«Autonomy card» για κάθε μέλος του εκδίδει το ΠαΣοΚ. Εμπνεύστηκαν από τον Ομπάμα. Ομως δεν θα βάψουν μαύρο τον Γιώργο Παπανδρέου.

απο το αυριανο βήμα
.............Από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, ο απώτερος στόχος είναι να εισαχθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, όπου κάθε πολίτης είχε τη δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά μέσω της πιστωτικής του κάρτας. Πιθανότατα να τεθεί ένα πλαφόν στις εισφορές, σε συνδυασμό με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και δημοσιοποίησης για τις πηγές χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση ως προς το αν θα επιτραπούν και οι εισφορές από εταιρείες, σύντομα όμως θα αποφασιστεί το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 5.000 ευρώ.
Το πλέον φιλόδοξο σχέδιο που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί είναι η (εθελοντική) έκδοση μιας ειδικής πιστωτικής κάρτας με προνομιακούς όρους για κάθε μέλος που είναι ταμειακά εντάξει. Το ΠαΣοΚ έχει ήδη έλθει σε επαφή με την Αγροτική Τράπεζα, την Εθνική και την Postbank και έχει συζητήσει την έκδοση κάρτας με προτεινόμενο brandname το «Autonomycard» (κάρτα αυτονομίας)....................

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
«Autonomy card» για κάθε μέλος του εκδίδει το ΠαΣοΚ
Εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης αναζητούν στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ μελετούν έκδοση ειδικής πιστωτικής κάρτας

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ
Οι προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης του ΠαΣοΚ πρόκειται σύντομα να βγουν από τα συρτάρια της Χαριλάου Τρικούπη. Η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου εξεύρεσης πόρων θα ξεκινήσει εντός του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα διατυπωθεί ως πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για τη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος συνολικά. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πριν από τις εκλογές, όμως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρείται πιθανόν ότι θα εισηγηθεί τη σχετική διαβούλευση, με απώτερο στόχο τη θέσπιση νόμου στην περίπτωση που κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Απαραίτητη η διαφάνεια

Οι προτάσεις που κατά καιρούς επεξεργάζεται ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν προϋποθέτουν αναθεώρηση του ισχύοντος άρθρου 29 του Συντάγματος, ενώ οι επιτελείς του επιμένουν ότι κρίσιμο στοιχείο δεν είναι αυτή τη στιγμή ούτε καν η αλλαγή του σχετικού Ν. 3023/2002, αλλά η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας ως προς τη διαφάνεια.

Ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από τον γενικό διευθυντή του κόμματος κ. Ρ. Σπυρόπουλο να επιδιώξει την απόλυτη οικονομική αυτοτέλεια του κόμματος, ενδεχομένως και μέχρι του σημείου ολικής αποδέσμευσης από την κρατική επιχορήγηση.

Η προσπάθεια έχει δρομολογηθεί και στις αρχές Δεκεμβρίου θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη του ΠαΣοΚ ένα έντυπο που θα καλεί σε ταμειακή τακτοποίηση των οφειλόμενων συνδρομών (το ύψος τους κυμαίνεται από 36 ως 60 ευρώ ανά έτος για τα απλά μέλη και από 240 ως 1.200 ευρώ για τα στελέχη διαφόρων διαβαθμίσεων). Μετά την τακτοποίηση θα εκδίδεται μια νέα κάρτα μέλους με barcode, η οποία θα διασφαλίζει τα εκλογικά δικαιώματα στις κομματικές διαδικασίες.

Με τον τρόπο αυτόν το ΠαΣοΚ κάνει κατ' αρχάς ένα βήμα πέρα από την ισχύουσα νομοθεσία και καθιστά ονομαστική την ταμειακή σχέση του πολίτη με το κόμμα.

Ως πηγές χρηματοδότησης εν γένει θα οριστούν οι ονομαστικές εισφορές, η κρατική επιχορήγηση και οι εξορμήσεις με κουπόνια. Και στην τελευταία αυτή περίπτωση, όμως, σχεδιάζονται αλλαγές (καθώς δεν λησμονούνται οι πρόσφατες αναταράξεις από το σκάνδαλο Siemens και τις φημολογούμενες εισροές χρημάτων στα ταμεία του κόμματος): ακόμη και η προμήθεια κουπονιών θα είναι ονομαστική και όλα τα σχετικά στοιχεία θα έρχονται στη Βουλή.

Από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, ο απώτερος στόχος είναι να εισαχθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ, όπου κάθε πολίτης είχε τη δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά μέσω της πιστωτικής του κάρτας. Πιθανότατα να τεθεί ένα πλαφόν στις εισφορές, σε συνδυασμό με τη θέσπιση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και δημοσιοποίησης για τις πηγές χρηματοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση ως προς το αν θα επιτραπούν και οι εισφορές από εταιρείες, σύντομα όμως θα αποφασιστεί το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό, που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 5.000 ευρώ.

Φιλόδοξο σχέδιο

Το πλέον φιλόδοξο σχέδιο που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί είναι η (εθελοντική) έκδοση μιας ειδικής πιστωτικής κάρτας με προνομιακούς όρους για κάθε μέλος που είναι ταμειακά εντάξει. Το ΠαΣοΚ έχει ήδη έλθει σε επαφή με την Αγροτική Τράπεζα, την Εθνική και την Postbank και έχει συζητήσει την έκδοση κάρτας με προτεινόμενο brandname το «Autonomycard» (κάρτα αυτονομίας).

Αν και εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, οι κάτοχοι της κάρτας θα έχουν διάφορα προνόμια, όπως ευνοϊκά επιτόκια και δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπων, ενώ το κέρδος για το ΠαΣοΚ θα είναι η εξασφάλιση της καταβολής των συνδρομών των 50 ευρώ, που θα τακτοποιούν και τις ετήσιες υποχρεώσεις των μελών (πρόκειται για σχέδιο που σε κάποια παραλλαγή έχει ήδη εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ για τις προμήθειες εισιτηρίων διαρκείας στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου).

Με βάση το business plan της Χαριλάου Τρικούπη, η πρακτική αυτή δύναται να αποφέρει ένα ποσόν της τάξεως των 12-15 εκατ. ευρώ ετησίως στα ταμεία του κόμματος, το οποίο θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα έξοδα λειτουργίας των περιφερειακών οργανώσεων.

Στην περίπτωση που όλα εφαρμοστούν κανονικά, οι υπεύθυνοι της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι σε διάστημα πέντε ετών το ΠαΣοΚ θα έχει αποπληρώσει τα χρέη του προς το κράτος, που πλησιάζουν τα 60 εκατ. ευρώ, και θα έχει κατοχυρώσει την οικονομική του αυτονομία σε χρονικό ορίζοντα μιας 15ετίας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ "ΤΕΙΡΕΣΙΑ". ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΚΑΡΤΑ;
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΡΩ "Autonomy card".
TI ΔΥΣΤΥΧΙΑ.