Λαϊκό προσκύνημα για τα «λαϊκά ομόλογα». 5.5% αφορολόγητο. Υπάρχει κόσμος πού έχει χρήμα ζεστό.


Λαϊκό προσκύνημα για τα «λαϊκά ομόλογα». Η σταθερή απόδοση του 5,5%, που είναι μάλιστα και αφορολόγητη αν τα ομόλογα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, οδήγησε χθες πολλούς ιδιώτες επενδυτές στις τράπεζες, που ζητούσαν πληροφορίες και έδειχναν ενδιαφέρον να αγοράσουν «λαϊκά ομόλογα»
Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι χθες, πρώτη μέρα της διάθεσης, πουλήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές ομόλογα ύψους 180 εκ. με 200 εκ. ευρώ.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Λαϊκό προσκύνημα για τα «λαϊκά ομόλογα». Η σταθερή απόδοση του 5,5%, που είναι μάλιστα και αφορολόγητη αν τα ομόλογα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους, οδήγησε χθες πολλούς ιδιώτες επενδυτές στις τράπεζες, που ζητούσαν πληροφορίες και έδειχναν ενδιαφέρον να αγοράσουν «λαϊκά ομόλογα»Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι χθες, πρώτη μέρα της διάθεσης, πουλήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές ομόλογα ύψους 180 εκ. με 200 εκ. ευρώ.
Ο τζίρος
Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον στη διατραπεζική, καθώς χθες ο τζίρος μέσω της ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων) για τη συγκεκριμένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου έφτασε τα 285 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τιμή του ομολόγου να κλείσει χθες στις 99,69 μονάδες (έφτασε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και τις 100,8 μονάδες) από 99,346 μονάδες κατά την έναρξη των συναλλαγών (όταν διατέθηκε το ομόλογο των 5,5 δισ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας).
Ανάλογα τώρα με το πώς διαμορφώνεται η τιμή του ομολόγου στη διατραπεζική θα εξαρτηθεί και η απόδοση για τον ιδιώτη, το εύρος της οποίας θα κυμαίνεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 5,5% (5,3%-5,7%), ανάλογα με την αξία του ομολόγου τη στιγμή που το αγόρασε.
Δηλαδή αν αγόρασε το ομόλογο σε αξία κάτω από τις 100 μονάδες (μαζί με την προμήθεια), τότε η απόδοση θα είναι λίγο πάνω από το 5,5% (στο 5,54% έκλεισε χθες), αν το αγόρασε πάνω από τις 100 μονάδες, π.χ. 100,8 μονάδες (μαζί με την προμήθεια), τότε η απόδοση θα είναι ελαφρώς μικρότερη, π.χ. στο 5,3%.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το ομόλογο για τους ιδιώτες επενδυτές είναι το κουπόνι της σταθερής ετήσιας απόδοσης 5,5%, που είναι και αφορολόγητη αν το ομόλογο κρατηθεί για μία 5ετία (λήγει τον Αύγουστο του 2014).
Δέσμευση
Το αρνητικό είναι ότι κάποιος θα πρέπει να δεσμεύσει τα χρήματά του για διάστημα 5ετίας. Οι μικροεπενδυτές δεν είναι συνηθισμένοι σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, αφού όπως λένε συνήθως δεν δεσμεύουν τα χρήματά τους για διάρκειες μεγαλύτερες του 18μήνου.
Βέβαια δεν παραβλέπουν το ότι έχουμε περάσει σε περίοδο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, οπότε το σταθερό επιτόκιο του 5,5% αποτελεί «δέλεαρ» για όσους διαθέτουν μετρητά και έχουν τη δυνατότητα να τα δεσμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΕΦΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
efikar@pegasus.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=2294839&tag=7948