Στυλιανίδης (καραμανλικός): Τό ΠΑΣΟΚ έχει υποκατασταθεί στο ρόλο του ως αντιπολίτευση από μια μεγάλη ομάδα ΜΜΕ, τά οποία χτυπάνε τόν Καραμανλή.

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Το ΠΑΣΟΚ εκτιμώ ότι έχει υποκατασταθεί στο ρόλο του ως αντιπολίτευση από μια μεγάλη ομάδα μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία προσπαθώντας να πλήξουν την εικόνα του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το οτιδήποτε για να καλλιεργούν κλίμα μέσα από μονοθεματικά δελτία ειδήσεων. Εμείς είχαμε και έχουμε την ευκαιρία αυτήν την κατάσταση να τη διορθώσουμε. Δεν υποτιμώ τη σημασία των δημοσκοπήσεων, θεωρώ όμως ότι δε μορφοποιείται ρεύμα υπέρ της αντιπολίτευσης, ότι οι πικραμένοι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στο Πασοκ, αλλά στους αναποφάσιστους, δίνοντας μια ευκαιρία στον Καραμανλή να αντεπιτεθεί και ότι οποιαδήποτε διαφορά καταγράφεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες μετρήσεις οφείλεται κυρίως στην ψυχολογική αποσυσπείρωση της ΝΔ που έχει φτάσει στο 55% και στην αντίστοιχη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που έχει φτάσει στο 85%. Η επανασυσπείρωση της ΝΔ, δηλαδή, υπερκαλύπτει τη διαφορά που εντοπίζεται και οι επιθετικές κινήσεις στο χώρο της πολιτικής και της επικοινωνίας έχουν τη δυνατότητα να ξαναδώσουν σαφές πολιτικό προβάδισμα στον Καραμανλή και στην κυβέρνηση.
Θέλω να προσθέσω κάτι. Αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι τηλεφωνικές μετρήσεις των 1000 ατόμων. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πραγματικές δημοσκοπήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και χαρακτηριστικά αναφέρω την πρόσφατη εκλογή αιρετών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη τη χώρα. Στήθηκε κάλπη, ψήφισαν περίπου 140.000 εκπαιδευτικοί και αθροιστικά στις δύο βαθμίδες η ΔΑΚΕ βγήκε πρώτη αυξάνοντας τη δύναμή της σε ψήφους. Αυτό δεν εμφανίστηκε πουθενά. Βγήκε η ΟΛΜΕ και ζήτησε να γίνει πανελλήνια απεργία διαρκείας και από τις 86 γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, οι 78 εψήφισαν κατά της απεργίας. Οι καταλήψεις πριν από δύο χρόνια ήταν 2500 και σήμερα είναι 18. Αυτά, όταν εκπέμπουν αρνητισμό, γίνονται πρωτοσέλιδα, όταν όμως τελικώς αποδεικνύονται «φούσκες» δε γράφονται στις εφημερίδες, δεν ακούγονται στα δελτία ειδήσεων. Αυτό που πρέπει να προσέξουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην τρωθεί η ψυχολογία τους. Όταν έχουν τόσο έργο να παρουσιάσουν θα πρέπει να ενημερωθούν γι’ αυτό το έργο και να βγούνε έξω να ενημερώσουν την κοινωνία.

«Π»: Πιστεύετε ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει να τρωθεί από αυτήν την κατάσταση όπως εξελίσσεται
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ψυχολογικά υπάρχει σίγουρα ένας κλονισμός στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, που όμως οφείλεται και στον ψυχολογικό πόλεμο που γίνεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται πληρότητα ενημέρωσης, τολμηρές και επιθετικές κινήσεις από την ηγεσία και συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο για να τον ενημερώνουμε.......
Σ.Σ. Είναι η συνέντευξη Στυλιανίδη στην εφημερίδα Η ΠΑΤΡΙΔΑ τής Κομοτηνής.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«Π»: Κατά την επίσκεψή σας στην Κομοτηνή μιλήσατε για «ποιοτική εκπαίδευση», που είναι φυσικά και το ζητούμενο. Ωστόσο, οι επικριτές της πολιτικής σας κάνουν λόγο για «εκπαίδευση προκάτ»
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Πρώτα-πρώτα θα σας πω ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης στο νομό Ροδόπης το οποίο αποτιμάται με κάποιες καινούριες προγραμματικές προσθήκες, στα 84.700.000 ευρώ και περιλαμβάνει 58 έργα. Τα έργα που μέχρι σήμερα εγκαινιάσαμε, τους προηγούμενους μήνες και την περασμένη Παρασκευή, είναι τα πρώτα έργα από έναν κύκλο σημαντικών παρεμβάσεων. Το πρώτο έργο που είχαμε εγκαινιάσει πριν από μερικές μέρες και έγινε στο οικόπεδο του Πανεπιστημίου, πίσω από το νοσοκομείο, είναι μια έκτακτη παρέμβαση που κάναμε για να αντιμετωπίσουμε τη σχολική διαρροή που εμφανίζεται ως οξυμμένο φαινόμενο σε κάποιους οικισμούς ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων όπως είναι οι ΡΟΜ στην περιοχή της Ανατολικής Κομοτηνής και τα πρώτα αποτελέσματα είναι καταγεγραμμένα. Το νηπιαγωγείο του συγκροτήματος αυτού που ξεκίνησε τη λειτουργία του με επτά παιδάκια που δεν πήγαιναν σχολείο και για πρώτη φορά ήρθαν τώρα, δύο εβδομάδες μετά τη λειτουργία έχει συγκεντρώσει 47 παιδιά που οι οικογένειές τους δεν τα έστελναν καθόλου στο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει η κατάλληλη δουλειά από τις κοινωνικές λειτουργούς και τους εκπαιδευτικούς και ότι αρχίζουμε επιτέλους να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της σχολικής διαρροής στη ρίζα του. Εννοείται ότι όταν θα αναπτυχθεί με πληρότητα το συγκεκριμένο σχολείο θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες κατασκευής ενός ολοκαίνουριου κτιρίου το οποίο φαίνεται ότι θα τοποθετηθεί στο νέο οικισμό που θα δημιουργηθεί κοντά στον περιφερειακό της Κομοτηνής.

