Αντώνης Σαμαράς (μετά την φωτογραφία με την Ντόρα): Ο κ. Καραμανλής θα έχει και τρίτη θητεία, και «ο νοών νοείτω».

απο το αυριανό βήμα
.......Η κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από το περιβάλλον της κυρίας Μπακογιάννη είναι ότι το πολιτικό στίγμα της υπουργού Εξωτερικών παραμένει τελείως διαφορετικό σε σχέση με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο επιμένουν πως έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και άλλη κοσμοθεωρία. «Η υπουργός δεν επιθυμεί να γίνει άλλοθι για κανέναν» αναφέρουν στενοί συνεργάτες της και υπογραμμίζουν ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει την αίσθηση ότι η επιρροή της στην ΚΟ και στο κόμμα δεν της επιτρέπει να αναπαράγει το παρελθόν. Κινείται με όρους «παρόντος και μέλλοντος», όπως λένε χαρακτηριστικά. Και όπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές της, αν ερωτηθεί για την υπουργοποίηση του κ. Σαμαρά, η απάντησή της δεν θα δοθεί με «όρους παρελθόντος».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς σε κάθε ευκαιρία δίδει την απάντηση ότι δεν έχει κανένα κοινό σημείο με την κυρία Μπακογιάννη. Εμμένει στη γραμμή ότι έχει σταθερές απόψεις για μια σειρά ζητημάτων, κυρίως στα εθνικά θέματα και στην οικονομία. Στενοί συνεργάτες του σημειώνουν ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να συντηρεί μια πολιτική βεντέτα ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρινίζουν, πως «ρίχνει και νερό στο κρασί του», ενώ επιμένει ότι ο κ. Καραμανλής θα έχει και τρίτη θητεία, και «ο νοών νοείτω».

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Πολλοί έσπευσαν προ ημερών να μιλήσουν για πολιτικό «φλερτ» μετά τη συνάντηση που είχαν στο καφενείο της Βουλής, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, εκτίμηση που δεν ενθουσίασε τα δύο «στρατόπεδα». Η είδηση για τη συνάντηση, και κυρίως η δημοσίευση της φωτογραφίας που εμφάνιζε την κυρία Μπακογιάννη να είναι σε απόσταση «αναπνοής» από τον κ. Σαμαρά, πυροδότησε ποικίλα σχόλια και ερμηνείες. Η εικόνα των δύο πολιτικών να χαμογελούν εξέπληξε το σύνολο των μελών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Εξ αρχής και οι δύο πλευρές, μέσω των συνεργατών τους, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής μεταξύ των δύο πολιτικών λέγοντας ότι «μια φωτογραφία δεν σημαίνει τίποτε» και επέμειναν στις ιδεολογικές διαφορές που τους χωρίζουν.

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις για την «ιστορική» συνάντηση, αλλά κοινή ήταν η εκτίμηση πως δίνει νέα διάσταση στις διεργασίες που έχουν αρχίσει να συντελούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν τα ερωτήματα από ορισμένα κυβερνητικά στελέχη για το αν ήταν τυχαία ή όχι η συνάντηση, κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, την καθεμιά για διαφορετικούς λόγους. Εξάλλου και για τις δύο πλευρές «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και δεν είναι άγνωστο στο νεοδημοκρατικό σύστημα ότι αρκετές φορές οι δύο πολιτικοί έχουν βρεθεί στον ίδιο χώρο, δεν είχαν όμως δείξει ιδιαίτερη προθυμία να χαιρετηθούν. Οπως είπε και ο βασικός αυτόπτης μάρτυς, ο φωτογράφος κ. Ντίμης Αργυρόπουλος, στην ολιγόλεπτη συνάντηση, όπου ήταν παρόντες οι βουλευτές κκ. Ι. Μανώλης, Αθ. Γιαννόπουλος, Β. Μιχαλολιάκος και το μέλος της ΚΕ κ. Κ. Πάσχος, επικρατούσε αμηχανία, παρά τα χαμόγελα.

Δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί αλλά και οι βουλευτές που συνέδεσαν τη συνάντηση με τον επικείμενο ανασχηματισμό που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Μάλιστα ακόμη και συνεργάτες του κ. Καραμανλή, σχολιάζοντας τη συνάντηση, έλεγαν ότι πλέον ο Πρωθυπουργός διευκολύνεται για τις επόμενες κινήσεις του σχετικά με τις αλλαγές που προετοιμάζει στο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς θέλει να κλείσουν όλες οι «ανοιχτές» πληγές του παρελθόντος. Από την πλευρά της υπουργού Εξωτερικών, συνεργάτες της διευκρινίζουν ότι ήταν μια «φυσιολογική συνάντηση», που έγινε τυχαία και αυθόρμητα στο καφενείο της Βουλής, και τονίζουν με έμφαση ότι η κυρία Μπακογιάννη «δεν πολιτεύεται με όρους παρελθόντος, τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και ευρύτερα». Υποστηρίζουν ότι δεν έχει αλλάξει τις απόψεις της και σημειώνουν, με αφορμή τη σημασία που έδωσαν στη συνάντηση ορισμένοι «κύκλοι» εντός της ΝΔ, ότι δεν μπορούν διάφοροι να ασκούν πολιτική χρησιμοποιώντας συμβολισμούς του παρελθόντος.

Η κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από το περιβάλλον της κυρίας Μπακογιάννη είναι ότι το πολιτικό στίγμα της υπουργού Εξωτερικών παραμένει τελείως διαφορετικό σε σχέση με τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο επιμένουν πως έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και άλλη κοσμοθεωρία. «Η υπουργός δεν επιθυμεί να γίνει άλλοθι για κανέναν» αναφέρουν στενοί συνεργάτες της και υπογραμμίζουν ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει την αίσθηση ότι η επιρροή της στην ΚΟ και στο κόμμα δεν της επιτρέπει να απαράγει το παρελθόν. Κινείται με όρους «παρόντος και μέλλοντος», όπως λένε χαρακτηριστικά. Και όπως τονίζουν τακτικοί συνομιλητές της, αν ερωτηθεί για την υπουργοποίηση του κ. Σαμαρά, η απάντησή της δεν θα δοθεί με «όρους παρελθόντος».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σαμαράς σε κάθε ευκαιρία δίδει την απάντηση ότι δεν έχει κανένα κοινό σημείο με την κυρία Μπακογιάννη. Εμμένει στη γραμμή ότι έχει σταθερές απόψεις για μια σειρά ζητημάτων, κυρίως στα εθνικά θέματα και στην οικονομία. Στενοί συνεργάτες του σημειώνουν ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να συντηρεί μια πολιτική βεντέτα ετών, αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως διευκρινίζουν, πως «ρίχνει και νερό στο κρασί του», ενώ επιμένει ότι ο κ. Καραμανλής θα έχει και τρίτη θητεία, και «ο νοών νοείτω».