Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν μιά προσεκτική στροφή στήν εξωτερική πολιτική. Στροφή πού θα χειριστεί ο ίδιος ο Καραμανλής.


.......Οσο ήταν στα πράγματα η εχθρική προς τα ελληνικά συμφέροντα προεδρία Μπους, ο Καραμανλής είχε την πολυτέλεια να κάνει -ίσως σε σημείο παρεξηγήσεως- γενναία ανοίγματα προς τη Ρωσία και την Κίνα. Εχοντας ως κύρια σκέψη του ότι τα βασικά συμφέροντα της χώρας είναι στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να κάνει την Ελλάδα γεωστρατηγικό παίκτη. Τώρα όμως που ο Μπους φεύγει και ο Ομπάμα έρχεται, τα επιχειρήματα που τεκμηρίωναν την άποψη ότι η ζυγαριά πρέπει να γέρνει πιο πολύ προς τη μία ή την άλλη πλευρά εξέλιπαν. Αρα ο πρωθυπουργός καλείται, υπό το φως των νέων ισορροπιών, να δει την πολιτική του από την αρχή. Χθες μίλησε τηλεφωνικώς με τον Πούτιν, το Νοέμβριο με τον Ομπάμα και οι ενδείξεις που υπάρχουν (η στάση μας στη ρωσο-ουκρανική κόντρα για το αέριο, η πολιτική μας στη Μέση Ανατολή) είναι ότι, για λόγους εθνικού συμφέροντος, «προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες» χωρίς να πουλάμε τους νέους φίλους. Κι αυτή την προσεκτική στροφή που θα ισορροπήσει το πράγμα θα τη χειριστεί ο ίδιος ο Καραμανλής. Μόνος. Χωρίς ενδιάμεσους...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
εν ξέρω γιατί, αλλά κάθε φορά που ο Καραμανλής ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τη στρατηγική του σ' έναν τομέα πολιτικής, όπως τα εξωτερικά, ανατρέχω πάντα σε μια σχετικά πρόσφατη ομιλία του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκεί μπορεί να ανακαλύψει κανείς μερικές βασικές αρχές της πολιτικής σκέψης του μεγάλου Κρητικού πολιτικού, οι οποίες (δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι) επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού. Ειδικώς σε μια συγκυρία σαν και τη σημερινή, που μοιάζει στα χαρακτηριστικά της με το τέλος της δεκαετίας του '30: Εχουμε παγκόσμια οικονομική κρίση, συρράξεις στην περιοχή μας και διασταυρούμενα γεωπολιτικά συμφέροντα στο έδαφός μας. Τι είπε λοιπόν ο Καραμανλής για τον Βενιζέλο και την πολιτική του στις 27 Μαρτίου 2005; Θυμίζω:
- «Παρότι ήταν πρωθυπουργός μιας χώρας μικρής στο χάρτη, κατάφερνε, με την εύστοχη ανάγνωση των μηνυμάτων που έφερναν οι νέοι καιροί, να στέκεται ως ίσος προς ίσον απέναντι στους ηγέτες των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του».
- «Πίστευε βαθιά ότι η ασφάλεια της Ελλάδας, τα εθνικά όνειρα και η ευημερία του ελληνικού λαού ήταν στόχοι που επηρεάζονταν άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Ενιωθε την ανάγκη να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές εξωτερικές αντιδράσεις σε κάθε κίνηση που σχεδίαζε. Αλλά και αντίστροφα: Μετρούσε σοβαρά τις επιπτώσεις των διεθνών εξελίξεων στην πορεία της χώρας».
- «Η πολιτική χρειάζεται δύναμη προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες (...) Ο Βενιζέλος, όποτε πίστευε ότι χρειαζόταν, ακολουθούσε πολιτικές σταθμισμένου ρίσκου».
Στα χρόνια που έφυγαν (2004-2008), ο Καραμανλής ακολούθησε μια τολμηρή για τα δεδομένα μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ εξωτερική πολιτική: Οσο ήταν στα πράγματα η εχθρική προς τα ελληνικά συμφέροντα προεδρία Μπους, ο Καραμανλής είχε την πολυτέλεια να κάνει -ίσως σε σημείο παρεξηγήσεως- γενναία ανοίγματα προς τη Ρωσία και την Κίνα. Εχοντας ως κύρια σκέψη του ότι τα βασικά συμφέροντα της χώρας είναι στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να κάνει την Ελλάδα γεωστρατηγικό παίκτη. Τώρα όμως που ο Μπους φεύγει και ο Ομπάμα έρχεται, τα επιχειρήματα που τεκμηρίωναν την άποψη ότι η ζυγαριά πρέπει να γέρνει πιο πολύ προς τη μία ή την άλλη πλευρά εξέλιπαν. Αρα ο πρωθυπουργός καλείται, υπό το φως των νέων ισορροπιών, να δει την πολιτική του από την αρχή. Χθες μίλησε τηλεφωνικώς με τον Πούτιν, το Νοέμβριο με τον Ομπάμα και οι ενδείξεις που υπάρχουν (η στάση μας στη ρωσο-ουκρανική κόντρα για το αέριο, η πολιτική μας στη Μέση Ανατολή) είναι ότι, για λόγους εθνικού συμφέροντος, «προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες» χωρίς να πουλάμε τους νέους φίλους. Κι αυτή την προσεκτική στροφή που θα ισορροπήσει το πράγμα θα τη χειριστεί ο ίδιος ο Καραμανλής. Μόνος. Χωρίς ενδιάμεσους...http://blogs.e-tipos.com/manoliskotakis/entry/μεταξύ_ομπάμα_και_πούτιν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εκτακτο παραρτημα !!

