε.Ε. Το φυσικό αέριο είναι ένας μόνο τομέας, όπου η οικονομική συνεργασία Ε.Ε. και Ρωσίας μπορεί να αποδώσει καρπούς και για τις δύο πλευρές.

Η τεχνολογική και κεφαλαιακή ισχύς της Ε.Ε. και οι αστείρευτες πρώτες ύλες της Ρωσίας είναι προϋποθέσεις για «τέλειο γάμο». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο δρόμος είναι και στρωμένος με ροδοπέταλα. Το αντίθετο.http://naftemporiki.gr/news/static/09/01/19/1618191.htm
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
EUSSR που λένε στην Αγγλετέρα