Ενδιαφέρον άρθρο τού Γ. Λούλη. Ξεκαθαρίζει το τοπίο καί τα "χώνει" στίς εταιρείες πού κάνουν αναγωγές....


.....Ο δεύτερος σημαντικός δείκτης παραπέμπει στη χαμηλή κυβερνητική αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά την αναμφίβολη βελτίωση της εικόνας της. Κατ’ αρχάς το 65,3% θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ανέτοιμο για να κυβερνήσει τη χώρα. Επίσης μόνο το 33,4% πιστεύει πως εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν τώρα στη κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά την κρίση, με το 62,4% να δηλώνει πως αυτό δεν θα συνέβαινε. Επίσης «στο συνολικό πολιτικό επίπεδο» το 63,1% θεωρεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μη πειστικές.
Όμως το πιο χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το 16,5% θα εμπιστεύονταν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χειρισθεί την οικονομική κρίση (όταν η επιλογή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ φθάνει το 23%). Η όποια εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ εκδηλώνεται μόνο όταν συμμετέχει σε συμμαχικές κυβερνήσεις, είτε με τη ΝΔ (26%), είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ (23,2%). ....
.......Υ.Γ. Γι’ αυτό άλλωστε, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που εφαρμόζουν τη μέθοδο της «εκτίμησης ψήφου» στο συγκεκριμένο τοπίο δύσκολα πείθουν ότι η μεθοδολογία τους βοηθάει στο να φωτογραφηθούν με ακρίβεια οι σημερινές άκρως ρευστές τάσεις. Το κακό είναι ότι, επειδή κάποιες από αυτές έχουν δικαιωθεί στο παρελθόν, σε ένα πιο σταθερό και άρα πιο προβλεπτό τοπίο, θα επιμείνουν στη μέθοδό τους. Αρνούμενες να προσαρμοσθούν σε νέα δεδομένα που απαιτούν νέα ερμηνευτικά εργαλεία.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Γιατί το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό


Ασφαλώς το κλίμα συνεχίζει να επιβαρύνεται για το κυβερνών κόμμα και το ΠΑΣΟΚ κερδίζει έδαφος. Όμως τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO δείχνουν μια ξεκάθαρη πραγματικότητα: Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μιλήσει κανείς για κατασταλαγμένη πολιτική δυναμική. Αντίθετα όλα τα στοιχεία πιστοποιούν πως αυτή διαμορφώνεται σε συνθήκες ασταθούς και εύθραυστης ισορροπίας.

Αν κανείς θέλει να σταθεί στους δύο πιο σημαντικούς και διαφωτιστικούς δείκτες της δημοσκόπησης, οι οποίοι άλλωστε αφορούν τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτοί αναφέρονται: Πρώτον, στα σημαντικά προβλήματα συσπείρωσης της ΝΔ και δεύτερον στα προβλήματα κυβερνητικής αξιοπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

Ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο δείκτη: Το ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 4,1% στην πρόθεση ψήφου οφείλεται κυρίως στα προβλήματα συσπείρωσης της ΝΔ και όχι τόσο στις μετακινήσεις ψηφοφόρων της προς το ΠΑΣΟΚ ή το ΛΑΟΣ (αυτές από τον Οκτώβριο αυξήθηκαν ελάχιστα). Αντίθετα, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου είχαμε ταυτόχρονη πτώση της συσπείρωσης της ΝΔ (από 59,3% σε 55,8%) και άνοδο της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ (από 67% σε 72%).

Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση καταγράφει αύξηση και της αδιευκρίνιστης ψήφου από 18,6% σε 22,7%. Η αύξηση αυτή είναι προφανές ότι έχει τροφοδοτηθεί από τη ΝΔ. Η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ συνδέεται με την επιβάρυνση της εικόνας της κυβέρνησης και παρά τις αντοχές της εικόνας Καραμανλή (που όμως πιέζεται από την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης). Να σημειωθεί ότι ενώ η ικανοποίηση από τον Καραμανλή βρίσκεται στο 41,5% το αντίστοιχο ποσοστό για την κυβέρνηση είναι 28%.

Ο δεύτερος σημαντικός δείκτης παραπέμπει στη χαμηλή κυβερνητική αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά την αναμφίβολη βελτίωση της εικόνας της. Κατ’ αρχάς το 65,3% θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ανέτοιμο για να κυβερνήσει τη χώρα. Επίσης μόνο το 33,4% πιστεύει πως εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν τώρα στη κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά την κρίση, με το 62,4% να δηλώνει πως αυτό δεν θα συνέβαινε. Επίσης «στο συνολικό πολιτικό επίπεδο» το 63,1% θεωρεί τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μη πειστικές.