«Π»: Είχατε πει κατά τα εγκαίνια των αιθουσών ότι πρόκειται για μια προσωρινή δομή…
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Έτσι είναι, όμως δεν έπρεπε να αφήσουμε το χρόνο που μεσολαβεί ανεκμετάλλευτο όσον αφορά την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής στον οικισμό ΡΟΜ της πόλης.
Επίσης, την Παρασκευή εγκαινιάσαμε δύο έργα που τα είχαμε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες και έχουν, το ένα συμβολική και το άλλο λειτουργική αξία για την πόλη. Το πρώτο έργο, που είναι και το πιο μεγάλο, είναι μια εργολαβία αναβάθμισης του 3ου δημοτικού σχολείου, του πρώτου και πιο ιστορικού κτιρίου της πόλης αυτής από το οποίο έτυχε κι εγώ να αποφοιτήσω και στο οποίο υπηρέτησε και ο πατέρας μου ως δάσκαλος, αλλά και ως διευθυντής για παραπάνω από 30 χρόνια. Το σχολείο είναι ένα κτίριο κατασκευής του 1928, είναι η πρώτη σοβαρή παρέμβαση που γίνεται για την αναστύλωση και αναβάθμισή του, στοίχισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, εκσυγχρονίστηκε πλήρως και χθες δόθηκε στα παιδιά. Και ήταν εξαιρετικά συγκινητικό να βλέπεις τώρα το παλιό σχολείο να αναβιώνει με όλες τις σύγχρονες υποδομές δίπλα σε ένα καινούριο που σε λίγο θ εγκαινιάσουμε και το οποίο συμπληρώνει αυτές τις υποδομές. Για μένα το μήνυμα που εξεπέμφθη είναι πολύ επίκαιρο και βαρύ. Έστειλα σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα αυτό, το οποίο αποτελεί μια βιωματική εμπειρία, ότι μπορεί το οποιοδήποτε παιδί που αποφοιτά από το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, από ένα δημόσιο, επαρχιακό, ακριτικό σχολείο, χάρη στο μεράκι και τη δουλειά των δασκάλων του, τη συμπαράσταση των γονιών του και τις προσπάθειες του ιδίου να δει να πραγματώνονται και τα πιο υψηλά όνειρα και οι πιο υψηλές φιλοδοξίες που μπορεί να έχει. Δεν τελείωσα κάποιο ακριβοπληρωμένο ιδιωτικό σχολείο των μεγάλων αστικών κέντρων κι όμως ολοκλήρωσα, προσωπικά, έναν κύκλο σπουδών ικανοποιητικών, για να φτάσω σήμερα να ηγούμαι του πιο σημαντικού και ευαίσθητου υπουργείου της χώρας. Νομίζω ότι σαν κι εμένα, αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά, από συμμαθητές μου και φίλους μου, οι οποίοι βγαίνοντας μέσα από αυτά τα επαρχιακά σχολεία κατάφεραν να αποδείξουν πόσο συμβάλει στην κοινωνική κινητικότητα, η ποιοτική εκπαίδευση και πόσο μεγάλη αξία έχει να επενδύουμε σε μια καλύτερη παιδεία για τα παιδιά μας. Το 3ο δημοτικό σχολείο ουσιαστικά, αυτόν το συμβολισμό εξέπεμψε και ένιωσα και ικανοποίηση που οι γονείς (παλιοί μου φίλοι και συνομήλικοί μου) και οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη αυτήν την προσπάθεια κι εμπάση περιπτώσει εξεφράστησαν μέσα από αυτό το μήνυμα.
Να πω επίσης ότι εγκαινιάσαμε κάποιες συμπληρωματικές αίθουσες που διευκολύνουν τη λειτουργία του 10ου Δημοτικού Σχολείου και βεβαίως θεμελιώσαμε το μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, που θα γίνει στο χώρο του 2ου Λυκείου Κομοτηνής, το οποίο θα έχει 1300 τ.μ. επιφάνεια, χωρητικότητα χιλίων θεατών και τις μεν πρωινές ώρες θα καλύπτει τις ανάγκες του σχολείου, τη σύνδεση, δηλαδή της Παιδείας με τον Αθλητισμό, από το μεσημέρι και μετά, όμως, θα διατίθεται στην ομάδα μπάσκετ της πόλης μας στο ΓΑΣ Κομοτηνή, το οποίο όλοι το πιστεύουμε και τα στηρίζουμε για να ανέβει στην Α2.
Αντίστοιχα τέτοια γυμναστήρια ετοιμάζουμε ήδη, έχουμε διασφαλίσει τις πιστώσεις και τα προγραμματίζουμε, στο δήμο Ιάσμου, στο δήμο Ν. Σιδηροχωρίου, στο Δήμο Μαρώνειας και στην Κοινότητα Οργάνης. Βελτίωση των αθλοχώρων σε συνεργασία με τη ΓΓ Αθλητισμού προωθούμε και για το δήμο Σαπών.
Παράλληλα, άλλες σημαντικές εργολαβίες που προωθούνται κι έχουν ήδη εγκριθεί γι αυτές οι πιστώσεις από μένα είναι το μεγάλο campus για τα άτομα με αναπηρία στην περιοχή του Κοσμίου, σε ένα οικόπεδο που μας έχει παραχωρήσει ο δήμος Κομοτηνής, όπου θα κατασκευαστεί ένα πιλοτικό μοντέλο που παρουσίασα πρόσφατα στη Γαλλία στους ευρωπαίους συναδέλφους μου δείχνοντας, αν θέλετε, μια θετική πρωτοβουλία στο χώρο της νεανικής αναπηρίας. Στο οικόπεδο αυτό που παραχωρεί ο δήμαρχος και τον ευχαριστώ γι αυτό, ο Δημήτρης ο Κοτσάκης και προσπαθεί, μάλιστα τώρα να το χωροθετήσει για να ξεκινήσουν γρήγορα οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να γίνει ένα ειδικό νηπιαγωγείο, ένα ειδικό δημοτικό, ένα ειδικό γυμνάσιο, ένα ειδικό λύκειο, ένα ειδικό εργαστήριο, καθώς και ξενώνες φιλοξενίας για τα παιδιά που θα παρακολουθήσουν τη Δια Βίου Μάθηση και στους οποίους μπορούν να μένουν και σε ηλικία πάνω από 24 ετών μέχρι το πέρας της ζωής τους. Έτσι ικανοποιείται και μια ανησυχία των γονιών που έχουν παιδιά με αναπηρίες και πραγματώνεται και το όραμα που πρώτη φορά εκφράστηκε από το Σύλλογο των «Αγίων Θεοδώρων» και την επικεφαλής του, την κ. Νατάσα Λιβεριάδου που είναι συνεργάτης μας σε αυτό το project.

