Οταν ο μεσολαβητής τού ΟΗΕ γιά το Κυπριακό είναι πράκτορας τής MI6, αυτό είναι πρόβλημα;


Οταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναλάμβανε τον περασμένο Σεπτέμβριο επισήμως τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στο σαρωτικό στυλ του... μπουλντόζα που ενίοτε τον χαρακτηρίζει, παραλληλίζοντάς τον με τον γνωστό μας αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ή στις στενές του σχέσεις με τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα, αλλά ως εκεί. Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του κ. Ντάουνερ που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τον εμπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της «σύγχρονης κατασκοπείας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στη βρετανική εταιρεία Hackluyt & Co. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από πρώην πράκτορες της ΜΙ6 με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες στρατηγικής σημασίας (έτσι ονομάζονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα απόρρητα κρατικά μυστικά) σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές όπου το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές - με το αζημίωτο, φυσικά......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για βρετανική εταιρεία κατασκοπείας
Ο μεσολαβητής που είναι πράκτορας
Προβληματισμός για το αν θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία από τη διπλή δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναλάμβανε τον περασμένο Σεπτέμβριο επισήμως τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στο σαρωτικό στυλ του... μπουλντόζα που ενίοτε τον χαρακτηρίζει, παραλληλίζοντάς τον με τον γνωστό μας αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ή στις στενές του σχέσεις με τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα, αλλά ως εκεί. Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του κ. Ντάουνερ που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τον εμπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της «σύγχρονης κατασκοπείας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στη βρετανική εταιρεία Hackluyt & Co. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από πρώην πράκτορες της ΜΙ6 με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες στρατηγικής σημασίας (έτσι ονομάζονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα απόρρητα κρατικά μυστικά) σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές όπου το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές - με το αζημίωτο, φυσικά.


Η Hackluyt (προφέρεται «Χάκλετ») δεν επιλέγει τυχαία τους συνεργάτες της. Μπορεί στην ίδρυσή της να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού Στέμματος, αλλά τα... διαμάντια αυτού δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι πρώην πολιτικοί, διπλωμάτες και γενικότερα άνθρωποι με προσβάσεις στα κατάλληλα πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα εξουσίας. Ο κ. Ντάουνερ ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το προφίλ του... μεταμοντέρνου κατασκόπου. Αλλωστε, ως υπουργός Εξωτερικών επέβλεπε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας και είχε άμεση πρόσβαση σε «καυτές» πληροφορίες. Και προφανώς, εξακολουθεί να έχει φίλους τόσο εντός όσο και εκτός Αυστραλίας.

Την υπόθεση έφερε για πρώτη φορά στο φως η αυστραλιανή εφημερίδα «The Age» με δημοσίευμά της τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο «Το Βήμα» επικοινώνησε με τη Hackluyt πριν από λίγες ημέρες. Στέλεχος της εταιρείας, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε ότι ο κ. Ντάουνερ εργάζεται για λογαριασμό της και συγκεκριμένα ως μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της (Advisory Board). Και υπογράμμισε ότι το όργανο αυτό προσφέρει «στρατηγική πληροφόρηση» (σ.σ.: strategic intelligence) για τις εξελίξεις στο διεθνές σύστημα, βάσει της οποίας η Hackluyt παρέχει τις υπηρεσίες της. Τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου, κατά το ίδιο στέλεχος, «είτε δεν αμείβονται είτε λαμβάνουν ένα συμβολικό ποσό». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «δεν βγάζουν τα προς το ζην από τη δουλειά αυτή».

Ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ, ερωτηθείς την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο για τον ρόλο του στη Hackluyt, τόνισε: «Δεν γνωρίζω από πού προέρχονται όλα τα μέλη που εργάζονται για την εταιρεία, ούτε έχω την ευθύνη για αυτά τα μέλη. Είμαι μέλος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου, συναντιέμαι με τα μέλη του Συμβουλίου μία φορά τον χρόνο και παρέχουμε τις προοπτικές πάνω σε διεθνείς καταστάσεις για διάφορες περιοχές, όπως η Ασία. Πρόκειται λοιπόν για μια εταιρεία παροχής συμβουλών για επιχειρήσεις και δεν έχω ερευνήσει, ούτε έχω ιδέα από πού προέρχονται τα μέλη της».

Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν από τη δραστηριότητα του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Εξαιτίας του ρόλου του, ο κ. Ντάουνερ έχει πρόσβαση σε απόρρητη πληροφόρηση, η οποία θα ήταν χρήσιμη σε πολλούς. Πού πηγαίνει στη συνέχεια η πληροφόρηση αυτή; Ενημερώνονται μόνο τα Ηνωμένα Εθνη και τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό για όσα γνωρίζει ο κ. Ντάουνερ ή και κάποιοι άλλοι; Και ποιοι είναι αυτοί; Επιπλέον, πόσο μπορεί να επηρεαστεί αυτή καθαυτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό από τη διπλή δραστηριότητα του κ. Ντάουνερ;

