Ν. Καραχάλιος. Προσπαθεί να διαλύσει εντυπώσεις ότι προσχώρησε στό στρατόπεδο τής Ντόρας Μπακογιάννη.
Μία ημέρα μετά την υποχρεωτική παραίτησή του από γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, ο Νίκος Καραχάλιος συνέφαγε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κεντρικό αθηναϊκό στέκι. Την επομένη κανόνισε να τα πει, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, με τον Αντώνη Σαμαρά. Το αποψινό του βράδυ θα το περάσει στο καφενείο της Βουλής παρέα με τους «γαλάζιους» βουλευτές (και όχι μόνον) όσο θα περιμένουν τη μεσονύχτια ψηφοφορία για το νέο κρατικό Προϋπολογισμό.
Η κινητικότητα του πρώην γραμματέα δεν οφείλεται στον άφθονο χρόνο που, πλέον, διαθέτει, αλλά και στην προσπάθειά του να διαλύσει εντυπώσεις ότι προσχωρεί σε εσωκομματικές ομάδες με σκοπό να παίξει βασικό ρόλο στη μετα-Καραμανλή εποχή -με αφορμή και τις τελευταίες φήμες ότι έθεσε εαυτόν στις (κομματικές) «υπηρεσίες» της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται «σε φάση αναζήτησης» των επόμενων κινήσεών του......
Σ.Σ Εμείς πάντως να σημειώσουμε ότι την εποχή πού όλα ήταν αλλιώς (πρίν απο λίγες μέρες δηλαδή) διάφοροι (όχι ένας ή δύο) έλεγαν, καλύτερα πανηγύριζαν ότι ο Καραχάλιος είχε όντως προσχωρήσει στο στρατόπεδο τής Ντόρας. Ο ίδιος δέν είχε πεί τίποτα αντίθετο. Βέβαια αυτό δέν σημαίνει απαραίτητα κάτι...
Σχόλια
Η κινητικότητα του πρώην γραμματέα δεν οφείλεται στον άφθονο χρόνο που, πλέον, διαθέτει, αλλά και στην προσπάθειά του να διαλύσει εντυπώσεις ότι προσχωρεί σε εσωκομματικές ομάδες με σκοπό να παίξει βασικό ρόλο στη μετα-Καραμανλή εποχή -με αφορμή και τις τελευταίες φήμες ότι έθεσε εαυτόν στις (κομματικές) «υπηρεσίες» της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται «σε φάση αναζήτησης» των επόμενων κινήσεών του.
Από το βράδυ της Τρίτης, που ανακοινώθηκε η παραίτησή του, επιλέγει να δίνει την εικόνα του «παραταξιακού» στελέχους, το οποίο δεν αντιδρά δημοσίως για να μη φέρει σε δύσκολη θέση το
κόμμα «σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
Και δεν δημοσιοποιεί τη δισέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, στην οποία παραθέτει τις βαθύτερες αιτίες για τις οποίες βρέθηκε εκτός στελεχικού δυναμικού και τονίζει ότι θα παραμείνει στο πλευρό του «παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να υπονομευθεί η σχέση μας», όπως αναφέρει ενδεικτικά. Μέχρι στιγμής, κατά τις πληροφορίες, δεν έγινε κατορθωτό να τα πουν και κατ’ ιδίαν.
Δύσκολη συνύπαρξη
Για τους γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά δρώμενα η «είδηση» δεν ήταν η παραίτηση της Τρίτης, αλλά… η παραμονή του στο αξίωμα επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι συνεργάζεται στενά με τον Κώστα Καραμανλή από τον Ιανουάριο του 2000, όταν ανέλαβε να χαράξει τη στρατηγική της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. για τις εκλογές του Απριλίου, και παρά την «προαγωγή» του σε γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού μετά την εκλογική νίκη του 2004, οι σχέσεις του με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλο δεν «έδεσαν» ποτέ. Οταν, δε, ο κ. Ζαγορίτης ανέλαβε το τιμόνι της Ρηγίλλης το Φεβρουάριο του 2006, το εναντίον του κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ.
Ο κ. Καραχάλιος είχε «χαρτογραφηθεί» ως στενός φίλος και του Αρη Σπηλιωτόπουλου (ο οποίος τον είχε αναδείξει στη Ν.Δ. όταν ήταν «δεξί χέρι» του κ. Καραμανλή) και, αργότερα, του πρώην γραμματέα Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Μοιραία, η συνύπαρξη με τους διαδόχους τους ήταν αδύνατη.
Και οι δύο «δεν του άφησαν γήπεδο να παίξει», επειδή -όπως λένε οι δικοί τους συνεργάτες- είχαν άλλη άποψη για την επικοινωνιακή τακτική, διεκδίκησαν το δικαίωμα «να επιλέξουν τους συνεργάτες τους» και τους ενοχλούσε η lifestyle συμπεριφορά του «σε Μύκονο και Κολωνάκι».