προσοχη - προσοχη !!


ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ . ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΝΤΟΡΑ-ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΚΑΛΟΣΗΜΙΤΗΔΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΥΤΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΔΙΑ ΑΜΕΣΟ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ 'ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ' ΕΙΣ 'ΚΕΜΑΛ ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ ΓΚΕΙ ΑΦΕΝΤ' ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΣΘΗΜΑ.


Η ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ 'ΕΛΛΗΝΙΚΗ' ΒΟΥΛΗ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΟΡΟΠΕΔΙ )ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΡΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΙΧΙΟ ΓΙΑ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ.

Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΜΕ ΦΕΣΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΕΡΕΤΖΟΦΟΡΑ ΤΣΟΥΠΡΑ ΤΟΥ (συγνωμη τσιπρα του) ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΡΙΚΟ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ.

δεν απεχουμε και πολυ απο τα ανωτερω αν το καλοσκεφτειτε... ενα βημα ειμαστε ..

Ο ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 1974 ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΩΜΑΝΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΟΥ ΩΡΕΣ.... ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΙΚΤΕΣ TOYΣ ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αστα αυτά.Αυτό είναι προαναγγελία υποχώρησης στο πραξικόπημα του Δεκεμβρίου και τις απειλές των Τουρκων που κόβουν βόλτες κοντά στην Αττική.
Θα μου πεις δε γινόταν κι αλλιώς.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε παιδια τι εγινε ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ το χρυσο μου ? που ειναι ο καλος μου να κανει τις καθημερινες του γλυκες δηλωσεις? που ειναι ο ανταρτης ΤΑΤΟΥΛΗΣ ρε παιδια ? κανενας ξεφτιλας καμπουρακης, κανενας καταπτυστος οικονομεας , καμμια ξεφωνημενη τρεμη , τιποτα φτηνο λυριτζηδες και χαζο χατζηνικολαου ,ο πασπιτης ευαγελατος ? κανενας ρε παιδια δεν εχει πια πρωτη ειδηση τον καλο μου ? Ε ΡΕ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΕΡΒΙΕΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΕΛΗΞΕΣ, ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ.... τωρα ειναι η σειρα μας να γελαμε με την καταντια σου.. ΜΕΓΑΛΕ ΑΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΙΑΣ..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Νίκος Χιδίρογλου
Εκδόσεις Ερωδιός (τηλ. 2310 282782)

Ελλάδα, σωτήριο έτος 2020 μ. Χ. Η επικράτηση μιας κάστας πολιτικών που πρεσβεύουν ένα κράμα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών ιδεοληψιών, έχει αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο. Η πολιτισμική ομογενοποίηση λυγίζει τις αντιστάσεις του μέσου πολίτη, οδηγώντας τον στην αδράνεια. Η χαλάρωση των ηθών και η εφαρμογή των θετικών διακρίσεων, οδηγούν στην απόλυτη φιλελευθεροποίηση των κοινωνικών σχέσεων και φέρνουν την ελληνική κοινωνία στο χείλος του γκρεμού. Η πολυπολιτισμική κοινωνία, δείχνει να λυγίζει κάτω από το βάρος των ανομιών της και των αφύσικων και ανήθικων συμβάσεών της. Όμως, κάποιοι υπολόγιζαν χωρίς τη νεολαία, που ξεσηκώνεται, αντιδρώντας στο γκρέμισμα των εκκλησιών και στην εξάλειψη κάθε τι του ελληνικού. Οι παλιοί τρόποι κερδίζουν οπαδούς και ο λαϊκός αυθορμητισμός επιστρέφει και ξεσπά, απειλώντας ως ασταμάτητος χείμαρρος το σύστημα, που κλυδωνίζεται. Την ίδια ώρα, ο πολιτικός ριζοσπαστισμός εξαπλώνεται και κερδίζει τις καρδιές και την ψυχή των νέων, των απόκληρων και των περιθωριοποιημένων, αλλά και όσων αδυνατούν να συμβιβαστούν με την κοινωνική εξαχρείωση και αναζητούν όραμα και ελπίδα. Ο ήρωάς μας, έχοντας βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ, δεν έχει πλέον τίποτε να χάσει. Από πετυχημένος επαγγελματίας και ομοτράπεζος του συστήματος, καταλήγει δραπέτης και άστεγος, ζώντας προσωρινά μια άσκοπη καθημερινότητα. Όμως, ξυπνάει από το λήθαργο, μαζεύει τα κομμάτια του και οργανώνεται στις γραμμές της «Μάχης», πολεμώντας για την Ελευθερία και γράφοντας το προσωπικό του έπος.
Ο χρήστης F5PILOT είπε…
ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΚΟΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ; ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΑΠΕΤΥΧΑΝ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ.