Μιά ερμηνεία γιά τίς τελευταίες (πολιτικές) επιλογές τού Βγενόπουλου. Γιατί τό κάνει; Τί τόν πιέζει;
.....Αντίθετα με τον κ. Σάλλα, ο άσπονδος «φίλος» και ανταγωνιστής του, ο κ. Βγενόπουλος, επιμένει ότι η Marfin Bank δεν θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο και ότι μέσω της αύξησης κατά 5 δισ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της MIG θα περιμένει να αγοράσει όσους δεν αντέξουν τις πιέσεις της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βγενόπουλος είναι πολύ θυμωμένος με τον Γ. Αλογοσκούφη, γιατί η κρατική χρηματοδότηση στην οποία μπορούν να προσφύγουν τώρα οι άλλοι τραπεζίτες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους στερεί από τον ίδιο τη δυνατότητα -τουλάχιστον προς το παρόν- να βρει μια μεσαία ή και μεγάλη τράπεζα σε τιμή ευκαιρίας… Ενώ κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι αρκετές από τις επενδύσεις του για λογαριασμό κεφαλαιούχων από το εξωτερικό έχουν, πλέον, αρνητικές επιδόσεις, γεγονός που ασκεί επάνω του μεγάλη πίεση. Σε αυτό τον «εκνευρισμό» του κ. Βγενόπουλου αποδίδουν ορισμένοι και την επίθεσή του κατά του κ. Λάτση αλλά και τις «πολιτικές» εμφανίσεις του στην τηλεόραση και στην οδό Αραβαντινού, όπου συνάντησε την Παρασκευή τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατόπιν σχετικού αιτήματος του τελευταίου, όπως έγινε γνωστό......
Σχόλια
Κυριακή, 16.11.08
Οι τραπεζίτες βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας από ΜΜΕ και κόμματα με τις κινήσεις που έκαναν όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων αλλά και για τις πιέσεις που άσκησαν στους δανειολήπτες.
Μετέφεραν μάλιστα τα παράπονά τους στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά μάλλον δεν βρήκαν κατανόηση, αφού τους ζητήθηκε να είναι περισσότερο προσεκτικοί όσον αφορά τόσο τη διαφάνεια των αλλαγών που προτείνουν για τις δανειακές συμβάσεις όσο και το χρόνο προειδοποίησης προς τους πελάτες τους…
Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν αντιμετωπίσει πολύ λιγότερες αντιδράσεις από αυτές που αντιμετώπισαν οι… συνάδελφοί τους στη Βρετανία, στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού, όπου οι δανειολήπτες έφθασαν να κατέβουν σε διαδηλώσεις ενάντια στους τραπεζίτες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Ελληνες τραπεζίτες δεν φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση:
-Η Εθνική Τράπεζα και ο κ. Τ. Αράπογλου, παρότι θεωρείται ακόμα «κρατικός» τραπεζίτης, κράτησαν αρχικά αποστάσεις από το σχέδιο κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών και θέλησαν να επισημάνουν με διάφορους τρόπους την… πρωτοκαθεδρία της Εθνικής έναντι των υπολοίπων. Στην αρχή της εκδήλωσης της κρίσης κατηγορήθηκε μάλιστα η τράπεζα ότι χρησιμοποιεί την παραδοσιακή εμπιστοσύνη των καταθετών για να πάρει καταθέσεις από τις άλλες τράπεζες.
Παράλληλα όμως οι υπηρεσίες της προχώρησαν σε… άκομψες αυξήσεις στα επιτόκια των καρτών, που υποχρέωσαν την ΤτΕ να παρέμβει. Κινήσεις πίεσης για είσπραξη δανείων δικαιούχων του ΟΕΚ προκάλεσαν αντιδράσεις και ανακλήθηκαν. Επεσαν κεφάλια «υπευθύνων» και κάπου εκεί εξαντλήθηκε το θέμα. Σε υπέρβαση των αστοχιών αυτών και αφού η διοίκηση της ΕΤΕ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και από το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο, έκανε… ρελάνς με αποδοχή του σχεδίου κρατικής ενίσχυσης, με μειώσεις στα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων, διευκολύνσεις ανέργων δανειοληπτών, μειώσεις επιτοκίων καρτών κ.λπ. Το ερώτημα πάντως που απασχολεί την αγορά είναι αν ο κ. Αράπογλου θα εμφανισθεί την επόμενη περίοδο και ως «αγοραστής» άλλης ελληνικής τράπεζας.