«Π»: Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η προσπάθεια, γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει την ευθύνη να χωροθετήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο και την ίδια ώρα, κάθε Δευτέρα, συνεδριάζουν καθηγητές του Πολυτεχνείου Αθηνών και μηχανικοί του ΟΣΚ μαζί με ειδικούς επιστήμονες για τα άτομα με αναπηρία, οι οποίοι ετοιμάζουν με πληρότητα τη μελέτη τοποθέτησης των κτιρίων στο συγκεκριμένο τοπογραφικό. Η επόμενη φάση είναι να εγκριθεί το έργο από την Περιφέρεια και αμέσως μετά, ξεκινά η διαδικασία της δημοπράτησης.

«Π»: Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα…
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Όλη αυτή η προετοιμασία των φακέλων, οι δημοπρατήσεις, οι αναθέσεις των έργων και στη συνέχεια, η υλοποίηση, θέλουν ένα συγκεκριμένο χρόνο από το νόμο. Εγώ έχω εγκρίνει ένα ποσό των 25 εκατομμυρίων για το συνολικό project και πιστεύω να «τρέξει» όσο το δυνατό γρηγορότερα. Θέλω αυτό να είναι και η σφραγίδα που θα βάλω στην περιοχή μας και θα αναδείξει και την περιοχή μας ως ένα σημαντικό χώρο ανθρωποκεντρικής παιδείας. Είναι σημαντικό ότι προχθές πάρθηκαν οι αποφάσεις για την ίδρυση δύο μεγάλων ινστιτούτων, ερευνητικών κέντρων στη Ροδόπη. Το ένα θα λέγεται «Ευ ζην» και το άλλο θα είναι το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το δεύτερο θα στηριχθεί οικονομικά από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα υποστηριχθεί από τις ανθρωπιστικές σχολές που έχουμε στην Κομοτηνή, ενώ το «Ευ ζην» θα είναι ένα ινστιτούτο αποκατάστασης που θα υποστηριχθεί από το ΤΕΦΑΑ και από την Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η δομή θα συμπληρώσει το campus των ΑμΕΑ και θα μας επιτρέψει να γίνουμε περιοχή πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη σε παροχή υπηρεσιών για παιδιά με αναπηρία και με τον όρο «αναπηρία» αναφερόμαστε σε άτομα με νοητική στέρηση, με αυτισμό, κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, μιλάμε για τους κωφούς, για τους κωφάλαλους. Έχουμε αναβαθμίσει το ΚΕΔΔΥ, το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης που στεγάζεται στο παλιό ΠΙΚΠΑ κι έχουμε διανείμει ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε παιδιά που έχουν ανάγκη, κυρίως σε παιδιά που κινούνται στο φάσμα της νοητικής στέρησης ή σε αυτό του αυτισμού για να μπορέσουν να κάνουν εκπαίδευση και από το σπίτι.
Μια άλλη σημαντική παρέμβαση που συμπληρώνει αυτό το τοπίο είναι η αναβάθμιση της Τσανακλείου σχολής. Περιμένουμε ήδη την έγκριση από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της μελέτης που έχει υποβάλει το Πανεπιστήμιο και ο δήμος Κομοτηνής. Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων θα αναπλάσει το κτίριο αυτό και θα το παραχωρήσει ως ιστορικό δημαρχείο στο δήμο Κομοτηνής. Μεγάλα έργα που προωθούνται την ίδια στιγμή στο Νομό είναι δύο σημαντικές εργολαβίες, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, η κάθε μία και θα καλύψουν σχολεία στην Ανατολική Ροδόπη, η μία, δηλαδή στους δήμους Σαπών, Φιλύρας, Κέχρου, Οργάνης κι Αρριανών, Κεντρική και Δυτική Ροδόπη, δηλαδή στους δήμους Κομοτηνής, Μαρώνειας, Σιδηροχωρίου, Αιγείρου, Σώστη, Ιάσμου και Αμαξάδων. Αυτές οι εργολαβίες έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα ξεκινούν και σε μερικές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει, ενώ παράλληλα, έχει διατεθεί στους δημάρχους το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για συντηρήσεις υφιστάμενων κτιρίων και διαμόρφωση αύλειων χώρων. Επίσης, έχει εγκριθεί προχθές το ποσό των 250.000 ευρώ για την αναβάθμιση του 1ου ΕΠΑΛ, έχει ενταχθεί στα προγράμματα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η κατασκευή ενός δεύτερου ΕΠΑΛ συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάζονται δύο βιβλιοθήκες, μία σε ένα γυμνάσιο και μία στο ΕΠΑΛ. Περιμένουμε να μας δοθούν οικόπεδα από τη νομαρχία για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και καινούριες σχολικές υποδομές σε περιοχές που το έχουν ανάγκη. Πολύ σημαντική παρέμβαση θεωρώ την κατασκευή της δημόσιας βιβλιοθήκης, η οποία θα είναι η πρώτη διαβαλκανική, διαπολιτισμική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Η δημόσια αυτή βιβλιοθήκη θα έχει περίπου 5.000 τ.μ. θα είναι προσβάσιμη σε ΑμΕΑ και θα έχει βιβλία στα ελληνικά, ρωσικά, τουρκικά και σε άλλες βαλκανικές γλώσσες. Θα υποστηρίζεται επιστημονικά από το πανεπιστήμιο, θα ελέγχεται από την Εθνική Επιτροπή Βιβλιοθηκών και θα τροφοδοτείται από αυτήν και ήδη έχουμε προβλέψει τη χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό της από το Δ’ ΚΠΣ -για τη δε κατασκευή της, το οικόπεδο θα δοθεί μάλλον από τη νομαρχία, το έχω ζητήσει ήδη εγγράφως από τον κ. Νομάρχη, περιμένουμε τη σχετική απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου και θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή, σε ένα ποσοστό από τα ΠΕΠ και σε ένα ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Υπουργείο Παιδείας. Θεωρώ ότι θα είναι μια βιβλιοθήκη που θα καλύψει όλη την ανάγκη σε επιστημονικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας και πιθανότατα να εξυπηρετήσει μαθητές ή φοιτητές και από τα γειτονικά κράτη.
Ένα σημαντικό έργο είναι η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, που μετεξελίσσονται σε ένα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Ήδη άρχισε να λειτουργεί με 60 σπουδαστές φέτος, του χρόνου σκοπεύουμε να υπερδιπλασιάσουμε τον αριθμό των φοιτούντων και μέσα στο Δεκέμβρη, ενδεχομένως να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα εγκαίνια και των νέων κτιριακών υποδομών και ο στόχος μας είναι γύρω της να αναπτυχθούν και άλλες υποδομές παιδείας. Επίσης, θα λειτουργήσει παράρτημα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Διαπολιτιστική Δια Βίου Εκπαίδευση και παράρτημα και της Εθνικής του Βιβλιοθήκης γιατί είναι μια περιοχή που έχει αυτή τη διαπολιτισμικότητα που πρέπει να υποστηριχθεί. Η συνεργασία κι εκεί με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντική, όπως επίσης σημαντική είναι η συνεργασία και με τους άλλους δήμους.
Στον ορεινό όγκο, με τον Κέχρο και την Οργάνη, έχουμε κάνει συμφωνία για τη συντήρηση υφισταμένων κτιρίων και την κατασκευή ενός κλειστού πολυχώρου (στην Οργάνη), στη Φιλύρα προωθείται η κατασκευή ενός νέου διδακτηρίου έχουν δοθεί χρήματα στα Αρριανά για να συντηρηθούν και μειονοτικά σχολεία.
Στο δήμο Σώστη και στην Κοινότητα Αμαξάδων έχουν δοθεί αντίστοιχα χρήματα για τη συντήρηση των υφιστάμενων κτιρίων, στο δήμο Ιάσμου ετοιμάζεται η κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου και η προέκταση του λυκείου, καθώς και ένα κλειστό γυμναστήριο, ενώ θα αναπλάσουμε το παλιό ιστορικό σχολείο στο κέντρο του δήμου κι ενδεχομένως να το χρησιμοποιήσουμε για τη στέγαση του ιστορικού δημαρχείου της πόλης. Στο δήμο Αιγείρου ετοιμάζεται εκτός από τις συντηρήσεις των υφιστάμενων κτιρίων των οικισμών η κατασκευή ενός δημοτικού κι ενός νηπιαγωγείου. Εδώ να πω ότι στο νομό Ροδόπης θα κατασκευαστούν 15 νηπιαγωγεία, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Στο δήμο Σιδηροχωρίου, εκτός από τις συντηρήσεις των υφιστάμενων κτιρίων θα κατασκευαστεί γυμναστήριο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, περιμένουμε τη χωροθέτηση του οικοπέδου από το δήμαρχο για να προχωρήσουμε το έργο, στο δήμο Μαρώνειας εκτός από τις αναβαθμίσεις που έγιναν στα ιστορικά και στα λειτουργούνται κτίρια επιδιώκουμε την κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου και τη στήριξη του πετρόχτιστου σχολείου της που λειτουργεί και ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη μετεξέλιξη του νομού μας σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο είναι η ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με δύο νέα τμήματα, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το τμήμα Πολιτικών Επιστημών τα οποία θα ενταχθούν στη νομική σχολή καθιστώντας την, την πιο ισχυρή νομική σχολή στη χώρα. Οι αποφάσεις έχουν υπογραφεί από μένα, τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένουμε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους, ώστε στη συνέχεια να δημοσιευτούν και να δημιουργηθούν τα τμήματα. Αντίστοιχες παροχές δίνονται προς το Δημοκρίτειο για να συμπληρώσει και τις υποδομές του και να «σηκώσει» πολλούς φοιτητές. Φέτος αυξήθηκαν οι φοιτητές κατά 25% με απόφασή μου, δηλαδή 2100 νέοι φοιτητές ήρθαν στην πόλη και θα συνεχιστεί αυτή η ροή, πρόθεσή μας είναι κάθε χρόνο να αυξάνουμε, αναλόγως, τους φοιτητές ώστε να δημιουργήσουμε κίνηση στην πόλη και να τονώσουμε και την τοπική και οικονομική ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός για το νομό Ροδόπης είναι κατά τους χειμερινούς μήνες να ζει από τη φοιτητική και την εκπαιδευτική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως μετά το 2010 που θα ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας, που ήταν και η κεντρική μου επιδίωξη κατά την προηγούμενη τετραετία, να τονώνεται η τοπική οικονομία από τον πληθυσμό γειτονικών κρατών που θα έρχεται εδώ διακοπές.
Επίσης, εκτός από τους πρώτους παγκόσμιους πανεπιστημιακούς αγώνες της Άρσης Βαρών που τους φέραμε στην Κομοτηνή και τους χρηματοδοτήσαμε και το πανελλήνιο πρωτάθλημα χάντμπολ θα πρέπει να σας αναφέρω και την απόφαση μου να φιλοξενηθούν στην Κομοτηνή δύο μεγάλες εκδηλώσεις, μία αθλητική και μια καλλιτεχνική. Πρόκειται για τους πανελλήνιους ποδοσφαιρικούς αγώνες που είναι και το πιο δημοφιλές άθλημα στα σχολεία και οι φετινοί πανελλήνιοι νικητές θα σταλούν και στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα, το οποίο θα αναλάβει η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής και οι πανελλήνιοι Καλλιτεχνικοί αγώνες στους οποίους συμμετέχουν κάθε χρόνο γύρω στους 32000 μαθητές. Οι τελικοί τους θα γίνουν στην Κομοτηνή στο πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής έχει οριστεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και βασικός συντελεστής ο Λάκης Λαζόπουλος που έχουν συμπαρασταθεί και οι δύο στην προσπάθεια που κάνει το υπουργείο να συνδέσει την Παιδεία με τον Πολιτισμό. Αυτό θα ανακοινωθεί και επίσημα την επόμενη εβδομάδα, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη 2500 μαθητές βραβευμένα σύνολα, από 13 περιφέρειες της χώρας, μαζί με τους συνοδούς τους καθηγητές και μαζί ίσως και με τους γονείς τους θα είναι για μία εβδομάδα περίπου στην πόλη, η οποία θα γιορτάσει την καλλιτεχνική δημιουργία στο θέατρο, τη μουσική, το χορό, η ρητορική, τη λογοτεχνία, το κινούμενο σχέδιο, τον κινηματογράφο και το σκίτσο. Αυτό πιστεύω ότι θα μας επιτρέψει να προβάλουμε την πόλη μας και να αναδείξουμε και το ρόλο του μουσικού σχολείου της πόλης μας, και των μαθητών που έχουν να επιδείξουν κι αυτοί πολλά δείγματα θετικής δουλειάς.

«Π»: Πολλά έργα και δράσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Αυτές οι παρεμβάσεις και αυτό το ποσό δε δόθηκαν στην περιοχή μας αθροιστικά από το 1974 μέχρι το 2008. Σε ένα χρόνο μέσα δρομολογούνται τέτοιες επενδύσεις που ποτέ δεν είχαν γίνει στο παρελθόν. Θεωρώ όχι μεροληπτική την παρέμβασή μου, αλλά ότι η παρέμβασή μου θεραπεύει μια αδικία που έχει υποστεί ο νομός για πολλές δεκαετίες και ουσιαστικά διαμορφώνει όλες τις προϋποθέσεις να στηρίξει η Ροδόπη και η Θράκη την ανάπτυξή της πάνω σε μία επένδυση που πέτυχε κατά το παρελθόν και ήταν μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Τώρα αυτήν την επένδυση την επεκτείνουμε και στο χώρο των ΤΕΙ με την ΑΣΠΑΙΤΕ αλλά και στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να καταστεί η Ροδόπη και η Θράκη γενικότερα, σημαντικό διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, χρήσιμο και για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας μας.

«Π»: Να πάμε στη μειονοτική εκπαίδευση κύριε υπουργέ και να σας ζητήσω να σχολιάσετε ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπως αυτό στο 1ο μειονοτικό σχολείο στην Ξάνθη ή το ότι κάποιοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για ένα ιδιωτικό σχολείο με χρηματοδότηση από την Τουρκία.
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Το 2000 είχε έρθει στην Κομοτηνή ο Κώστας Καραμανλής ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διακήρυξε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική η οποία είναι ουσιαστικά ο οδηγός και η πυξίδα μας για ό,τι πρωτοβουλία αναπτύσσουμε, διότι βασική πτυχή αυτής της πολιτικής είναι μια σύγχρονη μειονοτική εκπαίδευση. Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση λαμβάνοντας υπόψιν και τις κατά καιρούς προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τους εκπροσώπους της μειονότητας κι έχουμε ξεκινήσει και μια σειρά παρεμβάσεις για να στηρίξουμε τη μειονοτική εκπαίδευση. Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον Ιανουάριο όταν και θα επισκεφθούμε την περιοχή με ολοκληρωμένη πια την πρότασή μας και με παρουσίαση των πρώτων της αποτελεσμάτων. Εκεί θα πούμε τι έχουμε κάνει και τι σκεφτόμαστε να κάνουμε για να συμβάλουμε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι είναι ένας χώρος στον οποίο δεν πρέπει να γίνονται αντιπαραθέσεις ούτε κομματικές ούτε προσωπικές ούτε θα έλεγα πολιτιστικές συγκρούσεις. Θα έλεγα ότι η εκπαίδευση είναι χώρος συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των πολιτισμών, των θρησκειών. Εκτίμησή μου είναι ότι όσο δουλεύουμε εποικοδομητικά θα βγάζουμε στο περιθώριο τις ακραίες φωνές και τις εθνικιστικές ή φανατικές αντιδράσεις που είχαν μάθει να δυναμώνουν βασιζόμενοι στην καλλιέργεια του μίσους και της σύγκρουσης. Είναι πολύ θετική εικόνα διεθνώς και τιμητική θα έλεγα και για τη δημοκρατία μας και για την περιοχή μας η εικόνα ενός δημόσιου σχολείου που ένα παιδάκι με το σταυρό του κάθεται στο ίδιο θρανίο με ένα παιδάκι με τη μαντίλα. Αυτά τα ταμπού ακόμα και στη δημοκρατική Ευρώπη δεν έχουν καταπέσει, εδώ έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Η συνεννόηση και η συνεργασία έχει φέρει τα πρώτα της αποτελέσματα, εκτιμώ ότι θα πρέπει η πολιτική μας να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και στα παιδιά της μειονότητας και σ’ αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε. Έτσι βλέπουμε εμείς τη σύγχρονη ευρωπαϊκή παιδεία και προσπαθούμε να παράγουμε τέτοιου είδους αποτελέσματα. Από κει και μετά είναι μια σειρά από πρακτικά μέτρα, τα οποία κάθε φορά τα μετρούμε και στην πράξη, πόσο αποδοτικά είναι και τα διορθώνουμε ή τα συμπληρώνουμε ανάλογα με την περίπτωση.

«Π»: κύριε υπουργέ να μιλήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις και αναφέρομαι στο ότι η κυβέρνηση, βάσει των δημοσκοπήσεων χάνει την λαϊκή εμπιστοσύνη
Ευριπίδη Στυλιανίδης: Δε μ’ αρέσει να δικαιολογώ τα αδικαιολόγητα, μ’ αρέσει να είμαι ειλικρινής και ρεαλιστής κυρίως απέναντι στους ανθρώπους που, κατ’ επανάληψιν, με εμπιστεύτηκαν και με τίμησαν με την εκλογική τους εντολή. Θα πω ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν συμπεριφορές, λάθη και παραλείψεις που θύμωσαν και πίκραναν τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας και γενικότερα, τους πολίτες που την εμπιστεύτηκαν. Αυτές όμως οι συμπεριφορές, εκτιμώ, ότι δε δίνουν τον τόνο, δεν είναι η κυρίαρχη νοοτροπία και αντίληψη στην κυβέρνηση. Τον τόνο στο χώρο της κυβέρνησης τη δίνει η πλειοψηφία των υπουργών και κυρίως ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πολιτευτεί με σωφροσύνη και υπευθυνότητα κι έχει παράξει θεαματικά αποτελέσματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ίσως δεν επικοινωνήσαμε δε γνωστοποιήσαμε με τον κατάλληλο τρόπο τα αποτελέσματα αυτά, αλλά, εμείς τα παράξαμε. Κάποιοι άλλοι μπορεί να τα λέγανε, αλλά δεν τα κάνανε, εμείς τα κάναμε πράξη και η ευθύνη μας είναι ότι ίσως δεν τα προβάλαμε επαρκώς. Να πω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που αφορούν στη γενικότερη εικόνα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα απέκτησε ενεργειακούς αγωγούς που την καθιστούν διεθνή παίχτη και δημιουργούν νέες προοπτικές και για την ίδια μας την περιοχή, το γεγονός ότι στα εθνικά θέματα σταθήκαμε με δυναμισμό και αποτελεσματικότητα κι όταν ασκήσαμε βέτο, για το θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο δεν απομονωθήκαμε, αλλά καταφέραμε να μπλοκάρουμε και μια απόφαση υπερδυνάμεων, την ώρα που στο παρελθόν είχαν γίνει 100, περίπου μονομερείς αναγνωρίσεις, χωρίς την παραμικρή αντίδραση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι την ώρα που κλυδωνίστηκαν και κλονίστηκαν σημαντικές οικονομίες που αποτελούσαν και μοντέλα για την κυβέρνηση Σημίτη, όπως η ιρλανδική οικονομία, όπως η πτώχευση της Ισλανδίας, όπως οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως η έκρηξη της ανεργίας στη σοσιαλιστική Ισπανία, η Ελλάδα κατάφερε να αντέξει και να προστατεύσει και την αξιοπιστία του τραπεζικού της συστήματος και τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, δηλαδή την πραγματική οικονομία, από την πρόσφατη διεθνή οικονομική κρίση που δεν έχει προηγούμενο. Το γεγονός ότι ξεκίνησε και ολοκληρώνεται με επιτυχία η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και κατασκευάζοντας ουσιαστικά 1233 νέα σχολεία σε όλη τη χώρα, το γεγονός ότι απελευθερώνονται οι αερομεταφορές, ιδιωτικοποιούνται τα λιμάνια και δημιουργείται μια νέα δυναμική στο χώρο της τουριστικής ανάπτυξης και σε περιοχές που δεν την είχαν. Αυτά μετρήσιμα αποτελέσματα και μάλιστα παρήχθησαν σε μια δύσκολη συγκυρία που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε Ολυμπιακούς Αγώνες να κλείσουμε εθνικά ζητήματα, θυμίζω Σχέδιο Ανάν, Σκοπιανό να αντιμετωπίσουμε την ευρωπαϊκή επιτήρηση, στην οποία περιήλθαμε από τις κακές οικονομικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και τέλος να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη ενεργειακή κρίση και στην συνέχεια μια μεγάλη οικονομική κρίση. Ο Καραμανλής πολιτεύτηκε με υπευθυνότητα και παρήγαγε αποτελέσματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ίσως δεν τα επικοινωνήσαμε σωστά. Γίναν λάθη και παραλείψεις και από δικά μας στελέχη, όμως δεν πρέπει να αμαυρώνουν τη γενικότερη εικόνα. Θα πω το εξής: Βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο μιας νέας διακυβέρνησης. Όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτωπα είναι ανοιχτά, υπάρχει μια συρόμενη σκανδαλολογία, η οποία ξεκίνησε με μία σειρά από θέματα, έξι μήνες για τα ομόλογα, άλλους έξι για τους υποτιθέμενους κουμπάρους, που εμείς τους βάλαμε στη φυλακή, αλλά πολλοί πρωταγωνιστές ήταν στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων άλλους έξι μήνες η επικαιρότητα ασχολούνταν με το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, που αποδείχτηκε ότι δεν ήταν σκάνδαλο. Τώρα ασχολείται με την υπόθεση Βατοπεδίου, η οποία ουσιαστικά διαμορφώθηκε, γεννήθηκε, φτιάχτηκε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ -αυτοί έκαναν τις παραχωρήσεις. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αντιπολίτευση έχει επιλέξει το χώρο της παραπολιτικής για να κάνει αντιπαράθεση γιατί δεν αντέχει τις συγκρίσεις στο χώρο της παραγωγής πολιτικών αποτελεσμάτων. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει εμείς να κάνουμε την αντεπίθεσή μας.

