O πρωθυπουργός γνώριζε καλά από τα μέσα Ιουλίου ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εκδηλωθεί κίνηση ανατροπής του από υποκινούμενους βουλευτές της Ν.Δ.
.......«Αυτό που πληρώνω είναι ότι δεν υπέκυψα και δεν συμφώνησα να γίνουν κάποια deals», εξήγησε σε συνομιλητή του ο κ. Καραμανλής αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο. Πρόσθεσε επίσης ότι «έχω κερδίσει το πολιτικό στοίχημα και δεν πρόκειται ποτέ να ενδώσω». Οι κινήσεις αυτές για την ανατροπή έγιναν από συμφέροντα, εν γνώσει, αλλά χωρίς τη συμμετοχή, ορισμένων κέντρων της πολιτικής και της διπλωματίας..........
Σχόλια
Κυριακή, 05.10.08
Οι τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ήταν εξαιρετικά διδακτικές για τον πρωθυπουργό. Η διαχείριση της κρίσης τού έδωσε τη δυνατότητα να «μετρήσει» τους υπουργούς του για να δει ποιοι παίζουν στο παιχνίδι της φθοράς εναντίον του ιδίου και ποιοι όχι, να αξιολογήσει τους συνεργάτες του στο Μαξίμου αλλά και να δοκιμάσει την αντοχή της στρατηγικής που χάραξε το καλοκαίρι. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν σε μια εποχή που η Ν.Δ. συμπληρώνει 34 χρόνια από την ίδρυση της, είναι ενδιαφέροντα:
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ.Κ, ο πρωθυπουργός γνώριζε καλά από τα μέσα Ιουλίου ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εκδηλωθεί κίνηση ανατροπής του από υποκινούμενους βουλευτές της Ν.Δ. «Στο μόνο που έπεσε έξω ήταν ο χρόνος. Το περίμενε λίγο αργότερα», μας εκμυστηρεύτηκε κυβερνητική πηγή.
«Αυτό που πληρώνω είναι ότι δεν υπέκυψα και δεν συμφώνησα να γίνουν κάποια deals», εξήγησε σε συνομιλητή του ο κ. Καραμανλής αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο. Πρόσθεσε επίσης ότι «έχω κερδίσει το πολιτικό στοίχημα και δεν πρόκειται ποτέ να ενδώσω». Οι κινήσεις αυτές για την ανατροπή έγιναν από συμφέροντα, εν γνώσει, αλλά χωρίς τη συμμετοχή, ορισμένων κέντρων της πολιτικής και της διπλωματίας. Με βάση αυτή τη -σωστή, όπως αποδείχθηκε- πληροφόρηση, ο κ. Καραμανλής προετοιμαζόταν όλο το καλοκαίρι για εκλογές: Είχε επανειλημμένες μυστικές συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, είχε αναθέσει στον Λευτέρη Ζαγορίτη να «κλείσει» τις λίστες, ενώ έγιναν και μυστικές συσκέψεις επικοινωνιολόγων στη Ρηγίλλης, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικό της εκλογικής ετοιμότητας που υπήρχε (και υπάρχει) είναι ότι μόλις διεγράφη ο Στ. Δαϊλάκης έφθασε στα γραφεία των υπουργών ένας φάκελος με τον τίτλο «Απολογισμός κυβερνητικού έργου» ως όπλο για τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις.
Από τη στιγμή που ξέσπασε (νωρίτερα) η κρίση, ο Καραμανλής έκανε αμέσως κινήσεις στην εσωκομματική σκακιέρα. Εκλεισε μέτωπα και άρχισε να «μετρά» τους πάντες. Οι τοποθετήσεις που έκαναν οι υπουργοί στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τού διέλυσαν κάθε αμφιβολία.
Είδε ποιοι αληθινά νοιάζονται γι’ αυτόν (τρεις, τέσσερις), ποιοι ήταν ανακουφισμένοι επειδή βγήκε το πρόσωπό τους από το κάδρο της κρίσης (ένας), ποιοι έριχναν με δηλώσεις τους συνειδητά λάδι στη φωτιά (ένας) και ποιοι έκρυβαν με το ζόρι την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις (ένας). Τα μηνύματα που έστειλε και οι κινήσεις που έκανε στη σκακιέρα για να υποστείλουν οι «αντάρτες» τη σημαία της «αντεπανάστασης» ήταν συγκεκριμένα:
- Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής προϊδέασε μ’ έναν αστεϊσμό όσους κάνουν σχέδια, ότι δεν πρόκειται να το «κουνήσει» από την προεδρία της Ν.Δ. και το κόμμα. Οι αντιδράσεις ορισμένων ήταν αμήχανες. Είναι ενδεικτικό ότι το SMS που πήραν τα ΜΜΕ για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γράφει ότι αυτή θα συνέλθει «υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ.». Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Καραμανλής ήταν πιο ευθύς: «Ξέρω καλά τι γίνεται σε βάθος με τα εσωκομματικά», είπε αυστηρά στους υπουργούς του, εις εκ των οποίων μετά ήταν μουδιασμένος από την προειδοποίηση (δεν είναι μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής). Το ρήμα «ξέρω» το χρησιμοποίησε μάλιστα δις.
- Αναθέτοντας εν λευκώ στον Γιώργο Σουφλιά τη διαχείριση της κρίσης δεν άλλαξε την άτυπη επετηρίδα όπως πολλοί νομίζουν (επειδή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είναι πλέον καθαρά πρώτος σε δημοτικότητα και συναγωνίζεται την Ντόρα στον αγώνα για τη φανέλα με το Νο2) ούτε τον προήγαγε μόνον σε άτυπο αντιπρόεδρο. Ο πρωθυπουργός τον προετοιμάζει και για άλλους ρόλους.
Η κρίση ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο τους υπουργούς Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Ο πρώτος έγινε ο «σάκος του μποξ» προστατεύοντας τον Καραμανλή από αδέσποτα χτυπήματα. Ο δεύτερος, με τη σωστή πληροφόρηση που δίνει στον κ. Καραμανλή για τη διεθνή κρίση, του δίνει τη δυνατότητα να «συγχρονίσει» τον εκλογικό του σχεδιασμό με το πλησίασμα (όχι όμως ξέσπασμα) της κρίσης στη χώρα.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=54431
Αλογοσκούφης και ο Γιώργος Σουφλιάς. Εκεί που καθόταν ο Αλογοσκούφης
κάνει έτσι και βλέπει κάτω από το κάθισμα του ένα χαρτονόμισμα.
Το σηκώνει και βλέπει ότι είναι ένα νόμισμα των 200 euro. Χαρούμενος
γυρίζει στους άλλους δύο και τους λέει:
- Ωραίο νόμισμα! Αν μπορούσα να ανοίξω το παράθυρο του αεροπλάνου και
να το πέταγα, θα το εύρισκε ένας Έλληνας και θα...
ήταν πολύ ευτυχισμένος!... Πετάγεται ο Σουφλιάς και λέει: - Ανοησίες, εγώ θα πέταγα από το παράθυρο 4 νομίσματα των 50 euro και θα έκανα 4 Έλληνες ευτυχισμένους!
Έρχεται και ο Κωστάκης και τους βγαίνει από τα αριστερά λέγοντας:
- Κεφαλαιοκράτες του κερατά! Εγώ θα πέταγα από το παράθυρο 40
νομίσματα των 5 euro και θα έκανα 40 Έλληνες ευτυχισμένους!!!
Τα άκουσαν όλ' αυτά οι πιλότοι, οπότε γυρίζει ο ένας στον άλλον και
λέει:
- Να καρφώσω τώρα το αεροπλάνο στο βουνό που περνάμε και να κάνω 11 εκατομμύρια Έλληνες ευτυχισμένους;;;;