-Οι διοικήσεις της Alpha Bank και της Eurobank κράτησαν επιφυλακτική στάση και προσπάθησαν να αποφύγουν να γίνουν το κέντρο της προσοχής στη διάρκεια της διαμάχης, δεδομένου ότι είναι μαζί με την Εθνική οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες με δίκτυα στα «επικίνδυνα» πλέον Βαλκάνια. Παρ’ όλα αυτά, παρακολούθησαν με προσοχή τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και πίεσαν έντονα για να τροποποιηθεί το αρχικό σχέδιο ώστε να απαλλαγούν από την υποχρέωση να κάνουν «μέτοχό» τους το κράτος για να αποκτήσουν πρόσβαση στα 28 δισ. ευρώ. Και το πέτυχαν.
Το πρόβλημά τους πάντως παραμένει όσον αφορά το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια του πακέτου Αλογοσκούφη για να χρηματοδοτήσουν τα δίκτυά τους στα Βαλκάνια. Η Eurobank προσπάθησε επίσης να αναστρέψει το γενικό κλίμα και ανακοίνωσε μειώσεις (ακυρώνοντας προηγούμενες αυξήσεις) επιτοκίων σε κάποια προϊόντα της.
Προς το παρόν πάντως ο βασικός της μέτοχος, κ. Σπ. Λάτσης, δεν φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας πριν ξεκαθαρισθεί το τοπίο με την κρατική ενίσχυση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την Alpha Bank.
-Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν από τους πρωταγωνιστές παράλληλα με τη Marfin και τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο στην αντίθεσή της προς το κυβερνητικό σχέδιο των 28 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μιχάλης Σάλλας με κινήσεις εξαγοράς άλλων τραπεζών (Proton Bank), μειώσεις επιτοκίων σε τραπεζικά προϊόντα της Πειραιώς και… δηλώσεις επέμεινε ότι η τράπεζά του δεν έχει ανάγκη να ενταχθεί στο σχέδιο. Βέβαια η Τράπεζα Πειραιώς ήταν στο κέντρο σεναρίων «γάμου» με την Εθνική τους τελευταίους μήνες, σενάρια που όπως φαίνεται έχουν στην καλύτερη περίπτωση παγώσει λόγω της κρίσης.
Πληροφορίες του ΕΤ.Κ πάντως αναφέρουν ότι παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της διοίκησής της ετοιμάζεται να διεκδικήσει το μερίδιό της από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.
Αντίθετα με τον κ. Σάλλα, ο άσπονδος «φίλος» και ανταγωνιστής του, ο κ. Βγενόπουλος, επιμένει ότι η Marfin Bank δεν θα ενταχθεί στο κυβερνητικό σχέδιο και ότι μέσω της αύξησης κατά 5 δισ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της MIG θα περιμένει να αγοράσει όσους δεν αντέξουν τις πιέσεις της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βγενόπουλος είναι πολύ θυμωμένος με τον Γ. Αλογοσκούφη, γιατί η κρατική χρηματοδότηση στην οποία μπορούν να προσφύγουν τώρα οι άλλοι τραπεζίτες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους στερεί από τον ίδιο τη δυνατότητα -τουλάχιστον προς το παρόν- να βρει μια μεσαία ή και μεγάλη τράπεζα σε τιμή ευκαιρίας… Ενώ κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι αρκετές από τις επενδύσεις του για λογαριασμό κεφαλαιούχων από το εξωτερικό έχουν, πλέον, αρνητικές επιδόσεις, γεγονός που ασκεί επάνω του μεγάλη πίεση. Σε αυτό τον «εκνευρισμό» του κ. Βγενόπουλου αποδίδουν ορισμένοι και την επίθεσή του κατά του κ. Λάτση αλλά και τις «πολιτικές» εμφανίσεις του στην τηλεόραση και στην οδό Αραβαντινού, όπου συνάντησε την Παρασκευή τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατόπιν σχετικού αιτήματος του τελευταίου, όπως έγινε γνωστό.
- Οι κ.κ. Αγγ. Φιλιππίδης και Δημ. Μηλιάκος, κατ’ εξοχήν «κρατικοί» τραπεζίτες, επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου και της Αγροτικής Τράπεζας, δεν φαίνεται να κινούνται στην ίδια γραμμή. Ο κ. Φιλιππίδης θεώρησε ότι η συγκυρία είναι καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί το Τ.Τ. σε εργαλείο σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος με την επέκτασή του μέσω εξαγοράς μικρότερων τραπεζών, αλλά δεν βρήκε ευήκοον ους στoν Γ. Αλογοσκούφη. Από την άλλη ακούγεται ότι και ο κ. Μηλιάκος δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την τελική μορφή του σχεδίου, καθώς η ΑΤΕ αναμένεται να πιεσθεί από την ΤτΕ να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κεφάλαιά της εν όψει υψηλότερων απαιτήσεων για το 2009.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=61189