Κι όμως, ο Αλογοσκούφης -μάλλον- θα παραμείνει στη θέση του στον ανασχηματισμό. Σαμαράς, Ζαγορίτης, Δήμας είναι τα σίγουρα νέα πρόσωπα.

απο το αυριανο βήμα.
...Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο κ. Αλογοσκούφης είναι σχεδόν αναντικατάστατος λόγω της εμπειρίας που διαθέτει και θεωρούν επικρατέστερο ένα άλλο σενάριο: να παραμείνει υπουργός Εθνικής Οικονομίας και να αναλάβει κάποιος άλλος υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα το σκληρό καθήκον της συλλογής των δημοσίων εσόδων. Στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα έχει την ευθύνη και του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα ενοποιηθεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κατά τα πρότυπα που υπήρχαν και πριν από το 2000.....
...Τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού θα είναι με βεβαιότητα οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ελ. Ζαγορίτης, καθώς και ο επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ κ. Στ. Δήμας, ενώ εάν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου είναι πιθανόν να επιστρέψει στην κυβέρνηση και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, αλλά σίγουρα με άλλα καθήκοντα από αυτά που κατείχε ως τις αρχές του μήνα.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Τα σχέδια Καραμανλή για τον ανασχηματισμό
Χωρίζεται το υπουργείο Οικονομικών από το Εθνικής Οικονομίας
Δημιουργείται υπουργείο Περιβάλλοντος
Νέα πρόσωπα οι Δήμας, Ζαγορίτης, Σαμαράς
Τι θα γίνει με Αλογοσκούφη - Φώλια

Β. ΧΙΩΤΗΣ
Ο διαχωρισμός του υπουργείου Οικονομικών από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, με συνένωση του δεύτερου με το υπουργείο Ανάπτυξης, και η δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα θεαματικότερα στοιχεία του κυβερνητικού ανασχηματισμού τον οποίο προετοιμάζει ο Πρωθυπουργός για τον Ιανουάριο. Ο ίδιος, στις λιγοστές συζητήσεις που έχει ανοίξει για το ζήτημα αυτό, υπογραμμίζει ότι ο ανασχηματισμός δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν είναι σαρωτικός και αν δεν σηματοδοτήσει την ευρεία ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος. Η παραδοχή του αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα αντικατασταθούν αρκετοί από τους υπουργούς οι οποίοι νιώθουν σήμερα ασφαλείς και σίγουρα όσοι βρίσκονται στο κέντρο της κριτικής των συναδέλφων τους για εσφαλμένους χειρισμούς. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπουργοποιηθούν βουλευτές οι οποίοι εκτιμάται ότι δεν μπορούν να παραμένουν άλλο εκτός κυβέρνησης και θα αντιδράσουν δυναμικά αν δεν αναλάβουν χαρτοφυλάκιο.




Για τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ έκπληξη πρώτου μεγέθους θα αποτελέσει να παραμείνει στη θέση του ο κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ο υπουργός Οικονομίας χρεώνεται με μια σειρά λανθασμένων επιλογών από τον περασμένο Αύγουστο, όπως η πρόωρη εξαγγελία των τεκμηρίων διαβίωσης και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και ο διορισμός διοικητών ΔΕΚΟ και τραπεζών οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συντονιστούν με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης - όπως ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου και ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο υπουργός έχει από καιρό αντιληφθεί πως δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ ακόμη στη θέση του και γι' αυτό από το φθινόπωρο ενθαρρύνει στενούς του συνεργάτες να αξιοποιήσουν άλλες ευκαιρίες οι οποίες τους παρουσιάζονται, εγκρίνοντας τη μετακίνηση των κκ. Πλ. Σακελλάρη, Λ. Παπάζογλου και Ελ. Λουρή.

Σενάρια

Αλλά αυτή είναι μόνον η μία όψη της αλήθειας. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο κ. Αλογοσκούφης είναι σχεδόν αναντικατάστατος λόγω της εμπειρίας που διαθέτει και θεωρούν επικρατέστερο ένα άλλο σενάριο: να παραμείνει υπουργός Εθνικής Οικονομίας και να αναλάβει κάποιος άλλος υπουργός Οικονομικών, αναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα το σκληρό καθήκον της συλλογής των δημοσίων εσόδων. Στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα έχει την ευθύνη και του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα ενοποιηθεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κατά τα πρότυπα που υπήρχαν και πριν από το 2000.

Βέβαιη θεωρείται επίσης από κορυφαίους υπουργούς η μετακίνηση του κ. Χρ. Φώλια από το υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω της δυσαρέσκειας που προκαλούν οι πρωτοβουλίες του προέδρου της ΔΕΗ κ. Τ. Αθανασόπουλου. Επισφαλείς θεωρούνται και οι θέσεις σχεδόν όλων των άλλων υπουργών, με εξαίρεση αυτές των υπουργών Εξωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας και Μεταφορών που κατέχουν, αντιστοίχως, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Πρ. Παυλόπουλος, Γ. Σουφλιάς, Ευρ. Στυλιανίδης και Κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο τη θεσμοθέτηση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά για να μη θεωρηθεί ότι υποβαθμίζει τον κ. Γ. Σουφλιά πιθανότατα θα το αναλάβει ο ίδιος, με υφυπουργό βουλευτή ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία σε αυτό το αντικείμενο.

Τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού θα είναι με βεβαιότητα οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ελ. Ζαγορίτης, καθώς και ο επίτροπος της χώρας μας στην ΕΕ κ. Στ. Δήμας, ενώ εάν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου είναι πιθανόν να επιστρέψει στην κυβέρνηση και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, αλλά σίγουρα με άλλα καθήκοντα από αυτά που κατείχε ως τις αρχές του μήνα.

Οι νέοι βουλευτές


Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να φροντίσει επίσης να μην προκαλέσει εκρήξεις οργής στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και γι' αυτό θα υπουργοποιήσει βουλευτές οι οποίοι θεωρούν ότι αρκετά περίμεναν για να αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Αν δεν υπουργοποιηθούν θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιδράσουν οι κκ. Π. Παναγιωτόπουλος, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Μ. Παπαδόπουλος, ενώ η υπουργοποίηση του κ. Σαμαρά πιθανότατα δημιουργεί συνθήκες εισόδου στην κυβέρνηση και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Σενάρια επιστροφής του κ. Β. Πολύδωρα στην κυβέρνηση προκάλεσε την Πέμπτη ο θερμός εναγκαλισμός του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στον νέο ανασχηματισμό θα υπάρξει και πάλι θέση υπουργού Επικρατείας, ενώ θα τοποθετηθεί και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αξίωμα για το οποίο συζητώνται ήδη τα ονόματα κάποιων προσώπων, αλλά όχι από τον δημοσιογραφικό χώρο.