Ινδία: Οι μυστικές υπηρεσίες τού Πακιστάν (ISI) έβαλαν τη βόμβα. Ενήμερο καί τό FBI.


Την εκτίμηση ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση στη Βομβάη, που στοίχισε τη ζωή σε 171 άτομα, κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, εκφράζουν ινδικές εφημερίδες σε σημερινά τους δημοσιεύματα, που επικαλούνται την ύπαρξη σχετικών στοιχείων."Η σχέση της (πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας) ISI είναι σαφής και αποδεδειγμένη", γράφουν οι Times της Ινδίας, αποδίδοντας τη δήλωση σε πηγή της ινδικής αντικατασκοπείας και επιπλέον τονίζουν ότι τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στα χέρια και του FBI. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν τα δημοσιεύματα στους φερόμενους ως εκπαιδευτές των δραστών, που τους θεωρούν μέλη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και του χώρου όπου φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση. Όπως αναφέρει η ινδική εφημερίδα Mail Today, ο μοναδικός από τους δράστες που συνελήφθη φέρεται να έχει ομολογήσει ότι εκπαιδεύτηκε σε τέσσερα στρατόπεδα στο Πακιστάν τους τελευταίους 18 μήνες. Από την πλευρά των ΗΠΑ, εκφράστηκε η άποψη ότι είναι πιθανό, να συμμετείχαν και άλλα άτομα στην τρομοκρατική ομάδα......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Την εκτίμηση ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση στη Βομβάη, που στοίχισε τη ζωή σε 171 άτομα, κρύβονται οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, εκφράζουν ινδικές εφημερίδες σε σημερινά τους δημοσιεύματα, που επικαλούνται την ύπαρξη σχετικών στοιχείων."Η σχέση της (πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας) ISI είναι σαφής και αποδεδειγμένη", γράφουν οι Times της Ινδίας, αποδίδοντας τη δήλωση σε πηγή της ινδικής αντικατασκοπείας και επιπλέον τονίζουν ότι τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στα χέρια και του FBI. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν τα δημοσιεύματα στους φερόμενους ως εκπαιδευτές των δραστών, που τους θεωρούν μέλη των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς και του χώρου όπου φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για εκπαίδευση. Όπως αναφέρει η ινδική εφημερίδα Mail Today, ο μοναδικός από τους δράστες που συνελήφθη φέρεται να έχει ομολογήσει ότι εκπαιδεύτηκε σε τέσσερα στρατόπεδα στο Πακιστάν τους τελευταίους 18 μήνες. Από την πλευρά των ΗΠΑ, εκφράστηκε η άποψη ότι είναι πιθανό, να συμμετείχαν και άλλα άτομα στην τρομοκρατική ομάδα. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι συμμετείχαν δέκα δράστες, εκ των οποίων ο ένας συνελήφθη και οι εννέα έχασαν τη ζωή τους. Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας κάνουν λόγο για 25 δράστες. "Νομίζω ότι υπήρχαν κι άλλοι. Οι πηγές μου λένε (ότι υπήρχαν) τουλάχιστον 23 ένοπλοι", είπε η Φαρχάνα Άλι, πρώην αναλύτρια της CIA και της Rand Corp. ειδικευμένη σε ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τα δίκτυα των εξτρεμιστών. Το εύρος της επιχείρησης, σύμφωνα με τους αναλυτές των ΗΠΑ δείχνει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των τρομοκρατών. "Ακόμη και μια ομάδα των Seals, των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, πιο συγκεκριμένα των δυνάμεων καταστροφών του πολεμικού ναυτικού, θα δυσκολευόταν να φέρει εις πέρας μια τέτοια επιχείρηση", τόνισε ο Ντέηβιντ Κίλκαλεν, πρώην σύμβουλος του στρατηγού αμερικανού στρατηγού Πετρέας και της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ράις για θέματα που αφορούν την τρομοκρατία. Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε εσφαλμένος συναγερμός στο Νέο Δελχί, μετά τη μετάδοση πληροφοριών από τα ΜΜΕ για ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Παλανιαπάν Τσιντανμπαράμ παραδέχθηκε σήμερα Παρασκευή, ότι υπήρξαν κενά ασφαλείας που επέτρεψαν την πραγματοποίηση των επιθέσεων στη Βομβάη, αλλά έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα διορθωθούν.