Η Καθημερινή ασχολείται μέ τον κ. Λαυρεντιάδη (πού πρόσφατα αύξησε την συμμετοχή του στήν Πήγασος στό 8%)
Μπορεί ο επιχειρηματίας κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης (βασικός μέτοχος της εισηγμένης εταιρείας Alapis) να ξέμπλεξε αζημίως (προς το παρόν, τουλάχιστον) από την εμπλοκή του στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχε μαζί με τους Κινέζους της Hutchison, δεν φαίνεται όμως να συμβαίνει το ίδιο και με τις ανοικτές εκκρεμότητες γύρω από τις συναλλαγές και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του με τον διεθνή οίκο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Carlyle......
Σ.Σ Ολα δείχνουν ότι ο κ. Λαυρεντιάδης θα παίξει σημαντικό ρόλο στα μιντιακά πράγματα στη χώρα και όχι μόνο μέσω της Πήγασος. Λέγεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τήν πλευρά τής Ντόρας.
Σχόλια
Πιθανή σύγκρουση
Ανεξάρτητοι νομικοί παρατηρητές με βάση δημοσιευμένα έγγραφα (συμφωνία εξαγοράς του 20% των μετοχών της εταιρείας Nεοχημική, δημόσια προσφορά για την ολοκληρωτική εξαγορά των μετοχών και την έξοδό της από το χρηματιστήριο), αλλά και γνώση της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών της εξαγορασθείσης εταιρείας και πρωτίστως των θυγατρικών της στην Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες εκτιμούν ότι πολύ σύντομα πωλητής (πλευρά Λαυρεντιάδη) και αγοραστής (πλευρά Carlyle) δεν θα αποφύγουν τη σύγκρουση που υποβόσκει εδώ και καιρό - ήδη από την εποχή της εξόδου των μετοχών της εταιρείας από το χρηματιστήριο.
Η πιθανότητα σύγκρουσης αποτελεί εξέλιξη που ο Ελληνας επιχειρηματίας μάλλον θα πρέπει να απεύχεται, καθώς θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις από ένα πλήθος εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων μερών και συμφερόντων, μεταξύ αυτών και των υπηρεσιών των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.
Ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης, με άλλα λόγια,δεν έχει… τελειώσει με την Carlyle, καθώς η συμφωνία εξαγοράς του 20% της εταιρείας Νεοχημική τον έχει υποχρεώσει να αναλάβει το φορτίο που συνεπάγονται μια σειρά από ρήτρες, η μη εκπλήρωση των οποίων θα έχει δυσβάστακτο οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα, η συμφωνία περιλαμβάνει μηχανισμούς αναπροσαρμογής του τιμήματος και εγγυοδοτικές δηλώσεις από τον πωλητή «που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των τελικών εσόδων που θα αποκομίσει ο κ. Λαυρεντιάδης από την πώληση των μετοχών του (δηλαδή λιγότερο από 19 ευρώ ανά μετοχή)». Επομένως, όλα εξαρτώνται από το τι βρήκαν ή τι θα βρουν στη συνέχεια ερευνώντας τα οικονομικά στοιχεία και τους λογαριασμούς (κυρίως τους λογαριασμούς της εταιρείας με τις θυγατρικές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) οι νέοι διοικούντες. Εδώ το «λάθος» δεν είναι στιγμιαίο και επιφέρει όλες τις συνέπειες - είτε είναι η εταιρεία στο χρηματιστήριο είτε όχι.
Επιπλέον ο πωλητής κ. Λαυρεντιάδης υποχρεώθηκε από το τίμημα που έλαβε τον περασμένο Μάιο να επενδύσει 38 εκατομμύρια ευρώ, μέσω ενός άτοκου δανειακού ομολόγου σε εταιρεία του ομίλου της Carlyle, ποσό που θα λάβει πίσω κατά την έξοδο της Carlyle από την επένδυσή της στη Νεοχημική «μόνο στην περίπτωση που ο Εσωτερικός Δείκτης Απόδοσης (IRR) της Carlyle είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανατοκιζόμενο κατ’ έτος επί του ποσού της επένδυσης».
Η επένδυση των 38 δισ.
Με βάση αυτές τις ρήτρες ο κ. Λαυρεντιάδης μπορεί και να μην εισπράξει τίποτα ως ποσό επιστροφής από την επένδυση των 38 εκατομμυρίων ευρώ. H συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο κ. Λαυρεντιάδης θα λάβει: (i) ένα ποσό ίσο με το κεφάλαιο που επένδυσε με το ομόλογο (το οποίο κεφάλαιο δύναται να μειωθεί δυνάμει των διατάξεων του SPA περί αναπροσαρμογής του τιμήματος ή λόγω απαίτησης του προτείνοντος κατά του κ. Λαυρεντιάδη από τις εγγυοδοτικές δηλώσεις του σύμφωνα με το SPA), (ii) εφόσον τα έσοδα της εξόδου υπερβαίνουν το προαναφερόμενο IRR, ένα IRR του ιδίου ποσοστού ανατοκιζόμενου κατ’ έτος επί του ανωτέρω κεφαλαίου που επένδυσε με το ομόλογο, και (iii) εάν υπάρχουν έσοδα εξόδου που υπερβαίνουν τα ποσά που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί το IRR της Carlyle και το IRR του κ. Λαυρεντιάδη, ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του εν λόγω υπερβαίνοντος ποσού. Εάν το IRR της Carlyle δεν φτάσει το ανωτέρω όριο κατ’ έτος ανατοκιζόμενο, ο κ. Λαυρεντιάδης δεν θα λάβει απολύτως τίποτα από την επένδυσή του στο άτοκο δανειακό ομόλογο (Earn-out note)».
Με δεδομένη την αρνητική οικονομική και χρηματιστηριακή συγκυρία, αλλά και το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, ο κ. Λαυρεντιάδης θα κληθεί να αποδείξει σύντομα τις δυνάμεις και τις δυνατότητέες του στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και όχι του ηλεκτρονικού ταμπλό της αγοράς.http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_04/01/2009_298107