Πολύ χοντρό παιγνίδι Ρωσίας - ΕΕ- Αμερικής μέ αγωγούς καί ζητήματα ασφάλειας καί η Ελλάδα μέσα στή μέση. Στό παραμικρό λάθος πέφτουν κορμιά.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλάντιμιρ Πούτιν επισήμανε την ανάγκη αμοιβαίας πρόσβασης στα ενεργειακά αποθέματα για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε θέματα ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργηθούν περισσότεροι δρόμοι για την εξαγωγή ενέργειας.......
....«Η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει ένα σύστημα μεταφοράς για να έρχονται τα ενεργειακά μας αποθέματα προς κάθε κατεύθυνση. Ορισμένοι από τους εταίρους μας στην Ευρώπη θέλουν να αυξήσουν τη δυνατότητα αυτών των αγωγών», πρόσθεσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους αγωγούς «Nord Stream» και «South Stream» που μεταφέρουν το ρωσικό φυσικό αέριο στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.....
.....Έχοντας αποσύρει τις απειλές για την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, η Ρωσία συνεχίζει να χαράσσει συμφιλιωτικό τόνο έναντι της κυβέρνησης Ομπάμα. Κάνοντας στροφή από τη σκληρή ρητορεία του παρελθόντος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αποκηρύσσει» από το Νταβός τον μιλιταρισμό και καλεί σε αμοιβαία εμπιστοσύνη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης......
.....
Σ.Σ. Τά θέματα είναι τεράστια και οι παίκτες οι υπερδυνάμεις τού πλανήτη. Κανείς δέν μπορεί αυτή τη στιγμή να αξιολογήσει πραγματικά τι σημαίνουν οι δηλώσεις Πούτιν. Θα βρούν μιά νέα ισορροπία ΗΠΑ - Ρωσία? Θα τερματίσουν τον ψυχρό πόλεμο? Τί ακριβώς σημαίνει αυτό? Οπως είδαμε, από κάποιες κινήσεις (αγωγοί, βέτο κλπ) κόντεψε να καεί η Ελλάδα. Η κατάσταση χρειάζεται άπειρη προσοχή. Δέν αποκλείεται να διαφαίνεται μιά αλλαγή τής ΕΕ στο θέμα τών αγωγών. Εμείς πιστεύουμε ότι το θέμα τού South Stream αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα. Και πρακτικά μιλώντας δέν έχουν βρεθεί χρηματοδότες κλπ, αντίθετα ο Ναμπούκο προχωράει κανονικά.
Σχόλια
Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Πούτιν ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να επιστρέψει σε σταθερές και ισορροπημένες ενεργειακές τιμές που θα διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και όχι με βάση τη φημολογία.
«Ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται ότι οι απότομες και απρόβλεπτες αλλαγές των τιμών της ενέργειας είναι βασικοί παράγοντες αποσταθεροποίησης στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «είναι αναγκαία η επιστροφή σε ισορροπημένες τιμές».
Απευθυνόμενος προς τη Δύση, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία παραμένει ανοικτή σε ξένες επενδύσεις και επισήμανε ότι η ασφάλεια στην αγορά ενέργειας θα προέλθει από την αμοιβαία αλληλεξάρτηση και «την ανταλλαγή αποθεμάτων χωρίς διπλούς κανόνες».
Ο Πούτιν ζήτησε επίσης να αυξηθεί η δυνατότητα των αγωγών που μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Μόσχας «εξετάζει τη δημιουργία παράλληλου (με τον πετρελαϊκό) αγωγού φυσικού αερίου που θα πηγαίνει στην ίδια κατεύθυνση, προς τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Κίνα».
«Η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει ένα σύστημα μεταφοράς για να έρχονται τα ενεργειακά μας αποθέματα προς κάθε κατεύθυνση. Ορισμένοι από τους εταίρους μας στην Ευρώπη θέλουν να αυξήσουν τη δυνατότητα αυτών των αγωγών», πρόσθεσε ο Πούτιν, αναφερόμενος στους αγωγούς «Nord Stream» και «South Stream» που μεταφέρουν το ρωσικό φυσικό αέριο στο βόρειο και στο νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΑΠΕ - ΜΠΕ http://www.e-tipos.com/newsitem?id=72705
Έχοντας αποσύρει τις απειλές για την ανάπτυξη πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, η Ρωσία συνεχίζει να χαράσσει συμφιλιωτικό τόνο έναντι της κυβέρνησης Ομπάμα. Κάνοντας στροφή από τη σκληρή ρητορεία του παρελθόντος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αποκηρύσσει» από το Νταβός τον μιλιταρισμό και καλεί σε αμοιβαία εμπιστοσύνη στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης...
