Συλλήψεις-μαχαιριά στό τουρκικό βαθύ κράτος από τόν Ερντογάν. Μιά θανάσιμη διαμάχη εντός τής Τουρκίας πού επηρεάζει καί εμάς.
.....Η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ κεμαλιστών και ισλαμιστών απασχολεί σοβαρά και την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση μετά και τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο. Χθες μάλιστα έξι μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ της Λέσβου και της Λήμνου. Παράλληλα, στην περιοχή των Ιμίων χρειάστηκε η εμπλοκή κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου μία τουρκική ακταιωρός που είχε εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», μία από τις υποθέσεις εργασίας που εξετάζονται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι η πιθανότητα ο τουρκικός στρατός να επιθυμεί να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στην εξωτερική και αμυντική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Επομένως, η τουρκική προκλητικότητα ίσως αποτελεί ένα μέσον για τον στρατό ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του. .....
Σ.Σ. Κάποιοι βέβαια λένε ότι το τουρκικό κράτος είναι ένα και ενιαίο. Ο πόλεμος Ελλάδας -Τουρκίας θα συνεχιστεί μέχρι κάποιος απο τούς δύο να νικήσει. Γιά τούς Τούρκους νίκη θα είναι το μισό Αιγαίο και η Θράκη και η δορυφοριοποίηση τής Ελλάδας. Γιά εμάς νίκη θα είναι ο διαμελισμός τής Τουρκίας (κατι σάν το Ιράκ) και η αποδυνάμωσή της μέχρι η ισχύς της να γίνει υποδεέστερη απο την δική μας. Αλλη λύση (μόνιμη, διαρκής) δέν πρόκειται να υπάρξει, λένε.
Σχόλια
Αυτό μαρτυρούν και οι συναντήσεις του τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, τόσο με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μάλιστα, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες έκτακτη συνεδρίαση επί του θέματος, η οποία διήρκεσε περίπου έξι ώρες. Δεν εκδόθηκε ανακοίνωση, αλλά πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο στρατός να προβεί κάποια στιγμή σε προειδοποιητικό υπόμνημα προς την κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση, όμως, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι στρατηγοί φέρονται να συμφώνησαν σε συγκρατημένη στάση, αλλά και ότι θα επαγρυπνούν.
Η αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ κεμαλιστών και ισλαμιστών απασχολεί σοβαρά και την Αθήνα, η οποία παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση μετά και τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο. Χθες μάλιστα έξι μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ της Λέσβου και της Λήμνου. Παράλληλα, στην περιοχή των Ιμίων χρειάστηκε η εμπλοκή κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου μία τουρκική ακταιωρός που είχε εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα να αποχωρήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», μία από τις υποθέσεις εργασίας που εξετάζονται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι η πιθανότητα ο τουρκικός στρατός να επιθυμεί να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στην εξωτερική και αμυντική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν. Επομένως, η τουρκική προκλητικότητα ίσως αποτελεί ένα μέσον για τον στρατό ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση «Εργκένεκον» αποκτούν ευρύτερη σημασία εν όψει των τοπικών εκλογών τον προσεχή Μάρτιο στην Τουρκία. Οι συλλήψεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CΗΡ) του Ντενίζ Μπαϊκάλ, το οποίο απηχεί τις απόψεις του κεμαλικού κατεστημένου. Ο κ. Μπαϊκάλ χαρακτήρισε τις συλλήψεις «πολιτικά υποκινούμενες» καθώς και «ως προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγή καθεστώτος» . Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσεκτική αλλαγή στάσης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αν και αρχικά είχε ασκήσει κριτική στην τακτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υπόθεσης «Εργκένεκον», ο κ. Μπαχτσελί προειδοποίησε τα στελέχη του κόμματός του να μη σχολιάσουν τις συλλήψεις ενώ και ο ίδιος χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή «πηγάδι χωρίς τέλος», ζητώντας σεβασμό στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πάντως στηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Η συντάκτις της έκθεσης για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κυρία Ρία Οομεν-Ρούιτερ εξέφρασε την ικανοποίησή της και ενεθάρρυνε την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στον κ. Μπαϊκάλ απάντησε η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μαριλένα Κοππά, αντιπρόεδρος της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας. «Αν και το CΗΡ είναι αδελφό κόμμα, δεν έχουμε την ίδια άποψη» σημείωσε η κυρία Κοππά, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική Δικαιοσύνη η οποία πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.
Ηαιφνίδια κινητικότητα στα ευρωτουρκικά ίσως να οφείλεται και στο ευνοϊκότερο περιβάλλον για την Αγκυρα μετά την ανάληψη της προεδρίας από την Τσεχία. Ενδεικτική της στάσης που προτίθεται να ακολουθήσει η Πράγα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήταν η δήλωση του τσέχου υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. «Η Τσεχία έχει την πεποίθηση ότι κάποια ημέρα η Τουρκία θα πρέπει να καταστεί μέλος της ΕΕ.Θα πρέπει να επιμείνω στην άποψή μου ότι κατά τρόπο λυπηρό υφίστανται προκαταλήψεις στη Δυτική Ευρώπη εναντίον των Τούρκων» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Προκαταλήψεις εναντίον των Τούρκων φαίνεται ότι δεν έχουν και οι Ρώσοι, αφού χθες πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο κοινή ρωσοτουρκική ναυτική άσκηση με την ονομασία «Τurrus2009» και με τη συμμετοχή ρωσικού αντιτορπιλικού, τουρκικής φρεγάτας, πυραυλακάτων και ενός περιπολικού. Στην άσκηση δεν πήρε μέρος η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το οποίο όμως συμμετείχε σε ασκήσεις του ρωσικού στόλου εντός του FΙR Αθηνών με άδεια των ελληνικών αρχών. Οι Ρώσοι, με τη χθεσινή κοινή άσκησή τους με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αναβαθμίζουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας να τηρήσουν ίσες αποστάσεις από την Αθήνα και την Αγκυρα. Με την Τουρκία μπορεί να πραγματοποίησαν κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης και επικοινωνίας, στον Πειραιά όμως έστειλαν για «επισκέψεις» τα πολεμικά πλοία τους. Πάντως η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ», πραγματοποίησε «επίσκεψη» στην τουρκική ναυτική βάση Ακζάς-Καραγκάτς.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Αντιπαράθεση για το Αγαθονήσι
Νέα αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες ανάμεσα στον εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κ. Α. Λοβέρδοκαι την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την επίσκεψη στο Αγαθονήσι, ανήμερα τα Θεοφάνια, του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας ορισμένες πληροφορίες περί «δυσαρέσκειας» του υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση του κ. Παπούλια να επισκεφθεί το ακριτικό νησί που το τελευταίο διάστημα αποτελεί- μαζί με το γειτονικό Φαρμακονήσι- κεντρικό στόχο της προκλητικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στο Αιγαίο, δήλωσε: «Η δυσαρέσκεια του υπουργείου Εξωτερικών προκύπτει από την ανοργανωσιά της κυβέρνησης της ΝΔ σε ό,τι αφορά τα πιο καυτά θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.Πιο δυσαρεστημένος όμως από όλους και ανήσυχος σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά του δικαιώματα είναι ο ελληνικός λαός που αντιλαμβάνεται πως κατ΄ ουσίαν δεν έχει κυβέρνηση». Στην απάντησή της η κυρία Μπακογιάννη τονίζει ότι ο κ. Λοβέρδος ασχολείται με «ανύπαρκτα ζητήματα», υπενθυμίζοντας ότι «για σοβαρά θέματα χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα».
Τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια του Ερντογάν
Θεαματική επανεμφάνιση στις Βρυξέλλες ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας προφανώς να επιβεβαιώσει τα ευρωπαϊκά του διαπιστευτήρια και να δείξει ότι σκοπεύει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που του ζητεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες στις 19 Ιανουαρίου, κατά την ημέρα συζήτησης της έκθεσης για την Τουρκία από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία δεν αποκλείεται μάλιστα να παραστεί.
Ως ένδειξη νέας ώθησης στις ευρωτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζεται και ο διορισμός του νέου επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς, αντιπροέδρου του ΑΚΡ.Τη θέση κατείχε ως χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.
Ο κ.Μπαγκίς είναι 38 ετών.Εχει σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπήρξε πρωθυπουργικός σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Με τη νέα ιδιότητά του θα συμμετέχει και στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν έχει αποφασίσει να δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=249807