Καί ενώ στήν Ελλάδα παίζουμε τίς κουμπάρες η Αλβανία θέλει να γίνει μιά μικρή ενεργειακή υπερδύναμη. Γελάτε , έ;
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, S. BERISHA, μετά τη συνάντηση που είχε στα Τίρανα, με
τον Ιταλό ομόλογό του, S. BERLUSCONI, δήλωσε: «Όραμά μου είναι να γίνει η
Αλβανία μια μικρή ενεργειακή υπερδύναμη στα Βαλκάνια. Μεταξύ των δυο
κυβερνήσεων υπογράφηκαν συμφωνίες, ύψους 2,5 δισ. €»....
....Ενεργειακές συμφωνίες ύψους 2,5 δισ. ευρώ υπέγραψαν στα Τίρανα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Αλβανός ομόλογός του, Σαλί Μπερίσα, επιβεβαιώνοντας το «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις.
Η σημαντικότερη συμφωνία αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου στην Ευρώπη σταθμού παραγωγής αιολικής ενέργειας, νοτιοδυτικά της αλβανικής πόλης Αυλώνα. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 1,5 δισ. ευρώ την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε ο ιταλικός όμιλος Moncada Construzioni.
Η δεύτερη συμφωνία, ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορά την κατασκευή τερματικού σταθμού επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου....
Σχόλια
Η σημαντικότερη συμφωνία αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου στην Ευρώπη σταθμού παραγωγής αιολικής ενέργειας, νοτιοδυτικά της αλβανικής πόλης Αυλώνα. Πρόκειται για ένα έργο αξίας 1,5 δισ. ευρώ την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε ο ιταλικός όμιλος Moncada Construzioni.
Η δεύτερη συμφωνία, ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ, αφορά την κατασκευή τερματικού σταθμού επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Φυσικό αέριο
Η συμφωνία, που υπεγράφη από το υπουργείο Ενέργειας της Αλβανίας και τον ιταλικό όμιλο Falcione Group, προβλέπει την εισαγωγή στην Αλβανία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη βόρειο Αφρική, την επεξεργασία του στον τερματικό σταθμό κοντά στην πόλη Φιέρι και την διοχέτευση του στην Αλβανία και, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, στην Ιταλία.
Το έργο θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ελαχιστοποίηση των χρόνιων ενεργειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αλβανία και να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της Ιταλίας.
Οι δύο πρωθυπουργοί παρευρέθηκαν επίσης στην υπογραφή συμφωνίας ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στη βόρεια Αλβανία από την ιταλική Colacem e Todini Construzioni Generali.
Ικανοποίηση
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, Μπερλουσκόνι και Μπερίσα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για της «άριστες» όπως τις χαρακτήρισαν σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκαν στην «συμβολή» των Αλβανών μεταναστών στην Ιταλία ως «γέφυρα φιλίας» αλλά και ως παράγοντα «οικονομικών εξελίξεων» και στις δύο χώρες.
Η Ιταλία κατέχει την πρώτη θέση στις εμπορικές συναλλαγές με την Αλβανία: Το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι ιταλικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,2% ευρώ ενώ οι εισαγωγές κατά 5,5% (σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007)http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&tag=9360&pubid=4175126
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.