Απεβίωσε ο «βασιλιάς των τάνκερ» Λουκάς Χατζηιωάννου.


Ο αυτοδημιούργητος μεγαλοεφοπλιστής, γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση στην Ελλάδα και την Κύπρο υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας, μεσουρανώντας τη δεκαετία του '80 στις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1927 στον Πεδουλά, ένα φτωχό, ορεινό χωριό της Κύπρου και ήταν ο πρωτότοκος γιος μίας 12μελούς οικογένειας. Δυναμικός νέος και άριστος μαθητής, ονειρευόταν από μικρός να ταξιδεύει στις θάλασσες, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρός για να βοηθήσει στο οικογενειακό εισόδημα, κερδίζοντας τα πρώτα του χρήματα στην ηλικία των 16 ετών.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Eνας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές ο Κύπριος Λουκάς Χατζηιωάννου, ο «βασιλιάς των τάνκερ» απεβίωσε χθες Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008, το πρωί στις 09.30 π.μ. σε ηλικία 81 ετών, στο κέντρο «Υγεία» των Αθηνών μετά από μακροχρόνια ασθένεια.


Ο αυτοδημιούργητος μεγαλοεφοπλιστής ήταν γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο αυτοδημιούργητος μεγαλοεφοπλιστής, γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση στην Ελλάδα και την Κύπρο υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας, μεσουρανώντας τη δεκαετία του '80 στις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1927 στον Πεδουλά, ένα φτωχό, ορεινό χωριό της Κύπρου και ήταν ο πρωτότοκος γιος μίας 12μελούς οικογένειας. Δυναμικός νέος και άριστος μαθητής, ονειρευόταν από μικρός να ταξιδεύει στις θάλασσες, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρός για να βοηθήσει στο οικογενειακό εισόδημα, κερδίζοντας τα πρώτα του χρήματα στην ηλικία των 16 ετών.

Πολύ σύντομα τον κέρδισε ο χώρος του εμπορίου και ακόμη περισσότερο η εμπορική ναυτιλία, όπου ξεκίνησε, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι το 1948 και σε ηλικία 21 ετών. Ετσι χτίζει τις εμπορικές σχέσεις που έμελλαν να θέσουν τα θεμέλια της δικής του ναυτιλιακής αυτοκρατορίας, η οποία στο απόγειο της καριέρας του, τη δεκαετία του '80, απαρτιζόταν από στόλο 50 δεξαμενοπλοίων.

Συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο προσφέροντας εργασία σε περισσότερες από 2.000 ναυτικές οικογένειες. Παντρεμένος με την κα Νέδη Χατζηιωάννου από το 1958, ο Λουκάς Χατζηιωάννου απέκτησε τρία παιδιά: τον Πόλυ, τον Στέλιο και την Κλέλια, αλλά και δύο εγγόνια, ενώ έζησε μία ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφιερωμένος στην οικογένειά του και στις επιχειρήσεις του. Διακρίθηκε για το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο και διετέλεσε πρόεδρος του «Ιδρύματος Λουκά Χατζηιωάννου» στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος θα συνεχίσουν στη μνήμη του μεγάλου Ελληνοκύπριου τα παιδιά του.

Η οικογένεια επιθυμεί να πραγματοποιηθεί η κηδεία σε κλειστό οικογενειακό κύκλο και αντί στεφάνων να πραγματοποιηθούν δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στη μνήμη του.

Η Κυπριακή Ενωση Πλοιοκτητών με ανακοίνωσή της εξέφρασε την οδύνη της για το θάνατο του «πατέρα της Κυπριακής ναυτιλίας» όπως χαρακτηρίζει τον Λουκά Χατζηιωάννου. Στη μνήμη του αποφάσισε μεταξύ άλλων όπως προταθεί στο υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και στο Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας η από κοινού διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης για τη ζωή και το έργο του. Τέλος ως ελάχιστη ένδειξη τιμής αποφασίστηκε όπως η αίθουσα συνεδριάσεων της Κυπριακής Ενωσης Πλοιοκτητών ονομαστεί αίθουσα «Λουκά Χατζηιωάννου».
http://naftemporiki.gr/news/static/08/12/18/1607348.htm
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γνώριζα ότι πάντα το μεσημέρι έτρωγε με την οικογένειά του , όση δουλειά κι αν είχε. ΄Ετσι πάνε μπροστά οι άνθρωποι με Θεό, πατρίδα και οικογένεια και όχι όπως βλέπουμε σήμερα να κάνουν οι νέοι στην Αθήνα.
Ας είναι ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Ενας Ελληνας -Κύπριος της Διασποράς