Οι πολιτικοί παρατηρητές εστίασαν στο σημείο της ομιλίας, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία κίνηση κατευνασμού της Δύσης, ανέφερε ότι «περαιτέρω στρατιωτικοποίηση δεν πρόκειται να επιλύσει τα προβλήματα που έχει ο κόσμος» -τη στιγμή που ως πρόεδρος ενέκρινε τεράστιους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.
«Όχι περισσότερα χρήματα για στρατιωτικούς σκοπούς. Πρέπει να κάνουμε τις διεθνείς σχέσεις λιγότερο επικίνδυνες [...] και πρέπει να συνεχίσουμε με τα μέτρα αφοπλισμού» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στο Κρεμλίνο και ως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να επιστρέψει στην προεδρία και μάλιστα με παρατεταμένη θητεία.
Κάνοντας στροφή από τη σκληρή ρητορική του παρελθόντος κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Πούτιν μίλησε την Τετάρτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για τους «εταίρους μας στην Αμερική» και ανέφερε ότι η Μόσχα πιστεύει πως η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε εποικοδομητική συνεργασία.
«Καλώ από το βήμα αυτό τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να έχει μαζί μας μία εποικοδομητική συνεργασία» είπε ο Πούτιν. «Οι εταίροι μας, στην Ασία, την Ευρώπη, οι ΗΠΑ ιδίως, ας δείξουν την προτίμησή τους για τη συνεργασία μαζί μας» συνέχισε μιλώντας για την παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία χαρακτήρισε ως την «τέλεια θύελλα».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιστρέψει στον απομονωτισμό εξαιτίας της κρίσης. «Ας μην τυφλωθούμε μέχρι σημείου που να επαναπαυόμαστε με την ιδέα ότι το κράτος τα επιλύει όλα».
Μηνύματα αισιοδοξίας και ιλιγγιωδών απωλειών μεταφέρουν οι σύνεδροι στο Νταβός
Σε δείγμα καλής θέλησης προς τον Μπαράκ Ομπάμα η Ρωσία ανέστειλε την ανάπτυξη πυραύλων μικρού βεληνεκούς στο θύλακα του Καλίνινγκραντ. Η κίνηση έρχεται ουαστικά στο πλαίσιο αμοιβαίων υποχωρήσεων με την νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ως φαίνεται «παγώνει» την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της κεντρικής Ευρώπης.
Δείγμα καλής θέλησης από τη Ρωσία προς τις ΗΠΑ, για την αντιπυραυλική ασπίδα
Την αναστολή του προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων στο Καλίνινγκραντ κοινοποίησε διά του πρακτορείου Interfax Ρώσος αξιωματούχος των στρατιωτικών δυνάμεων και επισήμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από το Κρεμλίνο. Οι ΗΠΑ πάντως χαιρέτισαν ήδη την ενέργεια ως θετική, ενώ και το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «πολύ θετικό βήμα εφόσον επιβεβαιωθεί».
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν γνωστοποίησε εάν η Μόσχα ενημέρωσε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την αναστολή των σχεδίων της ή εάν η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε ενημερωθεί από το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.
Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχαν τη Δευτέρα την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία, συμφωνώνοντας στην ανάγκη να σταματήσει η «παρέκκλιση» στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. Σχεδιάζονται διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της συνόδου της G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο.
Σε νέα βάση τοποθετούν τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις Ομπάμα και Μεντβέντεφ
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=980643&lngDtrID=245
Τα λόγια είναι λόγια και οι πράξεις είναι πράξεις.
Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν γίνεται.
Εάν οι αμερικανοί δεν συνετίσουν τους σκοπιανούς για το όνομα και τους τούρκους για την κύπρο δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να αλλάξει στάση η Ελληνική κοινή γνώμη.
Ας το θυμούνται αυτό και οι αμερικανοί και εσύ.