Ο δρόμος είναι μονόδρομος. Αυτό μαρτυρά η διεθνής στατιστική των απαγωγών. Σε ποσοστό 70% διεθνώς οι απαγωγείς ζητούν λύτρα και τα παίρνουν. Το 15% των απαχθέντων απελευθερώνονται δίχως να πληρώσουν και το 2% καταφέρνουν να δραπετεύσουν.
Το «πελατολόγιο» της μεγάλης «μπίζνας» των απαγωγών περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 άτομα ετησίως. ....
....Θεωρεί ότι «έχουμε πια ξεφύγει από τη λογική των απαγωγών για πολιτικούς λόγους. Τώρα, όλα γίνονται για το χρήμα».
**Η «ταρίφα» της απαγωγής διεθνώς κυμαίνεται σε ποσά γύρω στα 5 εκατομμύρια δολάρια.
**Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση ενός μεξικανού τραπεζίτη, οι απαγωγείς του οποίου ζήτησαν και πήραν το θεωρούμενο ως αστρονομικό ποσό των 30 εκατ. δολαρίων....
Σχόλια
*Το «πελατολόγιο» της μεγάλης «μπίζνας» των απαγωγών περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 άτομα ετησίως.
Στην πλειονότητά τους επιχειρηματίες, στελέχη εταιρειών, τραπεζίτες κ.λπ. Ενώ οι υποθέσεις που ερευνά επίσημα το FBI κάθε χρόνο στις ΗΠΑ κυμαίνονται μεταξύ 350 και 400.
*Οσο για τα ποσά, φαίνεται ότι τα 40 εκατ. ευρώ που ζήτησαν αρχικώς οι απαγωγείς του εφοπλιστή Παναγόπουλου, συναγωνίζονται ή ακόμη και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις τα ανώτατα όρια από τα παγκόσμια standards.
**Διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι αναφέρονται με μελέτες τους στις απαγωγές επιχειρηματιών, μιλούν ακόμη και για «παγκόσμια επιδημία», περιγράφοντας μια «ταχύτατα αναπτυσσόμενη βιομηχανία στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος».
Εκτιμούν πως η χρονιά που διανύουμε θα χαρακτηριστεί από «βαθιά αναταραχή».
**Οι σύμβουλοι ασφαλείας της αμερικανικής εταιρείας «Armor Group» επισημαίνουν ότι οι δείκτες των απαγωγών «ανεβαίνουν διαρκώς». Αλλά και ο Colin Baily, επικεφαλής περιφερειακών πωλήσεων του «Towergate Insurance», ενός ευρωπαϊκού ασφαλιστικού οργανισμού, εκτιμά ότι «η οικονομική ύφεση θα συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών».
*Ενας άλλος ασφαλιστής απαγωγών, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό των Loyd's στο Λονδίνο, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι «το 1970 οι απαγωγές συνιστούσαν ένα περιορισμένο φαινόμενο. Σε έναν κόσμο όμως πιο πλούσιο και σε μια κοινωνία περισσότερο ευέλικτη από ποτέ, το θέμα των απαγωγών συνιστά πλέον ένα ευρύτερο μέτωπο».
*Ο ίδιος θεωρεί ότι «ενώ πολλές απαγωγές μπορεί να φαίνονται ότι εκτελούνται από εξτρεμιστικές πολιτικές ομάδες, οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί».
Σ' αυτό συνηγορούν και μελέτες διεθνών αναλυτών που καταλήγουν στο ότι «όσο αυξάνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, τα κρούσματα απαγωγών θα φτάνουν στα ύψη».
**Στη διεθνή ειδησεογραφία μπορεί να βρει κάποιος συγκλονιστικές ιστορίες απαχθέντων.
Ο αμερικανός δημοσιογράφος William Prochnau, συντάκτης της έρευνας με τίτλο «Adventures is the ransom trade», περιγράφει ίσως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θέμα των απαγωγών μέσα από αναλύσεις αλλά και από προσωπική επαφή που είχε ο ίδιος με κάποια από τα θύματα απαγωγέων.
«Ο μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που απαγάγονται κάθε χρόνο συνιστά μια μεγάλη και πολύ καλά οργανωμένη μπίζνα απαγωγών. Τη δεκαετία του '90 η βιομηχανία των απαγωγών... άνθισε παγκοσμίως.
»Αν και ο κόσμος, θεωρητικά τουλάχιστον, έπρεπε να νιώθει αρκετά ασφαλής, η πραγματικότητα άλλα δείχνει. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν πολλά περισσότερα για την προσωπική τους ασφάλεια απ' ό,τι το FBI και η επίσημη αστυνομία μαζί», περιγράφει ο ίδιος. Θεωρεί ότι «έχουμε πια ξεφύγει από τη λογική των απαγωγών για πολιτικούς λόγους. Τώρα, όλα γίνονται για το χρήμα».
**Η «ταρίφα» της απαγωγής διεθνώς κυμαίνεται σε ποσά γύρω στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε στατιστικές μελέτες επισημαίνεται πως «...σε μερικές χώρες η απαίτηση λίτρων ύψους ακόμη και 5 εκατομμυρίων δολαρίων είναι κάτι συνηθισμένο».
**Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση ενός μεξικανού τραπεζίτη, οι απαγωγείς του οποίου ζήτησαν και πήραν το θεωρούμενο ως αστρονομικό ποσό των 30 εκατ. δολαρίων.
**Οσο για την επόμενη μέρα ορισμένων απαχθέντων, διαβάζουμε από την έρευνα του Prochnau: «Τηλεφώνησα σε έναν πολυεκατομμυριούχο, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια είχε απαχθεί και είχε κρατηθεί για εννέα μήνες μέσα σε μια σπηλιά. Από τη στιγμή που απελευθερώθηκε άρχισε να χτίζει μια νέα ανώνυμη ζωή. Μόνο και μόνο από την κλήση που του έκανα, ο άνθρωπος πραγματικά τρομοκρατήθηκε ξανά».
**Στην Αμερική αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης τα αυξανόμενα κρούσματα απαγωγών βάζουν θεμέλια σε νέες ασφαλιστικές υπηρεσίες, που όχι μόνον πουλάνε προστασία σε υποψήφια θύματα, αλλά τους διασφαλίζουν σε ποσοστό ακόμη και 85% ότι σε περίπτωση που απαχθούν, θα επιστρέψουν ζωντανοί στην οικογένειά τους.
Η διαπραγμάτευση με τους απαγωγείς έχει ξεφύγει πια από τα στενά όρια της αστυνομικής έρευνας και έχει γίνει περισσότερο μια ιδιωτική υπόθεση.http://www.enet.gr/online/online_text/c=112