Εφόσον η Hackluyt παρέχει εσωτερική πληροφόρηση σε επιχειρήσεις ώστε αυτές να περιορίσουν το επενδυτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν, η παρουσία του κ. Ντάουνερ δεν θα μπορούσε να επηρεάσει π.χ. τη δραστηριότητα πετρελαϊκών εταιρειών που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε έρευνες για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα; Εξάλλου, η σχέση της Hackluyt με κολοσσούς όπως η ΒΡ και η Shell οδηγούν εύκολα σε τέτοιου είδους συνειρμούς. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που διατυπώνουν στελέχη που ασχολούνται με το πολιτικό πρόβλημα της νήσου, προσθέτοντας με νόημα ότι υπάρχουν και πολλά ακόμη «τα οποία δεν είναι σωστό να δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους που άπτονται της διαπραγμάτευσης».
Η ταυτότητα της Hackluyt
Τον Απρίλιο του 1995, ο πρώην πράκτορας της ΜΙ6 Κρίστοφερ Τζέιμς αποφάσισε να ιδρύσει, μαζί με τον επιχειρηματία Κρίστοφερ Γουΐλκινς, τη Hackluyt & Company. Ο τότε επικεφαλής της ΜΙ6 σερ Ντέιβιντ Σπέντινγκ είχε μάλιστα δώσει την ευχή του στους πρώην υφισταμένους του. Η εταιρεία πήρε το όνομά της από τον βρετανό γεωγράφο και κληρικό Ρίτσαρντ Χάκλετ (1552-1616), ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχαν επιχειρηματολογήσει για την αποικιοποίηση της Βόρειας Αμερικής.

Σε συνέντευξη την οποία είχε παραχωρήσει το 2000 στους «Financial Times» ο κ. Τζέιμς, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χρήση του συγκεκριμένου ονόματος υποδηλώνει συνέχεια του αυτοκρατορικού παρελθόντος της Βρετανίας, είχε δηλώσει: «Οταν ιδρυθήκαμε θέλαμε να βοηθήσουμε τις βρετανικές εταιρείες να βρίσκονται μπροστά από τον ανταγωνισμό. Τώρα πλέον έχουμε διεθνείς πελάτες, αλλά υπάρχει ακόμη αυτή η επιθυμία της επέκτασης, του να ηγούμαστε του "παιχνιδιού"».

Η δραστηριότητα της Hackluyt, η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί και τα πρόσωπα που εργάζονται για αυτή είναι εντυπωσιακά. Στο «καρνέ» της εταιρείας βρίσκονται «σύνδεσμοι» σε όλο τον κόσμο, από πρώην πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων ως συζύγους διπλωματών και δημοσιογράφους. Οι «σύνδεσμοι» αμείβονται πλουσιοπάροχα, αλλά τα ποσά αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Η δραστηριότητα της εταιρείας εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στον χώρο της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Κίνας, αλλά επίσης σε Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική.

Στην προεδρία της εταιρείας βρίσκεται αυτή την περίοδο ο σερ Γουΐλιαμ Πέρβις, πρώην πρόεδρος της πασίγνωστης βρετανικής τράπεζας HSBC. Αλλά η λίστα είναι μακρά. Ηδη από το 1997, μόλις δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, μέλος της εταιρείας έγινε ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας (και γνωστός για τις πολύ καλές σχέσεις του με την Ουάσιγκτον) Καρλ Μπιλντ. Τις συμβουλές τους παρέχουν ο σερ Πίτερ Χολμς, πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Royal Dutch Shell, ο Κρις Γκεντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, ο σερ Πίτερ Κάζαλετ, πρώην αντιπρόεδρος της ΒΡ, ο λόρδος Τρότμαν, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford, ο σερ Ροντ Εντιγκτον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της British Airways, και ο Φρανκ Γουΐσνερ, γνωστός αμερικανός διπλωμάτης που υπήρξε πρόσφατα μέλος της διεθνούς τρόικας για το Κοσσυφοπέδιο.

Από την ενδιαφέρουσα αυτή παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Χένρι Κίσινγκερ. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποκαλούμενος και «μάγος της διπλωματίας», έχει ιδρύσει εδώ και πολλά χρόνια τη δική του εταιρεία παροχής «στρατηγικών πληροφοριών», την Kissinger Associates, η οποία συνεργάζεται με τη Hackluyt.

Οι δραστηριότητες της Hackluyt είναι τουλάχιστον σκοτεινές. Τον Ιούνιο του 2001, οι «Sunday Times» είχαν αποκαλύψει ότι η βρετανική εταιρεία είχε προσλάβει έναν πρώην πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND), τον Μάνφρεντ Σλίκενριντερ, για να διεισδύσει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και να μάθει τι σχεδίαζαν εναντίον των δραστηριοτήτων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η ΒΡ και η Shell. Για τη δράση της Hackluyt και την πιθανή σχέση της με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχε κατατεθεί σχετικό ερώτημα από βρετανούς βουλευτές.

Αλλη μία υπόθεση, η οποία εφόσον ισχύει αποδεικνύει ότι η Hackluyt δεν περιορίζεται μόνο στη συλλογή πληροφοριών, παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2008 στο έγκυρο ρωσικό περιοδικό «Profile». Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, τον Γάλλο Τιερί Μεϊσάν, η βρετανική εταιρεία φέρεται να εμπλέκεται ακόμη και στο σκάνδαλο Clearstream! Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, στο συγκεκριμένο σκάνδαλο κατηγορούνται προσωπικότητες, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ότι διατηρούσαν μυστικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Clearstream στο Λουξεμβούργο. Για την υπόθεση κατηγορείται ο πρώην γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του σκανδάλου ήταν να ενισχυθούν οι προεδρικές φιλοδοξίες του «Σαρκό» και να πληγεί ο κύριος εσωκομματικός του αντίπαλος.

Το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι ότι οι ψευδείς, όπως έχει αποδειχθεί, λίστες με τους λογαριασμούς είχαν καταρτιστεί από τη... Hackluyt (το οποίο χαρακτηρίζεται από τον κ. Μεϊσάν ως... μαγαζί της CIA και της ΜΙ6) και είχαν διακινηθεί μέσω του French American Foundation. Πρόεδρος αυτού είναι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγκροπόντε και στέλεχος ο Φρανκ Γουΐσνερ. Οπως είδαμε παραπάνω, κατά σατανική σύμπτωση ο τελευταίος είναι κορυφαίος σύμβουλος και της Hackluyt... http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15518&m=A31&aa=1