«Π»: Πάντως, αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά…
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Το ΠΑΣΟΚ εκτιμώ ότι έχει υποκατασταθεί στο ρόλο του ως αντιπολίτευση από μια μεγάλη ομάδα μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία προσπαθώντας να πλήξουν την εικόνα του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το οτιδήποτε για να καλλιεργούν κλίμα μέσα από μονοθεματικά δελτία ειδήσεων. Εμείς είχαμε και έχουμε την ευκαιρία αυτήν την κατάσταση να τη διορθώσουμε. Δεν υποτιμώ τη σημασία των δημοσκοπήσεων, θεωρώ όμως ότι δε μορφοποιείται ρεύμα υπέρ της αντιπολίτευσης, ότι οι πικραμένοι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στο Πασοκ, αλλά στους αναποφάσιστους, δίνοντας μια ευκαιρία στον Καραμανλή να αντεπιτεθεί και ότι οποιαδήποτε διαφορά καταγράφεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες μετρήσεις οφείλεται κυρίως στην ψυχολογική αποσυσπείρωση της ΝΔ που έχει φτάσει στο 55% και στην αντίστοιχη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που έχει φτάσει στο 85%. Η επανασυσπείρωση της ΝΔ, δηλαδή, υπερκαλύπτει τη διαφορά που εντοπίζεται και οι επιθετικές κινήσεις στο χώρο της πολιτικής και της επικοινωνίας έχουν τη δυνατότητα να ξαναδώσουν σαφές πολιτικό προβάδισμα στον Καραμανλή και στην κυβέρνηση.
Θέλω να προσθέσω κάτι. Αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι τηλεφωνικές μετρήσεις των 1000 ατόμων. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πραγματικές δημοσκοπήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και χαρακτηριστικά αναφέρω την πρόσφατη εκλογή αιρετών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη τη χώρα. Στήθηκε κάλπη, ψήφισαν περίπου 140.000 εκπαιδευτικοί και αθροιστικά στις δύο βαθμίδες η ΔΑΚΕ βγήκε πρώτη αυξάνοντας τη δύναμή της σε ψήφους. Αυτό δεν εμφανίστηκε πουθενά. Βγήκε η ΟΛΜΕ και ζήτησε να γίνει πανελλήνια απεργία διαρκείας και από τις 86 γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, οι 78 εψήφισαν κατά της απεργίας. Οι καταλήψεις πριν από δύο χρόνια ήταν 2500 και σήμερα είναι 18. Αυτά, όταν εκπέμπουν αρνητισμό, γίνονται πρωτοσέλιδα, όταν όμως τελικώς αποδεικνύονται «φούσκες» δε γράφονται στις εφημερίδες, δεν ακούγονται στα δελτία ειδήσεων. Αυτό που πρέπει να προσέξουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην τρωθεί η ψυχολογία τους. Όταν έχουν τόσο έργο να παρουσιάσουν θα πρέπει να ενημερωθούν γι’ αυτό το έργο και να βγούνε έξω να ενημερώσουν την κοινωνία.

«Π»: Πιστεύετε ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει να τρωθεί από αυτήν την κατάσταση όπως εξελίσσεται
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Ψυχολογικά υπάρχει σίγουρα ένας κλονισμός στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, που όμως οφείλεται και στον ψυχολογικό πόλεμο που γίνεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται πληρότητα ενημέρωσης, τολμηρές και επιθετικές κινήσεις από την ηγεσία και συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο για να τον ενημερώνουμε. Προσωπικά έχω περιοδεύσει σε 37 νομούς με το ρυθμό που γύριζα παλιότερα τα χωριά της Ροδόπης γυρίζω τώρα τους νομούς της Ελλάδας όπου έχω πάει μπορώ να σας πω ότι η εικόνα αντιστρέφεται με το που ενημερώνεται ο κόσμος, θεωρώ ότι και στην περιοχή μου το ίδιο συμβαίνει, κάθε φορά που έχω την ετοιμότητα να παρουσιάσω αποτελέσματα όπως αυτές τις μέρες.

