Ολα ξεκίνησαν με τον πόλεμο τών 6 ημερών.


Το 1967 ο λεγόμενος "Πόλεμος των Έξι Ημερών" αποτελεί κομβικό σημείο για τα τεκταινόμενα σήμερα: Στις 5 Ιουνίου του ‘67, το Ισραήλ ξεκινά πόλεμο ενάντια σε κάθε ένα από τα τρία αραβικά κράτη με τα οποία συνορεύει: την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία.
Η Δυτική Όχθη (υπό Ιορδανικό έλεγχο), η Λωρίδα της Γάζας (υπό Αιγυπτιακό έλεγχο), τα συριακά υψίπεδα του Γκολάν και το Σινά πέφτουν στα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τετραπλασιαστεί η έκταση του Ισραήλ.
Σε αυτά τα εδάφη συμπεριλαμβανόταν και το υπόλοιπο μέρος της Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ. Ο πόλεμος προκάλεσε μια δεύτερη μεγάλη έξοδο για τους Παλαιστίνιους. Οι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους ανέρχονται σε μισό εκατομμύριο σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (242/67) καλούσε το Ισραήλ να αποχωρήσει από τις περιοχές που κατέλαβε το ’67.
Την ίδια στιγμή, εβραίοι πολίτες διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο συνέχιζαν να συρρέουν στην Παλαιστίνη. Ο πληθυσμός του Ισραήλ φτάνει στα 2.434.800 (απογραφή 1968).
Στις 6 Οκτωβρίου του 1973, η Συρία και η Αίγυπτος κηρύττουν πόλεμο κατά του Ισραήλ.
Παρά τις αρχικές απώλειες, οι Ισραηλινοί, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, διατήρησαν σχεδόν όλα τα εδάφη που είχαν καταλάβει κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
ΥΓ Με πράσινο χρώμα τα εδάφη που είχαν υπό την κατοχή τους οι Παλαιστίνιοι από το 1946 έως το 2000

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν καταλαβαίνω με τί κριτήριο επιλέγεις αναρτήσεις τον τελευταίο καιρό.
Συγνώμη αλλά είναι εξαιρετικά μονότονες και περιορισμένου φάσματος.