Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία (σχεδόν) απαρατήρητη επίσκεψη.

Εάν τις προηγούμενες ημέρες ένας ξένος βρισκόταν στην Ελλάδα και αποφάσιζε να ενημερωθεί για τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας, θα δοκίμαζε μια μεγάλη έκπληξη. Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στη χώρα μας έμεινε στα ψιλά των εφημερίδων και στα αζήτητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η επίσκεψη του Προέδρου μιας από τις νέες παγκόσμιες υπερδυνάμεις πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και υπερκεράστηκε από τον ορυμαγδό της Βατοπεδινής παραφιλολογίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέσα ενημέρωσης αναγάγουν το εφήμερο σε σημαντικό θέμα της επικαιρότητας, όπως δεν θα είναι μάλλον και η τελευταία φορά που οι εγχώριες σκιές κρύβουν τη θέα του ελληνικού παράθυρου στον κόσμο....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Εάν τις προηγούμενες ημέρες ένας ξένος βρισκόταν στην Ελλάδα και αποφάσιζε να ενημερωθεί για τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα μας, θα δοκίμαζε μια μεγάλη έκπληξη. Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στη χώρα μας έμεινε στα ψιλά των εφημερίδων και στα αζήτητα των τηλεοπτικών σταθμών. Η επίσκεψη του Προέδρου μιας από τις νέες παγκόσμιες υπερδυνάμεις πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και υπερκεράστηκε από τον ορυμαγδό της Βατοπεδινής παραφιλολογίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μέσα ενημέρωσης αναγάγουν το εφήμερο σε σημαντικό θέμα της επικαιρότητας, όπως δεν θα είναι μάλλον και η τελευταία φορά που οι εγχώριες σκιές κρύβουν τη θέα του ελληνικού παράθυρου στον κόσμο.

Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη ενός Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα δεν θα τύχαινε της ίδιας αντιμετώπισης παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι στα επόμενα χρόνια η Κίνα θα αναδειχθεί σε υπολογίσιμο παίκτη στην διεθνή σκακιέρα. Όσο σημαντική παραμένει η Αμερική για τα ζωτικά μας συμφέροντα σε πολιτικό επίπεδο, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της Κίνας για τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις. Και εάν πραγματικά επιδιώκουμε η ελληνική οικονομία να κάνει μια ουσιαστική στροφή προς ανατολάς, οφείλουμε να θέσουμε ως στόχο, εκτός από τη Ρωσία, να προσεγγίσουμε τις αγορές της Κίνας (και της Ινδίας). Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, πριν από λίγες ημέρες που βρέθηκα για τρίτη φορά στην Κίνα, τον εντυπωσιακό καπιταλιστικό μετασχηματισμό που πέτυχε η φίλη χώρα μέσα σε 30 μόλις χρόνια, όταν η Δύση χρειάστηκε πάνω από 200 για να τον πραγματοποιήσει.

Η Κίνα εκτός από παραδοσιακό εταίρο στο πολιτικό επίπεδο, μπορεί να προσφέρει ανεπανάληπτες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία. Η συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο οικονομιών είναι πολύ μεγάλη καθώς δύο από τις σημαντικότερες παραγωγικές μας δραστηριότητες, ο τουρισμός και η ναυτιλία, συνδέονται άρρηκτα με την κινεζική οικονομία. Η υπογραφή της συμφωνίας με την COSCO είναι μια σημαντική πτυχή της ελληνοκινεζικής οικονομικής συνεργασίας, αλλά δεν είναι η μόνη. Θα σταθώ σε δύο τομείς, τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα, που ενδεχομένως δεν συζητήθηκαν όσο θα έπρεπε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου.

Η Κίνα αποτελεί μία από τις τελευταίες ευκαιρίες του ελληνικού τουρισμού να αλλάξει τον προσανατολισμό του και να διευρύνει το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες εκτιμάται ότι θα έρθουν στην Ευρώπη μέχρι το 2015, αριθμός δυσθεώρητος εάν συγκριθεί με τους μόλις 15.000 που επισκέφθηκαν φέτος την Ελλάδα. Και αν συνυπολογίσουμε ότι ταξιδεύουν σε εποχές χαμηλής επισκεψιμότητας για τη χώρα μας (Οκτώβριο, Φεβρουάριο) και ενδιαφέρονται περισσότερο για το πολιτιστικό παρά για το κλασικό παραθεριστικό μας προϊόν, είναι προφανείς οι ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν είναι αυτονόητο ότι οι Κινέζοι τουρίστες θα επισκεφθούν τη χώρα μας εξαιτίας των άριστων διμερών σχέσεων ή της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης. Για να τους προσελκύσουμε χρειάζεται να διοχετεύσουμε στην Κινεζική αγορά πολύ μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής μας καμπάνιας και να προσαρμόσουμε την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος στις ανάγκες των Κινέζων, κάτι που δεν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.

Η αγορά της Κίνας προσφέρει εξίσου μεγάλες ευκαιρίες για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ειδικά το ελαιόλαδο πρέπει να αναδειχθεί σε ναυαρχίδα των εξαγωγών μας. Κινεζικό ενδιαφέρον υπάρχει και σε άλλα προϊόντα, όπως τα ακτινίδια, αλλά για μπορέσουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε αυτόν τον τομέα απαιτείται καλύτερη οργάνωση από την πλευρά των ελλήνων εξαγωγέων ώστε τα προϊόντα μας να είναι εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις της κινεζικής αγοράς. Πέραν των διακρατικών συμφωνιών, πρέπει να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με την κινεζική αγορά και σε επίπεδο παραγωγών, συνεταιρισμών και εμπορικού κόσμου.

Δεν αρκεί μόνο να συζητάμε για τις ευκαιρίες που προσφέρει η κινεζική αγορά στην ελληνική οικονομία αλλά πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Η Κίνα αποτελεί μία από τις τελευταίες ευκαιρίες να διοχετεύσουμε τον οικονομικό μας δυναμισμό. Το εξαιρετικό πολιτικό κλίμα και οι παραδοσιακοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μπορούν και πρέπει να μεταφραστούν σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Έχουμε ήδη αρχίσει να μπαίνουμε σε μία καινούρια εποχή που όλο και περισσότερες χώρες θα στρέφουν το ενδιαφέρον τους προς την δυναμικά ανερχόμενη Κίνα για να συνδέσουν ζωτικά τους συμφέροντα – πολιτικά και οικονομικά - με το νέο ισχυρό παράγοντα των διεθνών σχέσεων. Η χώρα μας μπορεί να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά και να κερδίσει το στοίχημα της κινεζικής προσέγγισης προς όφελός της, αρκεί οι ευκαιρίες να μην περάσουν απαρατήρητες.