«Π»: Να επανέλθουμε στο θέμα της υπόθεσης Βατοπεδίου. Είπατε και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται ότι το ζήτημα ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο φαίνεται πιθανή η εμπλοκή κυβερνητικών της ΝΔ. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει τον «αδύναμο κρίκο» για την κυβέρνηση και τελικά να οδηγήσει και στην απαξίωση της πολιτικής από την κοινωνία και στη στροφή, λόγω αποστροφής, της τελευταίας σε κάτι άλλο
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Πρώτα απ’ όλα εγώ θα σας πω ότι σε μια σύγχρονη δημοκρατία αυτοί οι οποίοι εντέλλονται από το λαό να διοικήσουν και να κυβερνήσουν είναι οι εκλεγμένοι πολιτικοί. Όσο αυτή την αρχή την αποδεχόμαστε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν κάποιος πολιτικός δεν κάνει καλά τη δουλειά του, στα τέσσερα χρόνια ο λαός που τον εμπιστεύτηκε μπορεί να το στείλει σπίτι του. Αν όμως ο λαός φορτωθεί μεσίτες εξουσίας, άλλου τύπου, οι οποίοι μπορούν με τα δικά τους μέσα να καθοδηγούν και να διαχειρίζονται την κοινή γνώμη, αυτούς τους μεσίτες δε θα μπορεί σε καμία περίπτωση να τους στείλει στο σπίτι τους, όταν αρχίσουν, για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα να αγνοούν το κοινωνικό συμφέρον. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το θυμόμαστε πάντα. Τον πολιτικό μπορούμε να τον τιμωρήσουμε και να τον αντικαταστήσουμε, οποιοδήποτε όμως, θα τολμούσα να πω, νταβατζή, όπως συνηθίζονταν να λέγεται το προηγούμενο διάστημα, της εξουσίας, όταν θα το φορτωθούμε και θ’ αρχίσει να δουλεύει για την πάρτη του δε θα μπορέσουμε να τον στείλουμε σπίτι του, δε θα μπορέσουμε να τον τιμωρήσουμε και το κοινωνικό συμφέρον θα πάει περίπατο. Είναι κανόνας της δημοκρατίας και θα πρέπει, αυτό που κατακτήσαν με αγώνες όλες οι προηγούμενες γενιές, εμείς να μην το ακυρώσουμε.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το θέμα Βατοπεδίου. Η τοποθέτησή μου είναι θεσμική πάνω στο ζήτημα. Θεωρώ ότι υπήρξαν δύο πολιτικές επιλογές. Η μία ήταν να πάμε σε Εξεταστική Επιτροπή κι αυτό ήταν η πρόταση της ΝΔ και η άλλη, να πάμε σε Προανακριτική κι αυτό ήταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Εξεταστική, πρακτικά σημαίνει να ψάξουμε το σκάνδαλο από μηδέν μέχρι το σήμερα και να δούμε ποιες είναι οι ευθύνες και σε ποιον ανήκουν. Κι εκεί πάνω, ο Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι σε όποιον και να ανήκουν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται θα αποδοθούν και οι υπεύθυνοι θα πάνε στη δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ τι αντιπαράθεσε; Να κάνουμε Προανακριτική. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Να φωτίσουμε το σκάνδαλο μόνο την περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ. Τι υποκρύπτει αυτό, λοιπόν; Υποκρύπτει την προσπάθεια συγκάλυψης των δικών του ευθυνών, υποκρύπτει την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος, στο πεδίο της παραπολιτικής δηλαδή, να πλήξει τη ΝΔ προκειμένου να σκεπάσει το οποιοδήποτε παραγόμενο έργο, τα οποιαδήποτε αποτελέσματα της πολιτικής. Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι εάν η Εξεταστική επιδείξει σε κάποιους ευθύνες, όποιοι κι αν είναι αυτοί θα τιμωρηθούν. Και σ’ αυτό είμαστε συνεπέστατοι. Το ΠΑΣΟΚ τώρα που άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ακυρώνονται οι ισχυρισμοί του, αρχίζει να σχεδιάζει τον τρόπο αποχώρησης από τη διαδικασία.
Η δεύτερη επισήμανση που θέλω να κάνω στο θέμα αυτό είναι η εξής: όταν έχεις μία διερευνητική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής τη σέβεσαι και περιμένεις πρώτα να βγάλει την ετυμηγορία της και μετά να τοποθετηθείς. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ εκ προοιμίου να τοποθετείται και να μιλά για ένα κέντρο που εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και κατηύθυνε όλη αυτήν την ιστορία, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι δε σέβεται τη διαδικασία, ότι σπεύδει να βγάλει εκ προοιμίου αποτέλεσμα χωρίς αποδείξεις πολλοί από τους ισχυρισμούς του ακυρώνονται κατά τη διαδρομή και τελικά αποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί μικροκομματικά αυτήν την υπόθεση γιατί δεν έχει πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθεί με τη ΝΔ. Η σύγκριση της τετραετίας από άποψη αποτελεσμάτων με τη δική του 20ετία δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία παρήγαγε περισσότερο έργο για τον κόσμο, παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες. Εγώ προσωπικά θα περιμένω να βγουν τα συμπεράσματα από την Εξεταστική Επιτροπή και μετά ευχαρίστως να τοποθετηθώ στην ουσία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Είναι αρρωστημένη ελπίδα να προσπαθείς να κάνεις επώδυνες μεταρρυθμίσεις με 151 βουλευτές. Η τραγική διεθνής οικονομική αναστάτωση είναι το κερασάκι στην τούρτα για την αναγκαιότητα των εκλογών ΤΩΡΑ.

Ή 160 βουλευτές και φρέσκια εντολή ή τίποτε.

Άς έρθει το δίδυμο πασόκ-σύριζα θα έχουν πέσει σε 12 μήνες, θυμηθείτε τί έγινε με την κυβέρνηση Πρόντι, έπεσαν σε 11.

Τα οικονομικά δεν θέλουν εντυπώσεις θέλουν ουσία, που μόνο η Ν.Δ. μπορεί να προσφέρει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
o kosmos einai mperdemenos..
ta mme kanoun epithesi stin parastasi nikis kai stin psixologia..
ta mme krivoun to pasok apo to giali kai analamvanoun to rolo tou tile-karximaki..
kai tora kikloforoun fimes apo presvies gia allagi tis "katallilotitas", epeidi "den evale mialo"(?)

kai vazoune kai ta psofia delfinia na malonoun gia na "enisxisoun" tin "akatallilotita" pou erxetai..

an antexei kai ayto to kima epitheseon, to pithanotero einai o karamanlis na kivernisei toulaxiston akoma 2 tetraeties..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ρε παιδια σορρυ αλλα ο Τραγκας τι ζορι τραβαει ;τι ρολο παιζει ;
γιατι κανει ολη αυτη τη επιθεση σαπιλας στον Καραμανλη;
γιατι δεν ξεσκεπαζει κανεις τις οποιες προθεσεις του;...
γιατι δεν πειθει κανεναν πιστευω οτι αυτη ειναι η θεση του πολιτικα!