Οι νέοι (καραμανλικοί) υπουργοί έχουν αρχίσει και τα "παίρνουν" μέ τις βεντέτες πού μοστράρονται γιά διάδοχοι.
.......Το κακό κλίμα επιτείνεται από την καχυποψία που έχει προκαλέσει η διακριτική αλλά πάντως υπαρκτή πρόωρη ανακίνηση της διαδοχολογίας στη Ν.Δ. Νέοι υπουργοί, που είναι «ταλιμπάν» του πρωθυπουργού, ζητούν με μηνύματα που στέλνουν στον Γιάννη Αγγέλου «να μεταθέσει τις βεντέτες σε υπουργεία μάχης». Εξοργίζονται επίσης όταν συνάδελφοί τους, παλαιοί στο σχήμα, ανοίγουν θέματα «για να τονώσουν το εγώ τους και να χαϊδέψουν τα αφτιά της βάσης, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στον ίδιο τον Καραμανλή». Υπουργός, που προ δύο εβδομάδων δημιούργησε ζήτημα με τις δηλώσεις του, έλεγε: «Σιγά μη στενοχωρηθώ επειδή μου τράβηξαν το αφτί. Εγώ έκανα αυτό που ήθελα». Οι λεονταρισμοί αυτοί του τύπου, συν οι πληροφορίες για την αφύσικη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα γραφεία της Βουλής φθάνουν ως γεγονότα στα αφτιά του Μαξίμου, το οποίο αξιολογεί τη στάση του καθενός.
Ο πρωθυπουργός για την ώρα περιμένει να «ξεμπερδέψει» με την Εξεταστική και να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός. Μετά θα πάρει τις αποφάσεις του. Μέχρι τότε αφήνει τους υπουργούς να ανταλλάσσουν σκέψεις στα «πορτοκαλί» τηλέφωνα και σε γεύματα.......
Σχόλια
▪ καχυποψία
▪ παντελή απουσία αλληλεγγύης και συνεργασίας κατά την άσκηση των κυβερνητικών καθηκόντων.
Ολα αυτά φτιάχνουν ένα αποτέλεσμα: Πέφτουν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου, κανείς δεν επιθυμεί να ανοίγει μέτωπα, οι περισσότεροι περιμένουν τον ανασχηματισμό για να δουν τι θα κάνουν.
«Η εμπειρία μου στην κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα δείχνει ότι αν πρέπει να συνεργαστώ μ’ ένα συνάδελφό μου, τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν χρειαστεί να συνεργαστώ με δύο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα!», λέει με χιούμορ σαραντάρης υπουργός, ο οποίος εξομολογείται σε συντροφιές του πώς έχει «κολλήσει» ένα φιλολαϊκό μέτρο εξαιτίας της ξεροκεφαλιάς έμπειρου παλαιού συναδέλφου του.
«Το πρόβλημα της Ν.Δ. αυτή την περίοδο είναι η αμηχανία. Δεν ανοίγουμε θέματα για να συγκρουστούμε», λέει ο ίδιος υπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι ούτε οι παροχές ούτε ο ανασχηματισμός φθάνουν για να αναστραφεί το κλίμα. «Πρέπει να ανοίξουν νέα θέματα», υποστηρίζει. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «ο κ. Σημίτης έκανε παροχές το 2003 και ο Ράλλης το 1980, αλλά αυτό δεν τους έσωσε».
Αλλος υπουργός υποστηρίζει ότι «πρέπει ο Καραμανλής να αποφασίσει ποια είναι η καινούργια ομάδα που θα τον περιστοιχίζει, και, αφού συμβεί αυτό, να αρχίσει να συνεργάζεται σε μόνιμη βάση μαζί της, ώστε να ξαναπάρει εμπρός το μαγαζί». Ο ίδιος καραμανλικός υπουργός θεωρεί ότι «υπάρχει υπερπροσδοκία για τον ανασχηματισμό, γι’ αυτό ο Καραμανλής πρέπει να προσέξει τι αλλαγές θα κάνει. Αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κόσμου, τότε από τον ανασχηματισμό μπορεί να έχουμε κόστος αντί όφελος», προσθέτει και καταλήγει δηκτικά:
«Οι παρεμβάσεις Καραμανλή πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το νέο περιβάλλον. Δεν μπορεί να χαλάει ο κόσμος κι αντί να γυρίζει ο Καραμανλής τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κάποιοι να τον πηγαίνουν στον Κρόκο της Κοζάνης και στα εργοστάσια του Βόλου που παράγουν μήλα». Το κακό κλίμα επιτείνεται από την καχυποψία που έχει προκαλέσει η διακριτική αλλά πάντως υπαρκτή πρόωρη ανακίνηση της διαδοχολογίας στη Ν.Δ. Νέοι υπουργοί, που είναι «ταλιμπάν» του πρωθυπουργού, ζητούν με μηνύματα που στέλνουν στον Γιάννη Αγγέλου «να μεταθέσει τις βεντέτες σε υπουργεία μάχης». Εξοργίζονται επίσης όταν συνάδελφοί τους, παλαιοί στο σχήμα, ανοίγουν θέματα «για να τονώσουν το εγώ τους και να χαϊδέψουν τα αφτιά της βάσης, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στον ίδιο τον Καραμανλή». Υπουργός, που προ δύο εβδομάδων δημιούργησε ζήτημα με τις δηλώσεις του, έλεγε: «Σιγά μη στενοχωρηθώ επειδή μου τράβηξαν το αφτί. Εγώ έκανα αυτό που ήθελα». Οι λεονταρισμοί αυτοί του τύπου, συν οι πληροφορίες για την αφύσικη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα γραφεία της Βουλής φθάνουν ως γεγονότα στα αφτιά του Μαξίμου, το οποίο αξιολογεί τη στάση του καθενός.
Ο πρωθυπουργός για την ώρα περιμένει να «ξεμπερδέψει» με την Εξεταστική και να ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός. Μετά θα πάρει τις αποφάσεις του. Μέχρι τότε αφήνει τους υπουργούς να ανταλλάσσουν σκέψεις στα «πορτοκαλί» τηλέφωνα και σε γεύματα. Ενας παλαιός κανόνας λέει άλλωστε πως «όσο πιο πολύ αργείς να πάρεις απόφαση τόσο πιο πολλά δεδομένα έχεις». Αρκεί να μην αργήσεις πολύ.
mkottakis@e-tipos.com
ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ελεύθερος Τύποςhttp://www.e-tipos.com/newsitem?id=63329