Ετήσια έκθεση Ευρωπαικής Επιτροπής. Μεγάλη νίκη γιά τίς ελληνικές θέσεις. Τουρκία, σκόπια δέν είναι Ευρώπη. Απέχουν πολύ.

..........Εξάλλου, ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τις ελληνικές θέσεις είναι οι αναφορές της Επιτροπής σε μία σειρά θεμάτων ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το casus belli, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το casus belli, η έκθεση τονίζει ότι εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, ενώ υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2007, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάνοντας μνεία σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κυριότητα του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Επίσης, για πρώτη φορά, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της την ανάγκη σεβασμού των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Γίνεται ακόμη μνεία στους περιορισμούς στην εκπαίδευση των κληρικών και στη μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.........
...............Επισημαίνοντας μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, δεν εισηγείται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Περαιτέρω επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του εκδημοκρατισμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Τουρκία στην ετήσια έκθεση προόδου, που έδωσε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο η Άγκυρα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της.

Μια χρονιά που, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, χαρακτηρίστηκε από μεγάλες πολιτικές εντάσεις. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η περιορισμένη πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αντανακλά το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν επισημαίνει στην έκθεσή της ότι, εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Τουρκία, οι προσπάθειες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τον τελευταίο χρόνο, σημείωσαν επιβράδυνση.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στις πρόσφατες εξελίξεις στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τις ελληνικές θέσεις είναι οι αναφορές της Επιτροπής σε μία σειρά θεμάτων ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το casus belli, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το casus belli, η έκθεση τονίζει ότι εξακολουθεί να τελεί σε ισχύ το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, ενώ υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2007, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Επιπλέον, η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάνοντας μνεία σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κυριότητα του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Επίσης, για πρώτη φορά, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της την ανάγκη σεβασμού των κληρονομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών. Γίνεται ακόμη μνεία στους περιορισμούς στην εκπαίδευση των κληρικών και στη μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την εκπαίδευση και τα περουσιακά δικαιώματα και γίνεται ειδική αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου.

Εξάλλου, ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές θέσεις έχει η αναφορά της Επιτροπής στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιδείξει ενδιαφέρον για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή, αφού διαπιστώνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά στο πρόσθετο Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης, ζητά από την Αγκυρα να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του.

Για την ΠΓΔΜ

Επισημαίνοντας μια σειρά αρνητικών εξελίξεων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ τον τελευταίο χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, δεν εισηγείται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρεται στα επεισόδια που παρατηρήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ της 1ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν έγινε με τρόπο σύμφωνο προς τους διεθνείς κανόνες.

Μικρή πρόοδος σημειώνεται και σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Ωστόσο, σε ζητήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών και της ισότιμης εκπροσώπησης, βάσει της Συμφωνίας της Οχρίδας, η Επιτροπή παρατηρεί μεγαλύτερη πρόοδο.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, η έκθεση της Επιτροπής περιέχει σημαντικές αναφορές.

Η Επιτροπή σημειώνει, αρχικά, ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα και ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη συγχρηματοδότηση οδικών μεταφορικών αρτηριών, στο πλαίσιο του Trans European Transport Network της ΕΕ.

Ωστόσο, συνεχίζει η Επιτροπή, «οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος» και συμπληρώνει ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Επίσης, για πρώτη φορά, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, τονίζοντας ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει θεμελιώδους σημασίας».

Δηλώσεις Όλι Ρεν

Tους ιδιαίτερους κινδύνους που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών τους με την ΕΕ, υπογράμμισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος, Όλι Ρεν, παρουσιάζοντας τις ετήσιες εκθέσεις για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει οι χώρες αυτές στην πορεία τους προς την προσχώρηση στην ενωμένη Ευρώπη.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο Επίτροπος σημείωσε την περιορισμένη πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο έτος.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, τόνισε ότι θα πρέπει να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες για την επίλυσή του και κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αποδεχθεί κάθε σχέδιο λύσης του προβλήματος, υπό τον όρο ότι θα είναι συμβατό προς τα δεδομένα της ΕΕ και θα οδηγεί στη δημιουργία ενιαίου και λειτουργικού κράτους.

Σε ερώτηση για ποιους λόγους η Επιτροπή δεν θεωρεί την ΠΓΔΜ ικανή να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Επίτροπος σημείωσε ότι όχι μόνο η Επιτροπή, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί διαπίστωσαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών.

Σε σχέση με την εκκρεμότητα με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι, αν και δεν αποτελεί τμήμα του διαπραγματευτικού πλαισίου της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, η Επιτροπή θεωρεί πως έφθασε η ώρα για την επίλυσή του και τόνισε πως ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση.

Ο Επίτροπος ανέφερε τέλος ότι το 2009, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταργηθεί η «βίζα» για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που εισέρχονται στην ΕΕ.



ΑΠΕ - ΜΠΕhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=59311