Ο ίδιος έχει άλλη άποψη. Στον κ. Ρουσόπουλο χρεώνει την απομόνωσή του από το επικοινωνιακό σχήμα λόγω των εσωκομματικών του προτιμήσεων, παρά το γεγονός ότι «έχει σπουδάσει Επικοινωνία», «έχει μελετήσει εκλογικές τακτικές ‘‘αδελφών’’ κεντροδεξιών κομμάτων» -και εξακολουθεί να το κάνει με αφορμή την εκλογή του στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα χαράξει την καμπάνια για τις προσεχείς ευρωεκλογές.
Απομόνωση που σταδιακά τον οδήγησε και εκτός της «ομάδας πολιτικού λόγου», στην οποία συνεργαζόταν με τον (νυν Πρόεδρο της Βουλής) Δημήτρη Σιούφα και το «λογογράφο» του πρωθυπουργού Ανδρέα Αθανασίου.
Η χαριστική βολή για τις κάκιστες σχέσεις τους ήλθε πριν από δύο χρόνια ακριβώς, όταν ο κ. Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε τις φήμες ότι θα πολιτευθεί στο Υπόλοιπο Αττικής, ακυρώνοντας τα (ανάλογα) εκλογικά σχέδια του κ. Καραχάλιου. «Η περιφέρεια Αττικής δεν έχει ανάγκη από σωτήρες», δήλωσε ενδεικτικά, όσο «έπαιζε» η υποψηφιότητα του αντιπάλου του.
Και εξοργίσθηκε ακόμη περισσότερο όταν εξαιτίας των πυρκαγιών ο τότε υπουργός επέστρεψε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά εκείνος έμεινε «στον άσο».
Στον κ. Ζαγορίτη αποδίδει την περιθωριοποίησή του και τη σταδιακή απομόνωσή του από τον κομματικό ιστό, με σκοπό «να τον αναγκάσει να παραιτηθεί».
Οι κακές τους σχέσεις δεν αποτελούσαν κοινό μυστικό, οδήγησαν ακόμη και σε «πυροσβεστική» παρέμβαση του κ. Καραμανλή, ενώ έχει καταγραφεί και το εξής περιστατικό: όταν πριν από δύο χρόνια βρέθηκαν και οι δύο στη Θεσσαλονίκη για κομματική δουλειά και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης άρχισε να πλέκει το εγκώμιο του κ. Καραχάλιου («κάνει καλή δουλειά, είναι η ψυχή της ομάδας») ο κ. Ζαγορίτης δεν δίστασε (γελώντας) να απαντήσει: «Ε, άμα είναι έτσι, να σας τον αφήσουμε εδώ».
Το μόνο που χαροποιούσε τους δύο «συνεργάτες» ήταν ότι ο ένας (Ζαγορίτης) εργαζόταν στο νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης και ο άλλος σε ισόγειο διαμέρισμα της (παράπλευρης) οδού Λυκείου, όπου εδρεύει ο Πολιτικός Σχεδιασμός.
Χρεωμένος με διαρροές
Ως εκ τούτων, ο πρώην γραμματέας χρεώθηκε από τους άσπονδους φίλους του ουκ ολίγες διαρροές εις βάρος τους (χωρίς, όμως, ποτέ να αποδειχθούν οι κατηγορίες) και τουλάχιστον δύο φορές έθεσε (προφορικά) θέμα παραίτησής του από τον Πολιτικό Σχεδιασμό: αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 και το φετινό Μάιο.
«Ο Λευτέρης δεν άδραξε την ευκαιρία και τον διατήρησε στη θέση του. Γιατί τον έδιωξε τώρα;», ρωτούν οι φίλοι του Νίκου. Οι ίδιοι επιμένουν ότι επελέγη η συγκεκριμένη στιγμή, το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης, επειδή νωρίτερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, είχε «φωτογραφίσει» (και) τον κ. Ρουσόπουλο ως υπεύθυνο της ελλιπούς ενημέρωσης που είχε για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Υπονοούν δηλαδή ότι μ’ αυτό το timing «επιχειρήθηκε να αποκατασταθεί η ισορροπία στο εσωκομματικό σύστημα», γεγονός που, κατά πληροφορίες, ενόχλησε ευρύτερο κύκλο στελεχών και τον ίδιον τον πρωθυπουργό.
Ουδείς ξεχνά, πάντως, ότι τόσο το πρώην στέλεχος όσο και ο κ. Μεϊμαράκης είχαν ταχθεί εμμέσως ή αμέσως υπέρ της απόδοσης πολιτικών ευθυνών, ενώ ο κ. Καραχάλιος «φωτογράφισε» με αρκετή ευκρίνεια τον κ. Ρουσόπουλο: «Δεν θα δω τη συνέντευξή του, θα πάω σινεμά να δω το ‘‘Ζήτημα Τιμής’’» είχε πει χαρακτηριστικά, όταν ο μόλις παραιτηθείς υπουργός Επικρατείας ετοιμαζόταν να δώσει την πρώτη, τηλεοπτική, συνέντευξή του.
ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ
Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=66782
ti ekane ? "Eftiaxe" politiki ? organose to komma tis nd, i perase tin filosofia tou pros ta exo ?
to na exoume kolitous me lefta, den ftanei gia na ginoume polikoi..mexri na apodixei to antitheto, nomizo oti opoiadipote anafora se ayton einai ipervoli kai xasimo xronou..