Όμως το πιο χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το 16,5% θα εμπιστεύονταν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να χειρισθεί την οικονομική κρίση (όταν η επιλογή για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ φθάνει το 23%). Η όποια εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ εκδηλώνεται μόνο όταν συμμετέχει σε συμμαχικές κυβερνήσεις, είτε με τη ΝΔ (26%), είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ (23,2%).

Τμήμα της προβληματικής «κυβερνητικής εικόνας» του ΠΑΣΟΚ είναι η χαμηλή «πρωθυπουργική» αξιοπιστία της ηγεσίας του. Έτσι ο Καραμανλής προηγείται ως «καταλληλότερος Πρωθυπουργός» με 41% έναντι 34,5% του Παπανδρέου. Βεβαίως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει βελτιώσει τη θέση του, ενώ εκείνη του Καραμανλή υποχωρεί. Όμως ο τελευταίος υπερτερεί με αισθητή διαφορά σε ηγετικές ιδιότητες όπως «αποτελεσματικότητα», «πολιτική ικανότητα», και «σταθερότητα». Ανησυχητικό για τον Πρωθυπουργό είναι ότι υπερτερεί οριακά στο χειρισμό των οικονομικών.

Η αδυναμία συσπείρωσης της ΝΔ, η όχι καλή κυβερνητική της εικόνα, και οι αντοχές της Πρωθυπουργικής εικόνας από τη μια πλευρά, καθώς και η ενίσχυση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, η χαμηλή κυβερνητική του αξιοπιστία και οι αδυναμίες της ηγετικής του εικόνας από την άλλη πλευρά, πρέπει να μπουν όλα στη ζυγαριά της ασταθούς ισορροπίας. Προφανώς η ισορροπία αυτή ευνοεί, για την ώρα, το ΠΑΣΟΚ. Όμως τα πάντα είναι ανοιχτά. Καθώς οι τάσεις δεν έχουν κατασταλάξει και οι στρατηγικές επιλογές των δύο πλευρών θα κρίνουν πολλά.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι σύμφωνα με τη GPO, το 57,2% των αναποφάσιστων προέρχονται από τη ΝΔ και μόνο το 27,7% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμο είναι επίσης να τονισθεί ότι στους ψηφοφόρους αυτούς το 40,7% θεωρεί ως «καταλληλότερο Πρωθυπουργό» τον Καραμανλή, έναντι μόνο 13,1% που επιλέγει τον Παπανδρέου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 61% των ψηφοφόρων αυτών αδιαφορεί για το ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο στις εκλογές.

Συμπεραίνοντας: Οι αντιδράσεις αυτές συν τα στοιχεία που παρατέθηκαν, δείχνουν τη μεγάλη ρευστότητα ενός τοπίου όπου οι όποιες βεβαιότητες είναι de facto εξωπραγματικές.

Υ.Γ. Γι’ αυτό άλλωστε, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που εφαρμόζουν τη μέθοδο της «εκτίμησης ψήφου» στο συγκεκριμένο τοπίο δύσκολα πείθουν ότι η μεθοδολογία τους βοηθάει στο να φωτογραφηθούν με ακρίβεια οι σημερινές άκρως ρευστές τάσεις. Το κακό είναι ότι, επειδή κάποιες από αυτές έχουν δικαιωθεί στο παρελθόν, σε ένα πιο σταθερό και άρα πιο προβλεπτό τοπίο, θα επιμείνουν στη μέθοδό τους. Αρνούμενες να προσαρμοσθούν σε νέα δεδομένα που απαιτούν νέα ερμηνευτικά εργαλεία.
http://www.johnloulis.gr/default.asp?siteID=1&pageID=8&entryID=366&Tablepageid=4&langID=1
Ο χρήστης spinallongas είπε…
Πάτε καλά?Αναλύσεις επι αναλύσεων για να κάνετε το ασπρο.. μαύρο!!Ρε αντε κάντε καμια βόλτα στον Λευκό Πύργο , μπας και ξελαμπικάρετε...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
to dimoskopiko provlima tis nd aytin tin stigmi exei na kanei me tis seispiroseis
deixnei ena megalo meros ayton pou ipostirixan nd, eite na kratane stasi anamonis, eite na exoun "kaki" psixologia apenanti stin nd, isos logo tis adinamias tis na antistathei stis epitheseis apo ta mme kai tis esostrefias pou (panta) exei..

meta ton anasximatismo, kapoies stoxeymenes kiniseis kai meta i valvida asfalias ton eyroeklogon, tha allaxoun tin psixologia kai tha exoume pliri antistrofi klimatos mexri to xeimona..ayto lene oi peri ton dimoskopiseon kai to xeroun kai oi antipolitevomenoi kai gia ayto prospathoun na kanoun oti kanoun mexri tis eyroekloges..