Δυό λόγια ακόμα για την επίμαχη αγοραπωλησία της Μονής Βατοπεδίου μέ τον άγνωστο υπουργό τού ΠΑΣΟΚ.


Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο ΕΤ, η Μονή Βατοπαιδίου -με εκπρόσωπο προσωπικά τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ- αγόρασε πριν από ένα χρόνο πολυώροφο «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε καλή τιμή. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα συμβόλαια της αγοραπωλησίας συνέταξε σύζυγος βουλευτή της Ν.Δ. – το όνομα της οποίας βρίσκεται στη διάθεση του ΕΤ. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2007 η Μονή αγόρασε από κυπριακή off shore εταιρία πενταώροφη πολυκατοικία με δύο υπόγεια στην οδό Κεφαλληνίας 45 και Κόμνα Τράκα, δίπλα δηλαδή στην οδό Πατησίων. Η αγορά κόστισε στο Βατοπαίδι 3,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που γνώστες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν για το συγκεκριμένο ακίνητο ως «ιδιαίτερα καλό» για τον αγοραστή.
Το ποσό καλύφθηκε με δάνειο που πήρε η Μονή από ιδιωτική τράπεζα, αν και σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική δεν χορηγούνται τέτοια δάνεια σε μοναστήρια, παρά μόνο για συγκεκριμένες δραστηριότητες που πάντως δεν αφορούν το real estate. Προφανώς, όμως, η πιστοληπτική ικανότητα της Μονής Βατοπαιδίου προέκυπτε από τα υψηλά διαθέσιμά της, τα οποία -σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ΕΤ- αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Οι «μπίζνες» της Μονής Βατοπαιδίου στο real estate αποδεικνύονται, εξάλλου, από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε αρκετά ακίνητα-«φιλέτα» εντός και εκτός Αθηνών. Ενα από αυτά που ξεχωρίζουν, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, είναι μέρος μεγάλου κτιρίου στην περιοχή του Χίλτον, το οποίο στεγάζει μεταξύ άλλων πρεσβείες και δημόσιες υπηρεσίες. Επιστρέφοντας στην πολυκατοικία της οδού Κεφαλληνίας, σύμφωνα με το συμβόλαιο 4730/422 που μεταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών και το οποίο συντάχθηκε στις 30.4.2007 στη Θεσσαλονίκη, πωλητής του ακινήτου εμφανίζεται η κυπριακή εταιρία Torcaso Investments Limited, με έδρα τη Λευκωσία και φορολογικά στοιχεία στην Αθήνα. Ως εκπρόσωπός της παρουσιάζεται η ιδιωτική υπάλληλος Σπυρούλα Παπαηρακλέους, κάτοικος Λευκωσίας. Η αγοραπωλησία αφορά σε οικόπεδο 335,05 τ.μ. με εξαώροφη οικοδομή και δύο υπόγεια. Το υπόγειο έχει έκταση 330 τ.μ., το ημιυπόγειο 290 τ.μ., το ισόγειο και ο 1ος όροφος 268 τ.μ., ενώ 167 τ.μ. είναι το εμβαδόν των τεσσάρων υπόλοιπων ορόφων.
Κατά το χρόνο της αγοραπωλησίας, η οικοδομή βρισκόταν στο στάδιο της αποπεράτωσης, καθώς η κυπριακή εταιρία έχοντας άδεια από την Πολεοδομία Αθηνών (εκδόθηκε το 2002) κατεδάφισε την παλιά διώροφη οικοδομή και έχτισε από την αρχή την εξαώροφη πολυκατοικία.
Η συμβολαιογράφος-σύζυγος του βουλευτή της Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει κάνει τα συμβόλαια και άλλης μίας συναλλαγής που εγγράφεται στη μερίδα της Torcaso Investments στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Πρόκειται για κεντρικό οικόπεδο σε πολυσύχναστο μέρος της Αθήνας, το οποίο προφανώς εξακολουθεί να ανήκει στην εν λόγω εταιρία. Ωστόσο, κατά την έρευνα του ΕΤ στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών, ο τόμος που περιέχει το επίμαχο συμβόλαιο είχε «εξαφανιστεί» από το αρχείο.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=52595

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη το χώμα και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας με ένα φτυάρι....
Όταν η λάσπη είναι έτοιμη την πετάμε με το φτυάρι στον ανεμιστήρα προσέχοντας να μη λερωθούμε εμείς αλλά οι άλλοι ...."