Ευθεία παρέμβαση προκειμένου να απεμπλακούν ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από την υπόθεση της Μονής Τοπλού επιχειρήθηκε..
Ευθεία παρέμβαση προκειμένου να απεμπλακούν ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από την υπόθεση της Μονής Τοπλού επιχειρήθηκε από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Δημόσιας Διαχείρισης ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης κ. Κωνσταντίνος Καλημεράκης (Χανιώτης και πολιτικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τοπικούς παράγοντες) επέστρεψε προς συμπλήρωση την πορισματική έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή Κρήτης κ. Εμμανουήλ Χριστοδουλάκη για τη Μονή Τοπλού, ζητώντας του εμμέσως αλλά σαφώς την απάλειψη κάθε αναφοράς στον πρώην πρωθυπουργό και την κόρη του, υπουργό Εξωτερικών.
Το γεγονός έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού θεωρείται από πολλές πλευρές ως το «Βατοπαίδι της Κρήτης», ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και επίκειται η ολοκλήρωση του πορίσματος, με το οποίο θα γίνει ο καταλογισμός της ζημίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο......
Σχόλια
Το γεγονός έχει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού θεωρείται από πολλές πλευρές ως το «Βατοπαίδι της Κρήτης», ενώ έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και επίκειται η ολοκλήρωση του πορίσματος, με το οποίο θα γίνει ο καταλογισμός της ζημίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο.
Το χρονικό
Η υπόθεση αφορά έκταση 26.000 στρεμμάτων, τα οποία η Μονή υποστηρίζει ότι της ανήκουν και παραχωρήθηκαν για τουριστική αξιοποίηση σε χρονικό ορίζοντα 80 ετών στη βρετανική εταιρία Loyalward Ltd μέσω του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Στο πόρισμα του επιθεωρητή Κρήτης κ. Εμμ. Χριστοδουλάκη (21-11-08) επισημαίνεται ότι η Μονή Τοπλού χρησιμοποίησε ως βιτρίνα το ίδρυμα, προκειμένου να μεταβιβάσει την έκταση του Κάβο Σίδερο στην αγγλική εταιρία με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο μητροπολίτης Σητείας και ο ηγούμενος της Μονής Τοπλού πέτυχαν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας μέσω δικαστικών αποφάσεων, με τη συμπαράταξη της πολιτικής ηγεσίας, τη συγκατάθεση της κοινής γνώμης στην περιοχή και την ανοχή στην καμπάνια της Minoan Group Plc (όπως μετονομάστηκε η Loyalward Ltd) για πώληση μισθώσεων και δικαιωμάτων χρήσης χωρίς αντίδραση.
Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα του επιθεωρητή Γιώργου Σαρμαντά (28-71995), μετά από έλεγχο του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», γίνεται αναφορά σε επισκέψεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως επίσης και άλλων στελεχών της Ν.Δ., τα οποία δεν κατονομάζει, στη Σητεία την παραμονή της απόφασης για ανάθεση στη βρετανική εταιρία του έργου της αξιοποίησης μέσα από μία διάτρητη διαδικασία.
Αναφέρεται, επίσης, ότι στην εταιρία μετείχε «στενός φίλος» του πρώην πρωθυπουργού. Το ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή» συστήθηκε επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ η εντολή ελέγχου στο ίδρυμα έγινε μετά από καταγγελία για στημένο διαγωνισμό, στον οποίο μετείχαν τρεις εταιρίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τότε στον τοπικό Τύπο, ο στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη ήταν ο Ελληνοαυστραλός χρηματιστής Andrian Kyriazi, που μετείχε στο πρώτο Δ.Σ. της Loyalward Limited και αποχώρησε το 1999 από την εταιρία.
Στις επισκέψεις Μητσοτάκη - Μπακογιάννη στην περιοχή αναφέρθηκε και ο επιθεωρητής κ. Εμμ. Χριστοδουλάκης στο πρόσφατο έγγραφό του ανακαλώντας το πόρισμα Σαρμαντά, σημειώνοντας ότι «αφού το αναφέρει επίσημο έγγραφο, αυτές οι επισκέψεις και το θετικό ενδιαφέρον επηρέασαν καταστάσεις και αποτελέσματα».
Η παρέμβαση
Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΟ προσπαθεί να εξαφανίσει αυτές ακριβώς τις αναφορές. Στο σημείωμα με ημερομηνία 12-12-08, το οποίο κοινοποιείται στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, διατυπώνεται η εξής παρατήρηση-υπόδειξη: «Τα αναφερόμενα στο πόρισμά σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ο οικονομικός επιθεωρητής Γεώργιος Σαρμαντάς διηγηματικά στο ιστορικό της έκθεσής του απλά περιγράφει μέρος της καταγγελίας του δικηγόρου κ. Νικ. Κατσούλη που αναφέρεται στην επίσκεψη στην περιοχή (συμπτωματική, όπως αναφέρει ο καταγγέλλων) πολιτικών προσώπων το έτος 2004 (Μητσοτάκης, Μπακογιάννη κ.λπ., που δεν ήταν στην κυβέρνηση) και σε καμία περίπτωση ο επιθεωρητής δεν υιοθετεί τις απόψεις του καταγγέλλοντος, αντίθετα στο συμπέρασμά του καταλήγει ότι «δεν καταπατήθηκε η αρχή της νομιμότητας ως προς τη διαδικασία μέχρι την επιλογή αναδόχου εταιρίας, πλην ορισμένων παραλείψεων-παρατυπιών που διαπιστώσαμε και τις οποίες καταγράψαμε». Ο οικονομικός επιθεωρητής Κρήτης κ. Χριστοδουλάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί την παρέμβαση που δέχθηκε για απάλειψη της σχετικής με την οικογένεια Μητσοτάκη αναφοράς.
Στην απαντητική επιστολή του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ τονίζει ότι τα περί επισκέψεων στην περιοχή αποτελούν «πραγματικά περιστατικά» και επισημαίνει: «Από εκεί και πέρα, πώς τοποθετήσατε το χρόνο της επίσκεψης το 2004 αντί του 1994, πού βρήκατε τη φράση συμπτωματική επίσκεψη είναι απορίας άξιον. Απόλυτα όμως κατανοητό για τον αγωνιώντα υπογράφοντα διευθυντή, που φθάνει μάλιστα στο σημείο να μετατρέψει τον επιθεωρητή σε διηγηματογράφο».http://www.e-tipos.com/newsitem?id=68474